Vegan in je menu een plaats geven, hoe doe je dat?

Overweeg jij ook om (meer) plantaardig te eten? Maar weet je niet waar je niet waar je moet beginnen? Of welke plantaardige producten je kunt gebruiken in plaats van de dierlijke? In deze blog leg ik je uit wat vegan eten precies is, welke basisprincipes er zijn en geef ik je handige tips!

Wat is vegan precies? Wat zijn de basisprincipes?

Wat mag je allemaal eten in een plantaardig eetpatroon? Simpelweg: alles wat niet van dieren komt. Veganisten gaan dus een stapje verder dan vegetariërs, die geen vlees of vis eten. Mensen die plantaardig eten laten ook eieren, zuivel en honing staan. Hoewel veganistisch eten een aantal jaar geleden nog een ‘hippie’ imago had en je enkel naar natuurwinkels kon, is dat nu echt verleden tijd. Denk maar aan de schappen in de supermarkten die steeds voller komen te liggen met vegan producten, maar ook de hippe tentjes die steeds meer vegan gerechten aanbieden. Vegan food is bijna niet meer weg te denken. 

Als je de overstap wilt maken om (meer) plantaardig te gaan eten, denk je misschien vooral aan wat je allemaal niet meer kan eten: vlees, vis, eieren, zuivelproducten zoals yoghurt, kaas en melk. Maar ook honing en gelatine (denk aan snoep, pudding, taarten of zelfs wijn!). Laat ik jou daar nou eens bij helpen! Met mijn heerlijke, leuke en makkelijke recepten laat ik jou zien wat er nog wel allemaal kan. Ook in een plantaardig eetpatroon kun je genieten van taart, snacks, burgers en pizza. Don’t worry!

Waar moet ik beginnen?

Als je net begint met plantaardig eten kan een bezoekje aan de supermarkt erg lastig zijn. Je hebt namelijk geen idee wat wel of niet kan en moet dus verpakkingen gaan lezen. Gelukkig zijn er, zoals ik al zei, steeds meer vegan opties en wordt er vaak op het product duidelijk aangegeven of het vegan is of niet. Hieronder geef ik 3 stappen om het plantaardig eten makkelijker te maken.

  • Neem kleine stappen. Begin met het vervangen van jouw stukje vlees of vis voor een plantaardig alternatief. In de supermarkten vind je tegenwoordig vegan kip, gehakt, burgers, worst en zelfs vis! Probeer dus jouw vertrouwde maaltijden te ‘veganizen’ door het dierlijke product te vervangen voor een plantaardige variant.
  • Waarom wil je meer plantaardig eten? Als jij meer plantaardig wilt eten doe je dat met een reden. Of dat nou voor je gezondheid is, of voor het milieu of de dieren, of misschien wel alle drie, herinner jezelf daar dan steeds aan. Formuleer dus ook duidelijk voor jezelf wat jouw reden is. Hierdoor houd je het makkelijker vol.
  • Maak een lijst met 5-10 van jouw favoriete recepten. In het begin zal je het misschien lastig vinden om te experimenteten met bepaalde producten/recepten. Ga aan de slag met een aantal recepten uit jouw favoriete kookboek of van jouw favoriete blog. Heb je er 5-10 gevonden? Schrijf die dan uit en bewaar deze in de keuken. Zo heb je altijd een recept om op terug te vallen.
  • Doe het samen! Als je samen met anderen kiest om plantaardig te eten zal dat een stuk makkelijker zijn dan als je het alleen doet. Denk bijvoorbeeld aan je huishouden. Ga samen naar de supermarkt, probeer samen nieuwe recepten uit en stuur leuke tips en tricks naar elkaar door. En nee, natuurlijk hoeft niet iedereen mee te doen, maar licht in ieder geval anderen in. Dan kunnen ze rekening met je houden en misschien willen ze dan wel mee gaan doen!

Welke voorwaarden hangen eraan vast?

Voordat je begint met vegan eten raad ik je aan om je eerst goed in te lezen en eventueel naar je huisarts te gaan. Vegan eten kan geweldig zijn: het is leuk om nieuwe dingen te proberen, je gezondheid kan enorm vooruitgaan en je doet ook nog eens iets goed door de dieren en de planeet, maar als je je niet goed inleest kun je tekorten oplopen.

Als jij plantaardig eet raad ik je een goed opneembare vitamine B12 supplement te slikken. Vitaminen B12 is een voedingsstof die onder andere nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Van nature komt B12 (bijna) niet voor in plantaardige voeding, dus deze raad ik je aan om bij te slikken.

Naast vitamine B12 zijn de mineralen zink, ijzer, calcium, omega-3 en jodium erg belangrijk. Deze mineralen vind je gelukkig wel veel terug in plantaardige producten dus daar hoef je, niet zomaar, een supplement voor te slikken. In volkoren granen, sojaproducten, peulvruchten, donkere bladgroenten, algen, zaden, pitten, noten, fruitsoorten en plantaardige melk vind je deze mineralen terug.

Go Green(er)!

Mocht je er nou niet helemaal uitkomen? Of ben je op zoek naar nog meer inspiratie voor recepten? Dan vind je nu allerlei lekkere recepten op mijn foodiepagina of op het njam!-YouTubekanaal bij het programma Verrassend Vegan. Daar laat ik je zien hoe leuk, lekker en makkelijk vegan koken kan zijn! Let’s go green!

Door Lenna Omrani

Lees ook...