Waarom kies je best voor een weekmenu? 5 redenen én 5 tips!

Kiezen voor een vooropgesteld weekmenu heeft veel voordelen. Maar toch blijkt het niet zo eenvoudig te zijn om dat weekmenu in de praktijk te brengen. Iedereen heeft wel zijn of haar redenen: het is te druk op het werk, de ingrediënten kunnen vervallen, je weet niet waar je last-minute zin in hebt, … Allemaal valabele excuses, maar toch zijn ze vrij gemakkelijk te overwinnen. In dit artikel geven we je graag 5 redenen om voor een weekmenu te kiezen, en 5 tips om dat weekmenu in de praktijk te brengen.

5 redenen om voor een weekmenu te kiezen

Een weekmenu doet gezonder eten

Wanneer je een weekmenu opstelt, is het veel gemakkelijker om na te denken over een goede balans tussen gezonde en minder gezonde bereidingen. Door het uitschrijven en visueel voorstellen van het menu, zie je automatisch dat er bijvoorbeeld teveel koolhydraten of vlees in je menu zitten. Zo kan je de balans met groenten en fruit veel beter monitoren. 

Een weekmenu is voordeliger


Een weekmenu is een stuk voordeliger dan “impuls-eten”. Je zal immers veel minder vaak naar de winkel gaan en daardoor minder (vaak dure) impulsaankopen doen. Bovendien zal je vaker ingrediënten hergebruiken en kan je vooraf nadenken over de kosten van het volledige weekmenu.

Een weekmenu dwingt tot creativiteit

Doordat je bij de opmaak van je weekmenu moet nadenken over een reeks gerechten, dwing je jezelf om creatiever te zijn. Je kan immers niet elke dag hetzelfde eten en wilt zoveel mogelijk variatie, toch? Je zal vanzelf meer op zoek gaan naar inspiratie en daardoor meer “culinair ontdekken”. 

Een weekmenu zorgt voor rust en duidelijkheid

 Wanneer je weekmenu vastligt, wilt dat zeggen dat je de rest van de week niet meer met je menu moet bezig zijn. Ook de momenten waarop je boodschappen zal doen, liggen door het weekmenu normaal gezien vast. En die structuur geeft rust en duidelijkheid, iets wat in deze hectische tijden vaak meer dan welkom is!

Een weekmenu voorkomt voedselverspilling

Door het opstellen van een weekmenu denk je automatisch na over de benodigde ingrediënten voor een langere periode. Daarbij ligt het voor de hand dat je bepaalde ingrediënten zult hergebruiken omdat deze vaak in wat grotere verpakkingen zitten. En zo zal je automatisch voedselverspilling tegengaan. 

5 tips voor jouw ideale weekmenu

Kies een vaste dag voor de opmaak van jouw weekmenu

Structuur en planning zijn belangrijk en dat begint bij de opmaak van jouw weekmenu. Kies daarom een vaste dag of zelfs een vast moment in de week waarop je jouw menu opmaakt. Dat kan bijvoorbeeld de dag zijn voordat je normaal gezien boodschappen doet. 

Bekijk de weekplanning van het hele gezin

Jouw weekmenu zal uiteraard afhangen van je persoonlijke planning en die van het gezin. Neem dus de agenda’s erbij en bekijk goed wie er wat op het programma heeft staan. Plan daarrond het weekmenu en houd rekening met iedereen.

Bekijk vooraf de reclamefolders 

Voordat je jouw weekmenu opstelt, bekijk je best even de reclamefolders. Zo kan je immers rekening houden met de kortingsacties of zelfs bepaalde gerechten samenstellen met producten uit de folders. Dat maakt je weekmenu extra voordelig.

Houd al je recepten bij

Je doet er goed aan om een receptenboek (digitaal of op papier) bij te houden. Zo kan je gemakkelijker bijhouden welke recepten je zeker nog eens wilt maken of welke juist niet. Bovendien werkt zo’n receptencollectie motiverend om extra te (her)ontdekken.

Steek voldoende tijd in je boodschappenlijstje

Het klinkt voor de hand liggend, maar dat is het niet altijd. Toch is het uiterst belangrijk: steek voldoende tijd in je boodschappenlijstje. Probeer ingrediënten te combineren waar mogelijk, denk na over zaken die je kan invriezen, en check ook de voorraadkast. Een goed boodschappenlijstje zorgt voor betere, goedkopere én gezondere aankopen!

Lees ook...