De zin in lekker eten is niet weg te denken in Wallonië. Het wemelt er van de ambachtelijke producenten die fier zijn op hun vakkennis en identiteit. Wallonië telt nu meer dan 500 kazen, elke week opent ergens een nieuwe brouwerij en een miljoen flessen Waalse wijn presenteren zich broederlijk naast hun befaamd mineraalwater, de likeuren en de ambachtelijke vruchtensappen. Lekker eten en drinken is een aangename manier om een streek te ontdekken die uniek is vanwege haar geschiedenis, haar cultuur, haar folklore, haar erfgoed! Het toerisme, de gastvrijheid, de vrijgevigheid en de innovatie maken van Wallonië een streek waar het goed leven is.
Dat ontdekt ook Jeroen de Pauw in zijn programma De Smaaktoerist op njam!. In drie afleveringen trekt hij naar Wallonië om er op gastronomische verkenning te gaan. Hij volgt enkele culinaire themaroutes die hem tot bij de lekkerste wijnen, bieren en kastelen brengen die Wallonië te bieden heeft!
Wijnroute in Wallonië
De Wijn- en stokerijroute in Wallonië De geschiedenis van de wijnbouw in Wallonië begint in de middeleeuwen. Wijnstokken werden voor het eerst aangeplant door monniken die voor hun vieringen een zuivere en gezonde drank nodig hadden. In de 14e eeuw hadden alle grote steden zoals Doornik, Dinant, Namen, Hoei, Luik… hun eigen wijngaarden.
Tijdens de renaissance maakte het minder gunstige klimaat de druiventeelt moeilijk en wijn werd opgegeven ten voordele van bier. In de jaren 1960 besliste een wijnbouwer om opnieuw te experimenteren en plantte de eerste wijnstokken in Hoei. Sindsdien verrezen heel wat nieuwe wijngaarden, zowat overal in Wallonië. Ontdek ze in deze brochure: De Wijnroute van Wallonië.
Het Waalse Gewest kent twee productiebenaderingen: met traditionele wijnstokvariëteiten (Pinot noir, Chardonnay, Pinot gris…) en met hybride soorten (Bacchus, Régent…). Er zijn drie wijnen met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB/AOP) en één met een beschermde geografische aanduiding (BGA/IGP): Côtes de Sambre et Meuse (AOP); Crémant de Wallonie (AOP); Vins mousseux de Qualité de Wallonie (AOP); Vin de Pays des Jardins de Wallonie (IGP).
De jaarlijkse productie benadert een miljoen flessen en de Waalse wijnsector zit duidelijk in de lift. Dat ontdekt Jeroen ook bij Château Bon Baron. Jeanette verhuisde samen met haar man van Nederland naar België en had het idee om in Wallonië een B&B te beginnen. Beetje bij beetje rolden ze ook in de wijnproductie en ondertussen zijn ze niet meer te stoppen! Jeanette en haar man hebben 17 hectare wijngaard aan de oevers van de Maas. Ze gebruiken geen pesticiden maar wel kruiden en planten en plukken alles met hand!
Bierroute in Wallonië
In Wallonië worden meer dan 500 bieren geproduceerd die erkend zijn voor hun diversiteit. Blond, bruin, amberkleurig, fruitig, stout, seizoenbier… Er zijn bieren voor elke smaak! De biercultuur is alomtegenwoordig en historisch verankerd in de streek. Brouwerijen, microbrouwerijen en musea die gewijd zijn aan het thema, liggen verspreid over het grondgebied. Allemaal zijn het plaatsen die u uitnodigen om onze kennis op het gebied van bierproductie te ontdekken en te proeven. Daarnaast zijn er ook heel wat regionale culinaire bereidingen die bier gebruiken in hun recept. Het is ook een drank die vaak deel uitmaakt van feestelijke of gezellige momenten. Langs de Bierroute ontdekt u typisch Waalse brouwerijen waar u de productiefaciliteiten kunt bezoeken. Op de twaalf trappistenabdijen die onze wereld telt, bevinden er zich drie in Wallonië. De abdijen van Orval, Chimay en Rochefort maken uiteraard deel uit van deze route. Deze bieren met een zeer typische smaak worden op traditionele manier gebrouwen in cisterciënzerabdijen, onder controle van de trappistengemeenschap.
Bierliefhebbers kunnen in Wallonië een thematische bierroute volgen van de ene naar de andere brouwerij op ontdekking naar de beroemdste of meest unieke bieren. Een toeristische route die op het juiste moment werd gecreëerd, want in november 2016 werd de Belgische biercultuur door Unesco erkend als Immaterieel Erfgoed van de Mensheid! Ontmoet de brouwers en verneem alles over hun passie en vakkennis. In totaal zijn 65 brouwerijen opgenomen op de bierkaart. Welke dat zijn ontdek je in de brochure: De Bierroute van Wallonië.
Smaaktoerist Jeroen gaat in aflevering 3 op bezoek bij Brasserie de la Lienne. Mélissa en haar broer Nicholas kochten de boerderij die te koop stond tegenover hun ouderlijk huis, renoveerden en verbouwden het tot brouwerij en gaven hun job op om gezamenlijk bier te beginnen brouwen. Hier wordt enkel gebrouwen met lokale ingrediënten, zelfs het water komt uit een plaatselijke bron!
Kasteelroute in Wallonië
België telt meer dan 100 kastelen van grote waarde. Stuk voor stuk een reis door de tijd en omringd door prachtige parken. Een middeleeuws fort of een residentieel kasteel bezoeken? Dat kan in Wallonië! Kies het kasteel dat het beste beantwoordt aan je romantische dromen of aan je zin voor avontuur… Veel plezier op je kastelentocht! Ontdek hier de beroemdste kastelen in Wallonië.
Jeroen trekt in aflevering 4 van ‘De Smaaktoerist’ naar de kasteeltuin van Seffe in de provincie Henegouwen en kookt er tussen het groen. Het grote bloemperk in de tuin trekt talrijke bezoekers aan die er heel erg van houden om zich hier rustig neer te vleien en naar het achtergrondgeruis van het water van het grote bekken te luisteren. In de zomermaanden wordt het grasveld al wel eens ingepalmd door de werken van kunstenaars die in het park tentoongesteld worden.
Voor meer info en het downloaden van de verschillende brochures kan je terecht op www.smulleninwallonie.be.