Op culinaire ontdekking met Peppe Giacomazza in Bologna

Onze Italiaanse njam! chef Peppe Giacomazza gaat op culinair avontuur doorheen Emilia-Romagna, de buik van Italië, in het nieuwe njam! programma Peppe’s Emilia-Romagna

Met zijn uitgesproken passie voor eten en zijn aanstekelijke Italiaans temperament neemt Peppe ons mee op een reis door deze prachtige regio, bekend om zijn rijke culinaire tradities. Zijn eerste stop is in Bologna, de hoofdstad van Emilia-Romagna. 

Heb jij na het zien van deze eerste aflevering zelf zin gekregen om de streek te gaan bezoeken? Wij lijsten voor jou graag de belangrijkste stops, culinaire specialiteiten en culturele trekpleisters van Bologna op.

Bologna: culinaire hoofdstad van Italië

Bologna staat bekend als “La Grassa”, de vette, vanwege haar rijke eeuwenoude culinaire tradities. In deze bruisende stad dompelt Peppe zich onder in een wereld van smaak en cultuur. We verkennen samen met hem enkele culinaire hoogstandjes en bezienswaardigheden van de stad!

Het culinaire Bologna

Volgens velen is Bologna de lekkerste stad van Italië. Nergens zou de tagliatelle al ragù smeuïger, de mortadella rijkelijker en de gelati romiger smaken. Peppe gaat dus maar al te graag de uitdaging aan om te proeven van alle lekkernijen die de stad te bieden heeft.

Tagliatelle al ragù: het iconische gerecht van Bologna

Eén van de meest iconische gerechten die je in Bologna kunt proeven is zonder twijfel Ragù. Deze stevige saus, gemaakt met gehakt, tomaat en rode wijn, is de basis voor wat wij vaak 'Bolognese' noemen. In Bologna wordt de saus traditioneel echter geserveerd met tagliatelle in plaats van spaghetti. Peppe gaat langs bij chef Elisa van Trattoria da Me waar hij de lekkerste Tagliatelle al ragù geserveerd krijgt. 

Mortadella: de enige echte! 

Niet alleen de bekendste pastasaus, maar ook de bekendste Italiaanse worst, de mortadella, komt uit Bologna! Mortadella wordt gemaakt van fijngesneden verhit varkensvlees. Het vlees, dat een beetje doet denken aan hespenworst, wordt vaak in flinterdunne plakjes geserveerd op een broodje of als antipasti op een plankje.

Peppe bezoekt de enige overgebleven artisanale mortadellamaker in Bologna, Artigian Quality. Daar ontdekt hij het geheime recept en productieproces van de authentieke Mortadella. Wanneer je de stad bezoekt is een korte stop bij deze traditionele slagerij een echte must, wat ons betreft!

Tortellini: pastakussentjes for the win

Tortellini, de kleine gevulde pastakussentjes, zijn een ander culinair symbool van Bologna. Ze worden meestal geserveerd in een delicate bouillon. De legende vertelt dat deze pasta is geïnspireerd door de navel van Venus, de godin van de liefde. Probeer dus zeker eens een portie van deze tongstrelende pastakussentjes te scoren tijdens je bezoek aan Bologna. 

Mercato delle Erbe en Mercato di Mezzo

Ben je net als Peppe een echte sucker voor locale markten? Dan zijn Mercato delle Erbe en Marcato di Mezzo the place to be. Mercato delle Erbe, of kruidenmarkt, is een levendige overdekte markt in het hart van de stad. Mercato di Mezzo, is de oudste markt van Bologna en dateert uit de middeleeuwen en ligt in de wijk Quadrilatero. Na de eenwording van Italië werd ook deze markt overdekt.

Op beide markten kan je terecht voor kraakverse Italiaanse producten zoals verse groenten, kruiden, fruit, … De perfecte plaats dus voor Peppe om de ingrediënten voor zijn gerecht bij elkaar te zoeken. 

Wat valt er te ontdekken naast het culinaire? 

Naast “La Grassa” heeft Bologna nog twee bijnamen. Namelijk “La Rossa”, de Rode, omwille van haar rode gebouwen en “La Dotta”, de Geleerde, omdat ze de oudste universiteit uit Europa heeft. Zelfs Dante heeft hier gestudeerd.

Bologna heeft dus meer te bieden dan enkel culinaire rijkdom. Wij nemen je graag mee langs de belangrijkse bezienswaardigheden van deze prachtige stad. 

Portico’s 

In Bologna heb je nooit last van té felle zon of een plotse regenbui, want overal in de stad zijn er portici, Middeleeuwse zuilengalerijen. Goed voor maar liefst 40 kilometer prachtig versierde gaanderijen. Portici behoren trouwens tot werelderfgoed. 

Een van de mooiste portici van de stad is de 19e eeuwse, aan Piazza Cavour, met prachtige schilderijen. In het stadspark Piazza Cavour kan je trouwens ook het standbeeld terugvinden van singer-songwriter Lucio Dalla. Ook Peppe kan het niet laten om even plaats te nemen naast dit iconisch standbeeld.

De wijk Quadrilatero

Via Pescherie, Via Orefici en Via Drapperie vormen samen met Mercato di Mezzo de culinaire vierhoek, Quadrilatero. Reeds sinds de middeleeuwen zijn ze het economische centrum van Bologna. In de smalle straatjes in deze wijk vind je tal van slagerijen, juweliers, ambachtslieden, bakkers, goudsmeden… Echt de moeite dus wanneer je de locale sfeer en ambacht wil opsnuiven. Wij raden aan om zonder plan op pad te gaan en je te laten verrassen door wat je ziet, ruikt en proeft. 

Piazza Maggiore

Ook wel het mooiste plein van de stad genoemd. En terecht! Op het plein vind je onder andere het oudste gebouw van Bologona, Palazzo del Podestà. Het gebouw was sinds begin de 13e eeuw een stadhuis, maar vandaag de dag is het onder meer een toeristische dienst. 

Ook op de Piazza Maggiore vind je de grootste kerk van de stad, de Basilica di San Petronio ofwel de Sint-Petroniusbasiliek. Dit gebouw, met gevel in gotische stijl werd gebouwd in de 14e eeuw. Ooit dreigde het groter te worden dan de Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad, maar dat liet toenmalige paus Pius IV uiteraard niet gebeuren. Leuk weetje: de voorkant van de Sint-Petroniusbasiliek werd nooit afgewerkt. 

Kuier lekker rond op het Piazza Maggiore plein, het heeft nog tal van andere prachtige bouwwerken die de moeite zijn om te bezoeken of om even langs te wandelen zoals Palazzo d’Accursio, Palazzo dei Banchi, en Palazzo dei Notai. 

Bovendien heeft het plein een rijkdom aan rondom liggende gezellige straatjes met heerlijke restaurants. Ben je niet zo’n cultuur mens? Bezoek deze buurt dan ’s avonds om het bruisende leven en de gezelligheid mee te pikken. 

San Pietro kathedraal

Hoewel de Sint-Petroniusbasiliek vaak wordt gezien als de belangrijkste kerk van Bologna, is dat eigenlijk niet juist. De San Pietro kathedraal, waar de het aartsbisdom zetelt, is de echte nummer 1 kerk van de stad. Wil je de Romaans-Gotische kerk met barok elementen bezoeken? Dan moet je in Via dell’Indipendenza zijn.  

De Due Torri 

De twee torens Degli Asinelli (97 meter hoog) en Garisenda (48 meter hoog) bepalen de skyline van de stad en zijn schever dan de toren van Pisa. Deze torens, gebouwd in de middeleeuwen, vormen het perfecte uitkijkpunt over de rode daken van Bologna, al moet je er wel een trappen work-out voor over hebben om tot dat punt te geraken. De torens hebben hun naam te danken aan de twee voorname families waarvoor ze ooit gebouwd werden. Net zoals alle andere torens die werden gebouwd in Bologna trouwens, waar er vandaag nog 21 van recht (nu ja “recht”) staan. Of je nu klaar bent voor een work-out of niet, deze torens kan je gewoon niet missen wanneer je door Bologna wandelt. 

Piazza Santo Stefano

De rust en schoonheid van de Piazza Santo Stefano, maken het een perfecte locatie om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Peppe eindigt zijn culinair bezoek aan Bologna hier om er aan de slag te gaan met lokale ingrediënten voor zijn heerlijk Italiaans gerecht, Patata di Bologna

Het plein werd genoemd naar de gelijknamige basiliek die hier aanwezig is, Basilica di Santo Stefano, maar staat in de volksmond bekend als “Sette Chiese”, Zeven Kerken.

Klein geheimpje - “Little Venice” in Bologna

In de Via Piella, heb je de kans om je even in Venetië te wanen. In deze straat heb je immers een klein raampje waar je uitzicht hebt op de kleurrijke huisjes aan het Reno Canal. Het meest idyllische en sprookjesachtige plekje van Bologna, als je het ons vraagt. 

Bologna is een stad die je moet proeven om écht te begrijpen. Met zowel zijn unieke culinaire tradities als historische charme, is het de perfecte bestemming voor een foodie-avontuur. Peppe heeft ons alvast de weg getoond naar enkele van de verborgen schatten van deze stad. Ben je klaar om zelf op ontdekking te gaan? Andiamo! 

Lees ook...