Winterbarbecue organiseren? Zó maak je het extra gezellig!

Barbecueën in de winter, op het eerste gezicht lijkt het een gek idee. Want is een brandende zomerzon geen basisvereiste voor een geslaagde barbecue? Niet als het van de Amerikanen en de Canadezen afhangt. Zij introduceerden het concept van de winterbarbecue. Intussen laten ook de Belgische barbecueliefhebbers zich niet meer tegenhouden door de vriestemperaturen. Heb je zelf plannen om een gezellige winterbarbecue te organiseren? Ontdek snel onze tips!

winterbbq

Ga de koude te lijf

Een barbecue organiseren bij vriestemperaturen is perfect mogelijk, op één voorwaarde: dat je gasten geen kou lijden. Tegelijkertijd is het bij een winterbarbecue natuurlijk niet de bedoeling om iedereen binnen te houden. Dankzij volgende tips genieten je gasten van de frisse buitenlucht zónder te bevriezen:

  • Een must op elke winterbarbecue zijn terrasverwarmers. Die geven heel wat warmte af en vormen een behaaglijke biotoop in de gure winterkou.
  • Vuurkorven zijn de ideale aanvulling op terrasverwarmers. Ze houden de handen warm én geven je winterbarbecue een extra gezellige touch.
  • Net als bij een zomerbarbecue ben je bij een winterbarbecue maar beter voorzien op neerslag. Regen, sneeuw, hagel of snijdende wind? Een partytent helpt je uit de nood.
  • Denk aan het milieu en zet de terrasverwarmers niet overdreven hoog. Ook met de nodige sjaals, mutsen en dekentjes bezorg je je gasten een knusse avond.
  • Glühwein vindt niet voor niets gretig aftrek op de après-ski. Deze lekkere winterdrank geeft zelfs de koelste kikkers een warm gevoel!

De juiste sfeer met de juiste verlichting

Heb je alles voorzien om je gasten een warm onthaal te bezorgen? Dan is het tijd om aan de decoratie van je tuin of terras te denken. Te beginnen bij de sfeerlichting, want in de wintertijd wordt het al aardig donker in de namiddag. Hou het niet alleen bij vuurkorven, maar voorzie ook voldoende kaarsen en aanvullende verlichting. Tip: met gekleurde lampionnen maak je van je winterbarbecue een echt feest!

Wat schaft het vuur?

Bij een winterbarbecue zijn er ook enkele gastronomische aandachtspunten. Zo zijn de typisch zomerse barbecuegroentjes uit den boze. Tomaten hebben in de winter veel minder smaak en zijn in de meeste gevallen ook nog eens geïmporteerd. Geef de voorkeur aan (warme) seizoensgroenten van bij ons. Denk maar aan witloof of savooikool: lekker én hartverwarmend.

En wat met het vlees? Wie écht origineel uit de hoek wil komen, kiest voor wild. Tip: gebruik verwarmende kruiden als kurkuma, gember of vijfkruidenpoeder voor een pittige smaak of marineer het vlees in rode wijn … Succes gegarandeerd!

Ontdek hier de recepten van Jeroen de Pauw voor een geslaagde winterbarbecue!

Lees ook...