Volg De Smaaktoerist naar de Brabantse Kouters!

Goesting in een roadtrip vol lekkere wendingen? Volg dan Jeroen De Pauw op zijn culinaire reis naar de Brabantse Kouters! Hij fietst er over wonderlijke wegen, proeft van lokale lekkernijen en kookt kort & krachtig met z’n buit in De Smaaktoerist 3.0. 

Stuur richting horizon. Wandelschoenen opgeblonken. Zonnecrème op je schouders. Neus in de wolken. En gaan. Kilometers ver fietsen of wandelen. Het kan allemaal op de Brabantse Kouters. Eerst even situeren: de Brabantse Kouters ligt in de Groene Gordel, in Vlaams-Brabant dus. Het is een groene streek en strook die Brussel in het noorden omarmt. Onze hoofdstad is dus vlakbij. Al merk je daar niets van. Je zit er middenin de velden, de charmante dorpen én de straffe streekproducenten. Een echt fiets- en wandelparadijs waar de foodie naar de zevende hemel klimt.

Onze Smaaktoerist Jeroen rijdt alvast een lekkere route voor je los, met een eerste stop in Ossel. Daar staat de historische vierkantshoeve van Filip: het Hof van Ossel. Filip groeide er op en kent dus elke kassei blindelings. Het is ook de thuis van een hele kudde Wagyu-runderen. Ze staan er met meer dan 220, inclusief 2 gelukkige stieren. Wagyu is een Japans ras dat je gerust de Rolls Royce van de koeien mag noemen. In Japan worden ze serieus gesoigneerd met massages en zelfs bier. Filip vertroetelt hen met prachtige panorama’s en wie weet ook stiekem met een goede geuze uit de Groene Gordel. Met de brouwerij van Mort Subite letterlijk om de hoek, weet je maar nooit. In zijn mobiele keuken, kiest Jeroen een stuk uit de nek - vlees dat je bij Witblauw in een stoverij zou gebruiken. Maar het Wagyu van Filip is zo mals en leent zich perfect voor de BBQ. Hoe Jeroen dat klaarmaakt, ontdek je in deze aflevering van De Smaaktoerist 

En dan fietst hij verder. Heuvel op, heuvel af. Dwars door de Groene Gordel, met zijn hop, zijn druiven, en - waar het weer wat platter wordt - zijn asperges! Van de keizer van het vlees, naar de koningin onder de groenten dus. Niet alleen in het Vlaams-Brabantse Haacht en Keerbergen telen ze asperges. Ook in Malderen op de Brabantse Kouters blijkt de bodem perfect zanderig voor het witte goud. Jeroen spreekt er af met Marc, de pater familias van het familiebedrijf Goossens. Marc verklapt heerlijke weetjes over asperges en leert Jeroen ook steken. Dat blijkt een ware ambacht! De oogst is dus mager, maar smaakt daarom des te beter. Zeker op de grill, in dit gerechtje. Dus als je zelf door Malderen fietst: stop dan zeker bij Goossens. Ze hebben er een hoevewinkel met nog meer lekkers!  

Onze Smaaktoerist houdt dat koninklijke gevoel graag nog even vast. Want van de koningin van de groenten, fietst Jeroen naar fruit met een kroontje, naar de Prinsheerlijke Aardbeien van Christine en Paul in Kapelle-op-den-Bos. Ook zij hebben een automaat waar je kan stoppen en snoepen! Het koppel teelt vuurrode aardbeien op stellingen, zowel in serres als in openlucht. Een succesvolle techniek die Paul test als student met 200 emmertjes mayonaise van de visboer. Ook daar leert Jeroen oogsten. Dat lukt hem net iets beter dan de asperges. Al plukkend komt hij niet alleen alles te weten over het beste ras, maar ook over hoe dat gaat: ondernemen als man en vrouw. Jeroen mag zijn mobiele keukentje opstellen aan de serres. Hij maakt er met de aardbeien van Christine en Paul een zalig dessert van mascarpone en sambuca. A match made in strawberry heaven.

Ook goesting gekregen om te proeven van de Brabantse Kouters? Maar weet je niet goed waar te beginnen? Hier vind je leuke routes. Of je kan ook altijd de wandelapp van Vlaams-Brabant downloaden. Nog meer culinaire inspiratie over de Groene Gordel, ontdek je in deze aflevering van De Smaaktoerist 2.0

Ja, Vlaanderen is een vakantieland! Dat bewijzen de Brabantse Kouters. Dus hang er zeker zelf De Smaaktoerist eens uit. Met de smaakvolle groetjes van Jeroen en Toerisme Vlaams-Brabant!

Lees ook...