Berlijnse bollen

Uit het boek Sharing
Foto: Heikki Verdurme ©

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

kleine boule kleine boules Even geduld...
500 g bloem
230 ml volle melk
30 g verse gist
60 g boter (op kamertemperatuur)
145 g vanillesuiker
6 g zout
likje neutrale olie (type arachide)
120 g eidooiers
100 g puddingpoeder
120 g suiker
50 g boter
snuifje oranjebloesem
poedersuiker
1 citroen, de zeste

Bereiden: 

Verwarm de melk tot hij lauw is. Los de verse gist erin op. Doe de bloem met de boter, het zout en de vanillesuiker in de kom van de keukenmachine. Laat de keukenmachine draaien tot alles goed gemengd is.

Giet er langzaam de melk met de gist bij en kneed in de keukenmachine tot een elastisch deeg. Het mag niet kleven, maar ook niet te droog zijn.

Verwarm de oven voor tot 30 °C.

Wrijf een grote kom in met een likje neutrale olie en bestuif met bloem. Leg er het deeg in en dek af met een schone keukenhanddoek.

Laat het deeg 40 minuten rijzen in de licht verwarmde oven.

Maak intussen de banketbakkersroom klaar. Breng de melk aan de kook. Klop de eidooiers, het puddingpoeder, de suiker en de vanille op. Voeg samen bij de kokende melk. Meng tot een pudding. Roer nu de boter door het mengsel en laat alles afkoelen. Roer los met een snufje oranjebloesem naar smaak.

Haal het gerezen deeg uit de oven en duw er de lucht uit. Kneed nog even kort door en vorm dan bolletjes groter dan een golfbal maar kleiner dan een tennisbal.

Bekleed een bakplaat met bakpapier of leg er een siliconenmat op. Leg de bollen op de bakplaat met voldoende plaats ertussen en bedek met een handdoek. Laat ze nog eens 20 minuten rijzen in de oven op 30 °C.

Verwarm de frituurpan tot 170 °C.

Bak de bollen rondom goudbruin in frituurolie. Draai ze halverwege de baktijd om met een lepel. Laat ze uitlekken op keukenpapier en laat ze afkoelen.

Spuit de boules vol met de afgekoelde banketbakkersroom en werk af met poedersuiker en zeste van citroen.

Inspiratie & blog