De enige echte Smaaktoerist Jeroen De Pauw is on the road again! In dit nieuwe seizoen trekt hij op culinaire ontdekkingsreis door België. Hij ontdekt ongerepte plekjes, voelt vrijheid en vakantie, ziet prachtige producenten, proeft van hun smakelijke verhalen en smult van lokaal lekkers. En met zijn verzamelde schatten kookt Jeroen op een dromerige plek. Alle zintuigen op scherp dus. Ook in dit voorsmaakje!
© Foto: Stephanie Bex
Het lied van vogeltjes in je oren, de boerenbuiten in je neus en een mattentaartje in de mond. Zo klinken, ruiken en proeven de Vlaamse Ardennen. Het is de volgende halte van onze Smaaktoerist en wat voor één! Ook Jeroen wordt lyrisch wanneer hij deze regio bezoekt. “Hier borrelt iets”, vindt hij. Dat je dat letterlijk mag nemen, ontdekt hij bij de enthousiaste Evi. Zij is de vierde generatie bottelaars op het domein Ginstberg in Oosterzele. Daar borrelt natuurlijk mineraalwater gewoon zo op. Net zoals bij Christiana Bronnen in Dikkelvenne. Het is de trots van de locals én - helemaal terecht - een erkend streekproduct.
De Vlaamse Ardennen zijn dus bronrijk gebied. Dat maakt van de regio ook een ideale voedingsbodem voor waterkers. Bij Cressana in Zwalm telen ze het superfood al bijna 40 jaar. Miriam en haar man Karel begonnen heel klein en bliezen een vervallen kwekerij nieuw leven in. Intussen zijn ze een wereldspeler in waterkersproducten.
Zonder dat water, geen waterkers dus, maar ook geen bier. Dat weten ze ook in Oudenaarde. De centrumstad speelt met zijn iconische brouwerijen Roman – de oudste van België – en Liefmans een hoofdrol in ons bierlandschap. Maar ook kleine brouwerijen zoals Cnudde en De Ryck – beiden authentiek en familiaal – zijn even legendarisch te noemen. Je kan ze afschuimen op je stalen ros of hen bezoeken op je stoere benen. Deze heerlijke fiets-en wandelroutes helpen je op weg. Ook Jeroen trotseert de geplaveide wegen van de Vlaamse Ardennen. Hij beklimt de mytische Oude Kwaremont en Paterberg en ontdekt al snel dat het erfgoed voor de wielertoerist vooral hard labeur is voor de Smaaktoerist. De prachtige uitkijkpunten doen de kuitenbijters snel vergeten!
In Kluisbergen ontmoet hij Ruben Vande Walle, de zevende generatie van een slagersfamilie. De familie is de enige in België die zijn schapen - en sinds kort ook varkens - zelf kweekt, slacht én verkoopt. Korter kan de keten niet.
Nog dieren die floreren dankzij de Vlaamse Ardennen, zijn de geiten van De Volle Maan in Sint-Lievens-Houtem. Het is de geitenkaasmakerij van Kathelijne, haar man en kinderen. Maar liefst 600 geiten dartelen er rond en je kan er proeven van bijzonder verrassende kaasjes. Fantastische plek voor ogen en smaakpapillen! Jeroen is vooral fan van de geta, hun variant op de alom bekende feta. Het krijgt een ereplaats in het gerecht dat hij maakt: een broodje kefta met lamsgehakt van Ruben, pikante tomatensalsa en de geta van Kathelijne. Exotisch streetfood met producten van bij ons dus! Een recept dat nog beter smaakt dankzij de plek waar hij kookt: in ’t Bosgat in Maarkedal.
Mag er nog een wijntje bij? Ook dat kan lokaal. De wijnbouw in de Vlaamse Ardennen en Oost-Vlaanderen is een jonge sector, maar in volle groei. Elk jaar komen er nieuwe makers en wijnen bij. Wil je een domein bezoeken? Doen! De adressen vind je hier. En als je honger en goesting nog niet zijn gestild, kan je hier terecht voor extra kilo’s streekproducten.
© Foto: Stephanie Bex
Wie er zelf de Smaaktoerist wil uithangen, kan de aflevering met Jeroen in de Vlaamse Ardennen hier herbekijken. Geef je ogen de kost!
En mocht er nog een gaatje zijn voor het dessert, sluit dan zeker af met een mattentaart uit Geraardsbergen. Het is de grote verslaving van Jeroen én culinair erfgoed waar we bijzonder trots op mogen zijn!
Hannelore van de njam!-redactie