Volg De Smaaktoerist naar Het Hageland!

Goesting in een roadtrip vol lekkere wendingen? Volg dan Jeroen De Pauw op zijn culinaire reis naar Het Hageland! Hij fietst er over wonderlijke wegen, proeft van lokale lekkernijen en kookt kort & krachtig met z’n buit in De Smaaktoerist 3.0. 

Dat het Hageland bloeit en boeit, weet Jeroen De Pauw als geen ander. Ook in dit nieuwe seizoen van De Smaaktoerist is deze regio een must op zijn culinaire ontdekkingsreis. Hij trapt zijn avontuur in gang met een vers vervoersmiddel: een BAKfiets mét BBQ. Ideaal om te cruisen door het Hageland. Want fietsen, dat kan je er het jaar rond. In het voorjaar geuren en kleuren de fruitbloesems je tocht en in het najaar warm je op in gezellige streekcafés. Wegwijzers nodig? Hier kan je inspirerende fietsroutes vinden. Trek je liever jouw wandelschoenen aan? Dan kan je hier de wandelgids van Toerisme Vlaams-Brabant downloaden.

Onze Smaaktoerist Jeroen start zijn tocht meteen met het absolute hoogtepunt. En dat mag je letterlijk nemen! Hij beklimt de Pallox, dat is een uitkijktoren gemaakt van cortenstalen appelkisten en biedt je een prachtig panorama over de boomgaarden. Het fruitbeeldig kunstwerk ligt in Hoegaarden. En wie Hoegaarden zegt, zegt witbier. Het heeft een brouwtraditie die teruggaat tot 1445 en is zonder twijfel dé klassieker onder “de witten”. Ook in de regio rond het dorp is er genoeg leven in de brouwerij. Zo fiets je tussen bieren en bieten naar Tienen en terug. Tienen staat bekend voor zijn suiker, maar ook voor zijn Romeinse verleden. Leuke adresjes in het Hagelandse stadje zijn Spijshuis Dieu, Plan B of ’t Wolsalon waar de koffiebonen vers gemalen worden en de ijscreaties van Sweet-Art. Goesting in nog meer Tiense tips? Klik dan hier. Of hier, als je jouw voeten op de pedalen wil zetten en je blik op een prachtige horizon. 

Je hoeft dus echt niet VER te reizen voor die VERgezichten. Want ook in het Hageland is het VERuit schoon. En… VERuit lekker! Zoals in Boutersem, bij Vangramberen. Deze beenhouwerij is een echt begrip in het Hageland en een vaste stop voor onze Smaaktoerist. Vangramberen was bovendien de inspiratiebron voor de legendarische tv-serie “Van Vlees en Bloed” en pater familias Herman de grote voortrekker van de streekproducten. Hun zwarte pensen, de patés gemaakt van Hagelands fruit en hun boerenham komen ook nu weer in Jeroen z’n winkelmand terecht.

Blijf je graag hangen in Boutersem? Ga dan zeker ook naar het domein Kwabeek. In het oude boswachtershuisje Ter Quabeecke kan je proeven van streekbiertjes. Een Hoegaarden smaakt daar sowieso! En voor wie het graag wat pittiger heeft, komt bij Hilko Cuisine aan z’n trekken. Hilko maakt de meest spicy sauzen met de beste pepers die hij zelf teelt. Pikant detail: Hilko is gitaarbouwer en is al jarenlang roadie van grote Belgische bands. En het is in die muziekscene waar Jeroen Hilko jaren geleden leerde kennen. Het resultaat van dat heerlijke weerzien, bekijk je hier.

En zo heeft Jeroen genoeg peper in de poep om nog wat kilometers te trekken. Van Boutersem trapt hij door naar Bierbeek. Met in zijn vizier: de iconische watertoren, heel wat holle wegen en de dikke eiken en statige beuken van het Mollendaalbos. En na enkele kuitenbijters en zijn pikant avontuur bij Hilko, wil Jeroen zijn dorst blussen. Een frisse pint vinden? Dat moet lukken in Bierbeek. Hij stopt in de Ruisbroekmolen, een geklasseerde watermolen met B&B en een authentiek café waar je bier kan proeven van De Dorpsbrouwerij. Die brouwerij combineert ambacht met korte keten, sociale inclusie en vrijwilligerswerk. Ze brengen vier bieren op de markt, voor elke deelgemeente één. Hun Bierbeek Tripel blijkt perfect te passen bij de Heerlijke Hagelandse Hamburger die Jeroen maakt, met de pensen en ham van Vangramberen en de pikante sauzen van Hilko. Het recept vind je hier.

Krijg je de smaak van het Hageland al wat te pakken? Mooi zo! Met smaakvolle groeten van Jeroen en van www.toerismevlaamsbrabant.be


Lees ook...