Reis mee met De Smaaktoerist naar Oostende!

De enige echte Smaaktoerist Jeroen De Pauw is on the road again! In dit nieuwe seizoen trekt hij op culinaire ontdekkingsreis door België. Hij ontdekt ongerepte plekjes, voelt vrijheid en vakantie, ziet prachtige producenten, proeft van hun smakelijke verhalen en smult van lokaal lekkers. En met zijn verzamelde schatten kookt Jeroen op een dromerige plek. Alle zintuigen op scherp dus. Ook in dit voorsmaakje!

© Foto: Kaat Bosch

Soullegende Marvin Gaye, kunsticonen Ensor en Spilliaert, rauwe rocker Arno en onze eigenste Smaaktoerist Jeroen. Ze hebben allemaal één ding gemeen: de liefde voor Oostende. Tijd om in hun voetsporen te treden. Culinair én cultureel!

We starten onze tocht aan de Vistrap van Oostende. Dat is de enige plek in België waar jij en ik rechtstreeks van de vissers kunnen kopen. En dat is uniek. Zonder veiling. Zonder vertraging. Verser dan vers! In deze aflevering van De Smaaktoerist ontmoet Jeroen Luc, één van de bekendste vissers in Oostende. Hij was meer dan 40 jaar zeeman in hart, benen en nieren. Nu is hij op pensioen, maar kan het niet laten nog elke dag naar de Vistrap te komen. En we begrijpen al snel waarom. De vers gevangen garnalen van zijn boot O.62 legt hij te koop bij Dini, zijn gedreven dochter. Ook zij is enorm trots op hun eigen kaviaar uit de Noordzee. Hun garnalen zijn ook de basis van de enige echte Oostende Garnaalkroket. Intussen is de kroket – helemaal terecht – erkend als Vlaams streekproduct, op voorwaarde dat de Noordzeegarnalen gevangen zijn door Oostendse kustvissers. Eetbaar erfgoed om te koesteren en… te eten natuurlijk. Jeroen proeft hem ter plekke en laat een toprecensie achter: goudbruin, krokant aan de buitenkant en vanbinnen: smeuïg en massa’s garnalen. De zee in je mond!


© Foto: Kaat Bosch

Verse vis, daar hoort een lokaal biertje bij. Dat vloeit rijkelijk in ’t Koelschip, de kleinste stadsbrouwerij van België en die ligt ook gewoon in… Oostende. Meesterbrouwer Sandy – zelf Oostendse – en haar partner Ive brouwen er voor zichzelf én in opdracht van restaurants of locals die een eigen recept hebben. Proef er zeker de KREVET, een ambachtelijk gebrouwen Oostends witbier op basis van wildgeplukte lokale kruiden. Het werd samen met topchef Kobe Desramault ontwikkeld en is de ideale dorstlesser voor elke levensgenieter. Maar vooral: perfect om bij die garnaalkroket te serveren. Of om een boterham in te dopen, zoals Jeroen doet in De Smaaktoerist. Hij belegt de krokante toast met een frisse vissalade op basis van de garnaaltjes van Luc en Dini. Horen we jou al watertanden? Het recept vind je hier!

© Foto: Kaat Bosch

’t Koelschip heeft trouwens leuke culturele buren: het Kursaal van Oostende. Ook hun programma is lekker lokaal, maar ze ontvangen er ook internationale toppers. Smul er zeker van een show en pair het met – waarom niet – een tof restaurantbezoek in de buurt. Als je dan toch onderweg bent, kijk goed rond. Op blinde muren en grijze gevels ontdek je cool streetart van The Crystal Ship. Het parcours omvat intussen al meer dan 60 grote en 100 kleinere werken van wereldbekend talent. Je kan zelf een route volgen die je door verschillende wijken van Oostende brengt. Een minder bekende buurt is Oosteroever. Je bereikt het via de gratis overzetboot en ook daar zie je gigantische muurschilderingen. Nog op Oosteroever, ligt het Fort Napoleon, een plek waar je de geschiedenis bijna proeft. Intra muros kan je een interactief verhalenparcours volgen waarin de muren letterlijk tot leven komen. Of waai er extra muros uit in de wilde duinen, met een prachtig uitzicht over de stad.

© Foto: Kaat Bosch

Mocht je culturele honger nog niet zijn gestild, bezoek dan zeker het Ensorhuis. Je komt er letterlijk thuis bij de Oostendse kunstenaar, want hij leefde en werkte er tot hij stierf. Laat de artiest in je los in het boeiende belevingscentrum en waag je aan een sessie “speed painting”. Maar doe het met dit advies van Jeroen in je achterhoofd: neem vooral je tijd in Oostende. In de zomer of winter, lente of herfst. Bezoek, bewonder en beleef deze beauty van een badstad, van tijd tot tijd. Oostende smaakt echt altijd!

© Foto: Kaat Bosch

Hannelore van de njam!-redactie

Lees ook...

s