Café glacé met koffiesaus

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in Op de koffie

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

Even geduld...
2 gr poedergelatine
10 gr water
200 gr Nespresso Decaffeinato intenso
140 gr water
40 gr suiker
40 gr water
45 gr suiker
1 el koud water
1 tonkaboon
1 vanillestokje
200 gr Nespresso Decaffeinato intenso
45 gr basterdsuiker
90 gr eidooiers
15 gr gewone boter
75 gr gezouten boter
0.5 l koffie-ijs
bloemsuiker
munt

Bereiden:

Maak de granité van koffie:

Laat de gelatine in 10 gram water weken. Doe de koffie met 140 gram water en 40 gram suiker in een pannetje. Verwarm het mengsel op het vuur en laat gedurende 2 à 3 minuten stevig doorkoken. Los de gelatine op in een scheutje warme koffiesiroop en voeg vervolgens terug bij de rest van de koffiesiroop. Doe het geheel in een glazen schaal en plaats deze een uurtje in de diepvriezer. Roer om de 20 minuten even met een vork doorheen de granité.

Maak de koffiesaus: 

Karamelliseer de suiker met het water en de specerijen. Blus de karamel geleidelijk aan met de koffie en verwijder de aromaten. Voeg vervolgens de basterdsuiker en de eidooiers toe en verwarm tot 85 graden op het vuur. Doe de koffiesaus in een glazen kom en laat afkoelen tot 37 graden. Doe er als laatste nog in drie delen de malse boter bij. Giet de saus in een kannetje en zet even opzij. 

Serveren: 

Schep de bolletjes ijs in glaasjes. Overgiet met de koffiesaus en werk af met een lepeltje koffie-granité, bloemsuiker en een takje munt.

Serveer de café glacé met een kopje Nespresso Decaffeinato intenso.

Koffie:

nespesso decaf

Decaffeinato Intenso is een sterke Espresso met een dichte body en subtiele accenten van cacao en geroosterde granen. De combinatie van Zuid-Amerikaanse Arabica's met een vleugje Robusta wordt kort, maar intens gebrand, wat de smaken een boost geeft en de kracht van deze melange benadrukt.

Bestel deze koffie hier.

Inspiratie & blog