Marineren is een van de makkelijkste manieren om extra smaak te geven aan je vlees. Met deze kooktechniek maak je je kipfilet, steak of lamskotelet bovendien heerlijk mals. Om vlees te marineren hou je het best rekening met enkele basisregels. Het zijn geen ingewikkelde theorieën, maar ze maken wél het verschil tussen een geslaagde en een mislukte marinade.
Op je gevoel afgaan in de keuken? Vaak loont het, maar even vaak ook niet. Vlees marineren doe je beter niet al te willekeurig. Marineren is meer dan zomaar wat ingrediënten bij elkaar gooien. De basis van je marinade moet goed zitten. Wat je zeker nodig hebt:
Een zuur ingrediënt: Dat kan wijn zijn, maar ook azijn, citroen- of limoensap. Je hebt zuren nodig in je marinade om het vlees lekker mals te maken. Ook gember, ananas, kiwi en papaya bevatten die ‘zachtmakende’ zuren – maar met die specifieke smaken overdrijf je beter niet. Laat je inspireren door de Indiase keuken en gebruik een zuivelproduct in je marinade. Kip tandoori heeft zijn sappigheid te danken aan de yoghurtmarinade. Ook karnemelk is zo’n zuur zuivelproduct dat perfect werkt in een marinade voor vlees.
Een vet ingrediënt: Om de smaak van je marinade goed te laten intrekken, heb je vet nodig. Kies voor goeie olijfolie, of noten- of sesamolie als je van een Aziatische toets houdt.
Smaakmakers: Is de basis van je marinade klaar, dan is het tijd om de smaakmakers toe te voegen. Knoflook en ui zijn klassiekers, net als laurier, tijm, rozemarijn en peterselie. Een zoete toets toevoegen kan ook: vaak is een lepeltje suiker, honing of zoete soyasaus een heerlijk extraatje in je marinade.
Niet elk stukje vlees behoeft een marinade. Een sappige steak of lamsfilet is op zichzelf al heerlijk, daar hoef je echt geen extra smaak aan toe te voegen. Doorgaans hebben de taaiere stukken vlees, zoals een ribstuk of entrecôte, baat bij een marinade.
Je hoeft je trouwens niet te beperken tot vlees. Ook vis kun je marineren. Zelfs voor de vegetariërs is marineren een optie. Wat dacht je van geroosterde groenten of millefeuille van aubergine met gemarineerde tofu?
Staat je marinade op punt? Neem dan een kom of schaal, leg het vlees erin en bedek het volledig met de marinade. Laat ze enkele minuten tot enkele uren intrekken, afhankelijk van het recept. Hou er rekening mee dat de smaken sterker worden naarmate je ze langer laat intrekken.
Heb je niet veel tijd? Wrijf de marinade dan rechtstreeks in het vlees. Zo trekt de smaak er het snelst in.