Bruine kippenfond van Peter Goossens

Doe mee en win een workshop en etentje voor 2 in Diest!

Doe mee en win een workshop en etentje voor 2 in Diest!

Ingrediënten

Even geduld...
2 kippenkarkassen met nek en vleugels
1 wortel
2 uien
2 stengels bleekselder
1/2 stengel preiwit
1 tl peperbollen
2 takjes tijm
2 laurierblaadjes
5 l water

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180°. Leg de karkassen op een bakplaat met bakpapier en bak ze 30 minuten in de voorverwarmde oven. Snijd de groenten grof en leg de ui en wortel bij de karkassen op de bakplaat. Zet nog 20 minuten in de oven.

Haal alles uit de oven en doe de karkassen en groenten in een snelkookpan. Voeg de kruiden en het water toe. Breng aan de kook en schuim af met een schuimspaan. Sluit het deksel van de snelkookpan en laat alles 90 minuten op een medium vuur garen. Haal de snelkookpan van het vuur, zet ze 10 minuten onder koud stromend water en open het deksel. Zeef de fond en plaats een nacht in de koelkast.

(Wanneer je geen snelkookpan hebt, kan je ook kippenfond maken in een klassieke kookpot of soepketel. De fond moet dan 3 uur tegen het kookpunt aan sudderen op een zacht vuur.)

Werk af:

Verwijder de vetlaag en kook de fond eventueel wat verder in voor een intensere smaak.

Tip:

Dit recept is voldoende voor enkele liters. De fond die je niet gebruikt, kan je invriezen en later gebruiken in soepen, sauzen, … Zo moet je maar één keer fond maken en heb je altijd fond bij de hand wanneer je hem nodig hebt.

Inspiratie & blog