Op culinaire ontdekking met Peppe Giacomazza in Modena

Onze Italiaanse njam! chef Peppe Giacomazza gaat op culinair avontuur doorheen Emilia-Romagna, de buik van Italië, in het nieuwe njam! programma Peppe’s Emilia-Romagna

Met zijn uitgesproken passie voor eten en zijn aanstekelijke Italiaans temprament neemt Peppe ons mee op een reis door deze prachtige regio, bekend om zijn rijke culinaire tradities. Zijn tweede stop is het historische en smaakvolle Modena!

Heb jij na het zien van deze aflevering zelf zin gekregen om de streek te gaan bezoeken? Wij lijsten voor jou graag de belangrijkste stops, culinaire specialiteiten en culturele trekpleisters van Modena op.

Modena: een stad vol smaak en historie

Modena, gelegen in het hart van Emilia-Romagna, is een stad die zowel op cultureel als gastronomisch vlak veel te bieden heeft. Het is de stad van Pavarotti, maar ook van lekker eten. Zo vind je hier bijvoorbeeld de driesterrenzaak van Massimo Bottura. Een droombestemming voor Peppe dus! 

Het culinaire Modena

De bekendste Modenees Pavarotti zei ooit “Una delle cose migliori della vita è che dobbiamo regolarmente interrompere qualsiasi tipo di lavoro e concentrarci sul cibo”. Wat zoveel betekent als “Een van de leukste dingen van het leven is dat we regelmatig moeten stoppen met wat we ook aan het doen zijn en onze aandacht moeten richten op eten.” Het mag je dan ook niet verbazen deze stad een rijke culinaire cultuur heeft. 

Gnocco Fritto: een knapperige lekkernij

Peppe kan niet anders dan de dag starten met een typisch Italiaans ontbijt, snel en zoet dus.  Modena staat bekend om zijn Gnocco Fritto, een heerlijk gefrituurd deeggerecht dat vaak wordt gegeten als ontbijt OF wordt geserveerd met vleeswaren zoals prosciutto of mortadella als lunch. Hiervoor maakt Peppe een stop bij Caffè del Collegio, maar dit is zo’n typisch gerecht dat je in veel lokale bars en restaurants kunt vinden. Plaatsen genoeg dus om te smullen van dit gefrituurde smaakbommetje. 

Mercato Albinelli

Vlakbij la Piazza Grande ligt de Mercato Albinelli. Gekend voor zijn overvloed aan geuren, kleuren, klanken en gevulde planken. Deze levendige overdekte markt is de plek waar de locals hun verse producten halen. Van vers fruit en groenten tot kaas en vleeswaren, dit is de perfecte plek om de smaken van Modena te ontdekken. Peppe kan het uiteraard niet laten om hier rond te neuzen en enkele van zijn favoriete ingrediënten te kopen voor zijn gerecht van de dag. Wil jij de typisch Italiaanse sfeer en gezelligheid opsnuiven? Zet dan zeker deze markt op je ‘must visit’- lijstje. 

Gelato al limon 

Wat is er heerlijker dan op een bankje onder een boom op een piazza te likken aan een gelato al limon, uit het beroemde nummer van Paolo Conte? Met het geronk van Ferrari’s, scooters en zwaluwen als achtergrondmuziek. Ah, la dolce vita! Peppe gaat op zoek naar het beste versgedraaide ijs van de stad en vindt zijn bolletje vakantie bij Bloom. Dit ijs behoort volgens La Guida Gelaterie d'Italia tot de beste van Italië. Heb je nog meer info nodig om dit op je bucketlist te zetten? Dat dachten we al… 

Aceto Balsamico di Modena: het zwarte goud van de stad

Als we het over Modena hebben, kunnen we niet om Aceto Balsamico di Modena heen. Modena is immers de bakermat van Balsamico, de balsem voor de ziel. Deze wereldberoemde balsamicoazijn wordt al eeuwenlang op traditionele wijze geproduceerd. Wat deze azijn zo bijzonder maakt, is het lange rijpingsproces. 

De rijke smaak ontstaat pas na jaren van rijping in houten vaten. Peppe maakt een stop in het Middeleeuwse dorpje Castelvetro di Modena en brengt een bezoek aan één van de oudste producenten uit heel Modena die de balsamico nog op de traditionele manier maakt, La Vecchia Dispensa. Een must voor iedere foodie die Modena bezoekt!

Peppe verwerkt dit zwarte goud in zijn gerechtje ‘pesce all’emiliana’. 

Wat valt er te ontdekken naast het culinaire?

Uiteraard heeft de stad Modena meer te bieden dan enkel culinair erfgoed. Wij nemen je graag mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden van deze prachtige stad. 

Piazza Grande

Peppe begint zijn dag in Modena op de Piazza Grande. Al 2000 jaar het bruisende hart van de stad en een perfecte plek om even te stoppen voor een koffie of een aperitief. Hier proef je de authentieke sfeer van Modena, omringd door historische gebouwen en gezellige cafés.

Op dit plein vind je De kathedraal van Modena, Duomo di Modena. Dit prachtige vroeg-romaanse meesterwerk staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een indrukwekkende stop tijdens je bezoek aan de stad. De kathedraal, gebouwd in de 12e eeuw, heeft een indrukwekkend interieur met prachtige mozaïeken en beeldhouwwerken.

Aan de duomo grenst de Torre Ghirlandina. Deze klokketoren is 89 meter en biedt dus een fenomenaal zicht over het oude stadscentrum. Het gebouw is daarom het symbool van de stad. En het goede nieuws is, ook jij kan het beklimmen. Je hebt wel 200 trappen te gaan, maar het uitzicht waarbij je kan uitblazen maakt het meer dan waard. 

Teatro Comunale

Het theatergebouw van de stad, dat de deuren opende in 1841, is een echt architecturaal pareltje, vooral binnen. Buiten tref je het standbeeld van een zingende Pavarotti aan. Trots op deze bekende Italiaanse zanger, liet Peppe de kans dan ook niet aan zich voorbijgaan om het beeld te begroeten. 

Een kwartiertje rijden buiten het centrum kan je trouwens ook het museum en tevens huis van Pavarotti terugvinden, Casa Museo Luciano Pavarotti. 

Het Enzo Ferrari museum 

Enzo Ferrari werd geboren in Modena. Voor de autoliefhebbes onder jullie is het Enzo Ferrari Museum in de stad om duimen en vingers van af te likken. Het museum vertelt het verhaal van de wereldberoemde sportwagenfabrikant met zijn ontstaan in Modena. Naast de indrukwekkende collectie sportwagens krijg je ook een kijkje in het leven van Enzo Ferrari zelf.

Modena is een stad die je moet proeven om écht te begrijpen. Met zowel zijn unieke culinaire tradities als historische charme, is het de perfecte bestemming voor een foodie-avontuur. Peppe heeft ons alvast de weg getoond naar enkele van de verborgen schatten van deze stad. Ben je klaar om zelf op ontdekking te gaan? Andiamo!

Lees ook...