Reis mee met De Smaaktoerist naar het Dijleland!

De enige echte Smaaktoerist Jeroen De Pauw is on the road again! In dit nieuwe seizoen trekt hij op culinaire ontdekkingsreis door België. Hij ontdekt ongerepte plekjes, voelt vrijheid en vakantie, ziet prachtige producenten, proeft van hun smakelijke verhalen en smult van lokaal lekkers. En met zijn verzamelde schatten kookt Jeroen op een dromerige plek. Alle zintuigen op scherp dus. Ook in dit voorsmaakje!© Foto: Stephanie Bex

We go with the flow, in het Dijleland! De Vlaams-Brabantse regio Dijleland maakt deel uit van de toeristische regio Groene Gordel en brengt ons in beweging, dankzij zijn prachtig lappendeken van rivieren, velden en bossen. Er vloeit, bloeit en groeit dus veel schoons. We starten onze reis aan de IJse. Dat is een helder riviertje dat ontspringt in het Zoniënwoud en uitmondt in de meanderende Dijle. In Loonbeek in de IJsevallei ontmoeten we waterkerstelers John en Walter Bouillart, vader & zoon. Zij gaan wel tegen de stroom in. Ze geven niet toe aan moderne technieken en massaproductie en telen hun waterkers al sinds de jaren dertig op krak dezelfde manier. Ze doen dat in grote betonnen waterbekkens waar de IJse doorstroomt, snijden de waterkers af met de hand, binden het in busseltjes en verkopen het op de vroegmarkt in Brussel. Een smaakvolle ambacht!

Groen, groener, groenst dus. Onze waterkers, maar ook het Dijleland. We rijden van de IJsevallei naar Kortenberg. Ook hier gaan we voor groen, want daar ligt het Silsombos. Een stukje Europees beschermd natuurgebied met bijzonder leuke buren: ‘t Silsomhof. Dat is de boerderij van Ann & Raf. Ze kweken er op een dier-en milieuvriendelijke manier Belgisch witblauw en Limousin rundvlees. Raf versnijdt en Ann verkoopt het in hun hoevewinkel. Een ideale stop om met kinderen te doen, want op de boerderij kan je ook schapen, pony’s, geiten, konijnen,… knuffelen.

Een bezoek aan het Dijleland kan niet zonder echt Brabants grondwitloof te hebben geproefd. Nog in Erps-Kwerps, zit de familie Salens-Vanderelst. Rita en Luc zijn de vierde generatie die het landbouwbedrijf uitbaat. Ze werken nog lekker traditioneel en telen hun witloof dus in volle grond. Ook zij hebben een uitgebreide hoevewinkel. Vooral in oktober is het de place to be, want dat is de start van het witloofseizoen. Het witte goud is een ware delicatesse. Onze Smaaktoerist Jeroen watertandt alvast bij klassiekers zoals witloofrolletjes in de oven of gegratineerd witloof. Er is zelfs sterke drank, bier en confituur met witloof. Dat laatste proeven we bij Wildiers in Haacht. De familie teelde vroeger ook grondwitloof. Met de overschotten maakte moeder Wildiers dan pickles en confituur. Nu zet dochter Emilie de traditie verder. Dat doet ze nog steeds in koperen ketels. Ook haar witloofkonfijt wordt serieus gemaakt én gesmaakt.

We blijven in Haacht en houden halt bij Hof Ten Dormaal, bij vader André en broers Jef & Dries. Nog zo’n fijn familieproject. En ze maken het nog straffer: ze brouwen bier met hop en graan dat ze ook zelf verbouwen. Brouwende boeren dus. En ook zij werken met witloof en maken er bier van. Hun witloofbier kan je ter plekke proeven, naast een heleboel andere frisse pinten van eigen kweek. Dat doet ook onze Smaaktoerist Jeroen. Het gezelschap van de Brabantse trekpaarden krijgt hij er gratis bij. 

Bij dat bier, witloof, waterkers en sappig stuk rundvlees hoort natuurlijk een patatje. Jeroen blijft Jeroen en Belgen blijven Belgen. Dat vinden we bij Bertem Natuur, nog zo’n streekproducent die boerentrots is. De bijnaam van Willy staat zelfs in het groot op zijn tractor gestickerd: “Willy Patat”. Samen met zijn vrouw Linda baten ze ook een B&B uit. Maak er je laatste halte van en boek er een zalige overnachting met een al even heerlijk en regionaal ontbijt. 

© Foto:Kaat Bosch

Wil je al dat lekkers uit het Dijleland op één bord? Dat kan! Jeroen vertelt je hoe in deze aflevering van De Smaaktoerist. Hij maakt een tagliata van rundvlees, met een chimichurri van waterkers en aardappelen. Het recept van dat lokaal lekkers vind je hier. Kleine waarschuwing: je vergeet dat je in België bent!

Hannelore van de njam!-redactie

Lees ook...