Roséwijn

Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt haar kleur doordat de schillen van de blauwe druiven minder lang bij het sap (de most) blijven dan bij de bereiding van rode wijn.

Tijdens de traditionele vinificatie worden de druiven gekneusd en beginnen de schillen hun kleurstof aan het sap af te geven. Zodra de wijnmaker tevreden is over de tint worden de druiven voorzichtig geperst en schillen en sap van elkaar gescheiden. Daarna gaat de vergisting verder. Hoe langer de schillen en het sap contact hebben, des te donkerder wordt de kleur en des te krachtiger wordt de smaak van de rosé. De beperkte hoeveelheid tanine in rosé maakt dat zij fris en licht is, maar toch met zekere stevigheid gedronken kan worden.

Het is doorgaans verboden om een rosé te maken door rode en witte wijn te mengen. Dit geeft wellicht de kleur van rosé, maar bijlange niet de fruitige frisheid die zo kenmerkend is voor rosé. Binnen de Europese Unie mag alleen in de Champagnestreek rode wijn met witte wijn gemengd worden om er rosé champagne van te maken.

Frankrijk

De Provence is de grootste producent van rosé in de wereld. Tavel is een kleine AOC langs de Rhône. Hier wordt vooral kwaliteitsrosé gemaakt. Ook uit de Anjou komt veel rosé van degelijke kwaliteit. De grootste Appellation is die van AOC Côtes de Provence. Hier zijn zowel de grote chateaus zoals Château D'Esclans als kleinere chateaus zoals Domaine De La Maurette en Château Rêva gevestigd, die verrassend aangename kwaliteitswijnen produceren. Met name de zalmkleurige rosé wordt wereldwijd gedronken. De variant Vin Gris kent men oa. in de Loirevallei en de Jura. In de Bourgognestreek kent met Oeil de Perdrix, de kleur van een patrijzenoog.

Portugal

Vooral uit het noorden van Portugal komt eveneens veel roséwijn.

Duitsland

De Duitse rosé variaties zijn Rotling, Schillerwein en Weissherbst.

Spanje

In Spanje wordt vooral in de streken Navarra en in de Penedés roséwijn gemaakt.

Verder hebben veel wijnstreken in de wereld naast rode en/of witte wijnen wel een rosé variant.

Recepten met dit ingrediënt