Werk dubbel zo hard dankzij deze gezonde lunchtips!

Bij de start van het nieuwe schooljaar zit je altijd barstensvol ideeën en goede voornemens. De zomer heeft je helemaal opgekikkerd, maar misschien ook een beetje laks gemaakt met tussendoortjes, ijsjes en cocktails. Tijd om weer een beetje gezonder te eten. De lunch is voor velen de moeilijkste maaltijd. Njam! inspireert je met deze 5 tips.

gezonde lunch

1. Stop! Take time

Een korte lunchpauze, een e-mail die nog de deur uit moet en een te vroeg geplande meeting. Voordat je het weet, heb je je lunch overgeslagen en gromt je maag tegen 15 uur onherroepelijk. Niet doen! Hoe weinig tijd je ook hebt, eet ’s middags altijd iets. En voor je computer telt niet. Eet mindful. Wees bewust van wat je eet. Ruik aan je soep, kauw traag op je boterham. Dat is niet enkel beter voor je spijsvertering, maar ook waardevol voor je geest. Een halfuur time-out zorgt ervoor dat je een pak meer energie krijgt om er de hele namiddag tegenaan te gaan.

Diezelfde beperkte tijd doet je ook sneller naar gemakkelijk voedsel grijpen. Boterhammen die je ’s morgens smeert, een broodje uit de winkel om de hoek, koffiekoeken of een voorverpakt slaatje. Niet enkel banaal, maar vaak ook duurder dan nodig is.

2. Skip pasta

Pasta verbieden? Jamais! Maar misschien kun je hem toch eens door dit waardig alternatief vervangen. Quinoa is een plant, maar heeft een beetje de textuur van rijst. Meng dit met kersttomaatjes, olijven en pistachenootjes en je hebt meteen een vullende, smakelijke lunch.

Ben je echter toch echt verzot op slurpen? Maak dan spaghetti van courgette. Voeg zongedroogde tomaatjes, basilicum en pijnboompitjes toe en het lijkt net helemaal echt.

gezonde lunch

3. Fruitilicous

Toegegeven, met een krop sla, een tomaat en een komkommer kom je al een heel eind, maar toch ook een beetje saai, niet? Pimp deze combinatie eens met fruit. Denk aan geitenkaas met peer, inktvisjes met granaatappelpitjes of gerookte eendenreepjes met sinaasappel. Schijfjes appel zorgen steevast voor een frisse toets, een streepje mango chutney is dan weer super lekker op die toast die je toch niet kunt laten.

4. Go nuts!

En noten natuurlijk. Ze zitten boordenvol onverzadigde vetten én geven je tonnen energie. Een gerechtje waar wij dol op zijn: gekookte bloemkool met avocado, geitenkaas en amandelen. Goed kruiden met peper en zout en genieten. Allergisch aan noten? Gebakken pijnboompitten zijn er net zo lekker bij.

gezonde lunch

5. Vakantie op je brood

En als je toch echt niet zonder brood kunt, kies dan resoluut voor volkoren- of meergranenbrood. Dit bevat minder snelle suikers waardoor je ook minder snel moe wordt. De echte breadaholics maken dit ook gewoon zelf natuurlijk.

Ook met je beleg kun je creatief zijn. Snij een tomaat in fijne blokjes en werk feestelijk af met ansjovis. Je wordt zo opnieuw naar je vakantie gekatapulteerd.

Heb je zelf gezonde lunchinspiratie? Deel ze met ons via Instagram of Facebook door middel van de hashtag  #instanjam.

Lees ook...