Basilicum

Vierduizend jaar geleden startte basilicum een wereldreis die het via Azië, Perzië., Egypte, Griekenland en Rome tot in Zuid-Europa bracht. De Grieken gaven het kruid zijn Europese naam: basilicum, afgeleid van ‘basilikos’, dat ‘koninklijk’ betekent.

Basilicum (Ocimum basilicum) hoort tot de familie van de Labiaetae, de lipbloemigen, een bijzonder kroostrijke familie die uit 3.200 leden bestaat. Allemaal zijn het sterk geurende planten zoals marjolein, oregano, rozemarijn, salie en tijm.

De etherische oliën zitten geconcentreerd in speciale haarporiën, zowel op de steel als op de blaadjes. Van basilicum bestaan er meer dan honderd variëteiten met elk hun eigen smaak en geur. Een vijftigtal variëteiten zijn bij ons beschikbaar. Het basisbasilicum bij uitstek is het genovese, de soort die in het Italiaanse Genua ontstond. Het is een variëteit met grote, donkergroene en licht gebolde bladeren met aroma’s van kruidnagel, citroen en anijs en geschikt voor een breed gamma keukenbereidingen. Zoek je een frisse smaak, kies dan voor vari.teiten met een citroengeur, die kruidigheid combineren met frisse citroenaroma’s. Er zijn ook zoetgeurende basilicumsoorten, zoals kaneelbasilicum met aroma’s van kaneel, citrus, munt en anijs of anijsbasilicum met een kruidig anijsaroma, munt en citrus. Thaise basilicum is het klassieke basilicum van de Thaise keuken en heeft een zoete geur met volop kruidnagel, wat zoete kaneel en munt.

De peperige, kruidige geur van basilicum verhoogt de smaak van vele gerechten. Het zijn echter vooral tomaat en basilicum die voor elkaar geboren zijn. Dat komt omdat basilicum ,de zuurheid van tomaat vermindert, zodat die zoeter gaat smaken. Ook citroen en azijn worden verzacht door het toevoegen van het kruid. Basilicum combineert goed met mandarijn, limoen, kumquats en ananas, met pure chocolade en met zwarte thee. In Thailand wordt het gecombineerd met gember, limoengras en kaffir-limoenbladeren. Het geeft ook smaak aan likeuren zoals de befaamde Chartreuse.

Gebruiken:

  • ̓̓Scheur de blaadjes. De onregelmatige scheurvlakken geven meer aroma’s vrij dan wanneer je ze knipt.
  • ̓̓Gebruik bij voorkeur vers basilicum. Gedroogde basilicum heeft veel van zijn geur en smaak verloren. Je kunt basilicum zelf in de tuin kweken of in een potje kopen en op de vensterbank zetten.
  • ̓̓Bewaar verse basilicum niet in de koelkast, want dan worden de blaadjes zwart. Als je ze binnen de week wil gebruiken, zet de takjes dan in een glas met water op een niet al te warme plaats, maximum 15 °C, of rol ze in een vochtige doek.
  • ̓̓Je kunt basilicum ook in olie bewaren door de basilicumblaadjes te mixen met olijfolie in de keukenmachine. Giet deze pasta in kleine potjes en giet er nog een halve centimeter olijfolie bovenop. Bewaar de potjes op een koele plaats, maar niet in de koelkast.

Recepten met dit ingrediënt