Truffel

Alba, de stad waar Nutellaproducent Ferrero Rocher zijn hoofdkwartier heeft, is nog beroemder voor zijn truffelmarkt. De witte truffel (Tuber magnatum) geldt als heilige graal van de Italiaanse keuken. Hij groeit alleen maar in het wild, in de regio’s Piemonte en Umbrië, en haalt op de markt van Alba soms een prijs van tienduizend euro per kilo. In Umbrië komt ook de zwarte périgordtruffel (Tuber melanosporum) voor, een haast verfijnd en exclusief product. Het truffelseizoen valt samen met de herfst en de winter.

Kopen

  • Koop altijd truffels die mooi zwart, rond en hard zijn.
  • Minder prijzig -ca. 25% goedkoper zijn verse 'stukjes' truffel
  • Gesteriliseerd kosten ze een pak minder dan vers en zijn ze nog steeds goede smaakmakers. Ze zijn binnenin dan wel egaal zwart, zonder witte adertjes. De jus waarin de truffel zit, kun je apart gebruiken om een eenvoudige saus op te krikken. Door te steriliseren kan je truffels ook buiten het seizoen gebruiken, ze blijven zo immers lang goed.

Bewaren

  • Bewaar een verse truffel in een bokaal samen met enkele eieren. Het truffelaroma dringt door de poreuze eierschaal en parfumeert de eieren. Doe er eventueel ook rijst bij, die zorgt er voor dat de truffels mooi droog blijven en je kan de rijst gebruiken voor een lekkere risotto.

Recepten met dit ingrediënt