Zoete hotspots in Milaan

Njam!-foodie Flo maakt een culinaire wereldreis en deelt daarbij haar ervaringen met de njam!-lezers. Ontdek hier haar bakavonturen in Italië!

Welkom in Milaan, een stad die niet enkel bruist van de fashionista’s maar ook van heerlijke traditionele Italiaanse patisserie! Ik neem jullie mee naar mijn favoriete hotspots om zoetigheden uit te testen. 

Marlá Pasticceria

Marlá staat voor Marco en Lavinia, het koppel achter deze zaak. Hier vind je een mix van Noord-Italiaanse en Siciliaanse   patisserie terug, de ideale plek om een traditionele cannoli te proberen dus! Hoewel Marlá pas in 2018 de deuren opende werden ze al meteen beloond met een plekje in de Gambero Rosso, dit is een prestigieuze Italiaanse culinaire gids. Ik kocht er een cannoli en een maritozzi met pistache, allebei overheerlijk! Een maritozzi is een zoete brioche gevuld met room, het staat symbool voor  ‘de zoete liefde’. 

Marchesi 1824

Zoals de naam van deze patisserie al verklapt werd ze opgericht in 1824, het is een van de oudste patisseries van Milaan. Ondertussen hebben ze er al 3 winkels en zelfs eentje in Londen. Ik ging naar de oudste van de 4 en dat stelde niet teleur! Wanneer je binnenstapt bij Marchesi word je ondergedompeld in een pastelkleurige art-deco-wereld. Traditie staat hier centraal, dat merk je meteen op als je naar hun vitrine kijkt. Hoewel deze hotspot klanten van over heel de wereld lokt, zie je ook veel locals die er hun dagelijkse espresso en taartje al rechtstaand aan de toog eten. Tijd om nog een nieuw Italiaans gebakje te proeven, ik ging hier voor hun bekende ‘Veneziane alla crema’. Veneziani kennen hun oorsprong in de provincie Lombardije, geen betere plek om deze te proberen dan Milaan dus. De brioche broodjes worden gevuld met vanillecrème en de bovenkant is bestrooid met parelsuiker. Voor deze heerlijke broodjes mag je mij altijd wakker maken! Marchesi is een must-visit als je een foodie bent in Milaan. 

Loste café 

Op zoek naar de perfecte mix tussen Italië en Scandinavië? Dan moet je bij Loste café zijn! De tradities voor Italiaanse espresso worden hier vergezeld van heerlijke Scandinavische patisserie. Stefano Ferrero, de eigenaar van Loste werkte jarenlang als patissier bij Noma in Kopenhagen. Noma werd meermaals uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld, ik was dus erg benieuwd naar het werk van chef Ferrero! Om eer te doen aan zowel Italië als Scandinavië bestelde ik een espresso en hun kaneelbroodje. Ik belandde even in een trance toen ik de eerste hap nam… Wauw, ik kan met 100% zekerheid zeggen dat dit het lekkerste kaneelbroodje was dat ik ooit gegeten heb! Wat het verschil maakt bij Loste is dat ze geen wit glazuur over hun kaneelbroodjes gieten, maar ze kort onderdompelen in een siroop die op smaak is gebracht met kaneel en sinaasappelzeste. Ik begin spontaan weer te watertanden terwijl ik dit schrijf! 

Starbucks Reserve Roastery 

Je zou het misschien niet verwachten tussen de lijst van hotspots, maar deze Starbucks in een oud postkantoor mag je absoluut niet missen als je in Milaan bent! 

De slogan van de Reserve Roastery luidt als volgt: Espresso was a gift from Milano to the rest of the world — we were merely the messengers.

De koffiebranderij opende in 2018 de deuren als eerbetoon aan het vakmanschap en de tradities achter de koffie die in de straten van Milaan ontstonden. Wanneer je binnenstapt sta je meteen voor een gigantische koffiebrander, de geur is onbeschrijfelijk. De bonen worden er ter plekke geroosterd en verpakt in gepersonaliseerde zakken. Je kan iets om te drinken of eten bestellen in een van de drie koffiebars in het gebouw, iedere bar heeft zijn eigen specialiteit. De bestseller hier is de Oleato Latte met havermelk, een latte waar een beetje extra virgin olijfolie in zit! Wat mijn aandacht meteen trok was een muur die vol verschillende pakjes koffie hing. Heel kleurrijk van dichtbij maar toen ik enkele stappen achteruit zette zag ik dat ze aan de hand van de koffieverpakkingen de Duomo van Milaan gecreëerd hebben. Een unieke ervaring en zeker de speciaalste Starbucks die ik al gezien heb! 

Ciacco Gelato 

Ciacco Gelato Lab werd opgericht door Stefano Guizzetti. Er wordt enkel gelato verkocht dat 100% ambachtelijk is. Wat deze plek zo speciaal maakt is dat Stefano een master heeft in voedingswetenschappen en momenteel zelfs professor is aan de Universiteit van Parma en enkele andere culinaire scholen in Italië. Door zijn uitgebreide kennis over de wetenschap achter ijs kan hij zich wagen aan gedurfde smaakcombinaties. Enkele smaken waarvoor Ciacco bekend staat zijn ‘Sapori d'Appennino’ en ‘Catalan Remembrance’. Die eerste is een combinatie van ricotta, parmezaan, honing en tonka. In de Catalan Remembrance zit kaneel, vanille en bittere sinaasappel. Het afgelopen jaar maakte chef Guizzetti het eerste ijs ooit dat gerijpt wordt in eikenhouten vaten. Ik nam de proef op de som en heb maar 1 woord voor deze ervaring: overheerlijk! 

Lees ook...