Hallo allemaal, hier ben ik weer met een slim voornemen! Het nieuwe jaar is al een tijdje bezig maar ik heb nog een aantal voornemens op mijn lijstje staan die ik graag wil delen.
In deze post ga ik het hebben over meer groenten eten. Toen ik op Instagram een tijdje geleden polste naar jullie goede voornemens dan waren gezonder eten, meer sporten en meer ecologisch verantwoord leven, de meest voorkomende antwoorden. Ook minder suiker eten kwam vaak aan bod, een terecht voornemen waar ik het een tijdje geleden al over had. Maar misschien moeten we niet te veel focussen op wat we allemaal niet meer willen eten maar eens aandacht schenken aan al die dingen die we wél willen eten. Die dingen die echt goed voor ons zijn. Vaak is ‘meer van het goede’ consumeren ook een ideale strategie om ‘minder van het slechte’ binnen te krijgen. Win-win!
Over wat ‘gezond eten’ nu juist is, daar zijn veel verschillende meningen over. Volgens de ene is het een veganistische levensstijl, volgens de andere weinig koolhydraten eten, veel of weinig vetten,.. . Ga zo maar door. Duizenden blogs, artikels en boeken werden er al over geschreven. Maar hoe sterk de meningen ook uiteenlopen – van zowel goeroes , diëtisten als wetenschappers – over één ding zijn ze het vrijwel allemaal eens: we zouden meer groenten en fruit moeten eten.
In mijn lezingen heb ik het dan ook vaak over hoe groenten en fruit de basis van je voeding zouden moeten zijn. Hoe de overgrote meerderheid – in volume dus - van je voedsel uit planten zou moeten bestaan. Maar ben je al eens echt nagegaan hoeveel groenten je zoal eet op een dag? Je zou ervan versteld staan hoe moeilijk het is om dagelijks de overgrote meerderheid van je voeding uit groenten te laten bestaan. Hierbij enkele tips om meer groentjes te consumeren:
1. Hartige ontbijtjes
De meeste mensen hebben de reflex om met zoetigheid te ontbijten. Groenten zijn maar zelden een onderdeel van het ontbijt. Wie al een ontbijt zonder groentjes nuttigt heeft nog maar twee maaltijden over om aan z’n dagelijkse portie groenten te komen. Af en toe de dag starten met een portie groenten kan dus een groot verschil maken. Dat hoeft heus geen kom sla te zijn, een omeletje met champignons, paprika’s en pijpajuin of spinazie bijvoorbeeld, vormt een geweldige start van de dag.
2. Kiemen
Voeg eens wat kiemen toe aan je maaltijd. Kiemen zijn plantenscheutjes met enorm veel goede eigenschappen doordat de stoffen heel geconcentreerd aanwezig zijn. Broccolikiemen bijvoorbeeld bevatten 10 tot 100 keer meer glucorafine, die ons lichaam omzet tot sulforafaan, en die heeft een zeer heilzame werking op ons lichaam. Kiemen barsten van dit soort stofjes. Je kan ze in de winkel kopen of zelf kweken.
3. Groentesappen
Groentesappen zijn ook een geweldige manier om meer groentjes binnen te krijgen. Je kan ze zelf slowjuicen maar voor wie daar geen tijd, geen zin of geen materiaal voor heeft, zijn er gelukkig ook sappen die je kan kopen. Ga hiervoor wel op zoek naar kwalitatieve labels. Wie slowjuiced mist een groot deel van de vezels maar je krijgt wél alle andere goede stoffen binnen. Voorzie gewoon naast je sappen ook dagelijks voldoende vezels.
4. Sneaky veggies
Wie al wel eens door mijn boeken gebladerd heeft, weet het waarschijnlijk al, ik ben dol op ‘sneaky veggies’. Dat zijn groentjes waarvan je niet eens door hebt dat ze mee in je maaltijd zitten. Zo maak ik wel eens courgettemout (havermout met een courgette eronder, niemand die het zal merken!) en worden mijn witte sauzen steevast gemaakt met bloemkool bijvoorbeeld.
5. Salade bij alles
Simpel maar effectief! Dit was één van de eerste stappen die ik zette toen ik gezonder begon te eten: overal een slaatje bij serveren. Het hoeven zeker niet enkel bladgroenten te zijn. Voorzie bijvoorbeeld altijd wat rauwkost bij je maaltijd en je hebt zo die hoeveelheid groenten opgekrikt!
6. Soep
Makkelijk, lekker en ideaal voor nu tijdens de winter. Met soep kan je alle kanten uit, je kan er je overschotjes in kwijt en je trakteert je lichaam meteen op een bommetje van veggies. Probeer alle dagen soep te eten en combineer bijvoorbeeld met de scheutjes uit tip 2.
7. Meal preppen
Een laatste tip die ik nog wil meegeven gaat over voorbereiding. Een goede voorbereiding is alles als het op gezond koken aan komt. Een goede planning over wat je wanneer van de winkel nodig hebt maar ook op voorhand wat dingen klaarmaken bij een drukke week, het zijn life-savers bij mij! Zo maak ik bijvoorbeeld al wat groenten klaar in de oven (denk aan courgetten, ui, paprika en champignons) en bewaar deze in een glazen schaal in de koelkast. Dit vormt dan de basis van heel wat gerechten de dagen erop. ‘s Morgens met een eitje, ’s avonds met een visje erbij, ik kan er à la minute soep van maken of het verwerken in een ratatouille. En zo creëer je dus makkelijk een groenterijke maaltijd. Easy-peasy!
Voilà, zeven gemakkelijke manieren om meer groenten binnen te krijgen. Is meer groentjes eten ook één van jouw goede voornemens? Of heb je misschien nog een heel lijstje andere voornemens?