Dim sum

Een recept van Johan Segers

Ga op culinaire ontdekking tijdens 'Gent Smaakt'!

Ga op culinaire ontdekking tijdens 'Gent Smaakt'!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
180 gr mager varkensvlees
80 gr gepelde grijze garnalen
2 el fijngehakte sjalot
0,5 kl fijngehakte verse gember
4 fijngehakte Oosterse champignons (bv shiitake)
1,5 el sojasaus
24 wontonvelletjes
1 eiwit, losgeklopt
peper - zout
bloem
arachideolie
zoetzure saus

Deze gestoomde hapjes met varkensvlees zijn echte Chinese klassiekers!

Bereiden:

Maal het vlees samen met de garnalen heel fijn in een hakmolen. Meng met de fijngehakte sjalot, gember en champignons. Voeg de sojasaus, peper en zout toe.

Bestrooi de werktafel met bloem. Leg de wontonvelletjes open. Bestrijk de zijkanten van de velletjes lichtjes met het losgeklopte eiwit. Neem een lepel van het vleesmengsel en vorm met de hand een pasteitje. Leg het in het midden van het velletje en vouw het het velletje vervolgens als een omslag rond het pasteitje. Plak het dicht met de ingestreken zijkanten. Zo heb je een eerste dim sum. Maak zoveel pasteitjes als je wontonvelletjes hebt.

Bestrijk het rooster van de stoompan met olie. Leg de dim sum op het rooster, maar zorg ervoor dat ze elkaar niet raken. Stoom de dim sum 6 tot 8 minuten in de stoompan.

Serveren:

Serveer de dimsum met zoetzure saus om in te dippen.

Uit het boek "Tot op het bot: het varken"

Dit is het ultieme kookboek voor liefhebbers van varkensvlees. Met meer dan 35 lekkere gerechten van Johan Segers.

Of het nu gaat om een eenvoudige varkenskotelet, een BBQ-klassieker zoals gebakken ribbetjes, een verfijnde kroket van varkenspoot, een klassieke hutsepot of een stoverij – Johan Segers maakt van elk gerecht zijn eigen persoonlijke en verrassende interpretatie.

Hij neemt ook moderne gerechten onder handen, zoals pasta carbonara, dimsum met mager varkensvlees, een pitabroodje met krokante spekreepjes en een gewokte varkenskarbonade. Onder zijn deskundige begeleiding mag je ook zelf voor slager spelen. Hij leidt je langs de bereiding van droge worsten en kopvlees, zonder dat je daar ervaring voor hoeft te hebben. Hij organiseert zelfs een heus varkensfeest met de bereiding van een varkentje aan het spit.

Wie meer wil weten over het lekkere varken vindt in dit boek bovendien tal van praktische tips, gesprekken met kwekers van bijzondere varkensrassen en een overzicht van gedroogde Europese hammen en worsten. Om het helemaal compleet te maken besteedt hij nog aandacht aan tien misverstanden over het varken, met tien verrassende stellingen.

Eet smakelijk met deze ode aan het lekkere varken!

Lees meer over Tot op het bot: het varken

Inspiratie & blog