Crème brûlée van pijnboompitten

Een recept van Philippe Van den Bulck

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ontdek samen met Lynn, Tess & Maud culinaire hotspots in Vlaanderen

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
100 gr pijnboompitten
100 gr ruwe rietsuiker
50 gr cashewnoten
5 dl melk
25 gr rijstmeel
8 gr agar-agar
1 kl lavendel
extra suiker

Bereiden:

Warm de helft van de melk op en laat hierin de lavendel een 15-tal minuten trekken. Zeef de met lavendel geparfumeerde melk bij de resterende 2,5 deciliter havermelk.

Rooster de pijnboompitten in een antikleefpan met de helft van de rietsuiker tot wanneer de pijnboompitten goudbruin kleuren.

Voeg de melk, cashewnoten en het merg van de vanillestok bij de pijnboompitten en warm dit zachtjes op.

Meng de agar-agar en het rijstmeel met de rest van de suiker en strooi dit al roerende uit boven de warme melk. Breng alles zachtjes aan de kook en laat 1 minuut heel zacht koken.

Doe alles in een blender en mix op volle snelheid tot een gladde, romige crème. Doe de crème indien nodig nog door een fijne zeef.

Vul een 6-tal vuurvaste potjes met de crème en laat minstens 2 uur opstijven in de koeling. De crème zal vrij vlug opstijven, maar het is belangrijk om ze goed te koelen, ideaal kan je deze bereiding de dag ervoor maken.

Zet de potjes 15 minuten voor het serveren in de diepvries om de crème extra koud te maken. Zo versterk je het koudwarmeffect dat een crème brûlée zo lekker maakt.

Neem de potjes met pijnboompittencrème uit de diepvries en bestrooi ze lichtjes met wat rietsuiker. Brand de crème af met behulp van een gasbrander, houd hierbij de vlam op 1 à 2 centimeter van de suiker om ze gelijkmatig te karamelliseren. Vanaf het moment dat de suiker goudgeel kleurt, beweeg je de vlam verder over het oppervlak.

Dien de crème brûlée onmiddellijk op!

Inspiratie & blog