Op bezoek bij AIRrepublic van Sergio Herman

Sergio Herman, ex-chef van Oud Sluis en bezieler van The Jane, Pure C en Frites Atelier, heeft er weer een nieuw project bij. Met AIRrepublic opende de top chef zijn eerste ‘laagdrempelige’ brasserie, idyllisch gelegen aan de jachthaven van Cadzand bad. De njam!-redactie bracht een bezoek aan de zaak (iemand moet het doen) en geeft jullie aan de hand van 10 keywords een inside look.

1 - Strak

Inderdaad, een bezoek aan AIRrepublic is een strak plan, maar daar doelen we nu even niet op. Wel hebben we het hier over het design van het pand. Het moderne, minimalistische en strakke gebouw werd snel een van de blikvangers van Cadzand bad en maakt deel uit van het project ‘Strandresidentie’. Binnen dat project wordt ook het Strandhotel vernieuwd en daar komen onder meer enkele exclusieve Sergio suites.

2 - Laagdrempelig

AIRrepublic wordt geregeld als ‘laagdrempelig’ bestempeld. En deels klopt dat ook: je kan hier gerust lunchen en dineren in korte broek en ook je trouwe viervoeter is welkom. Echt goedkoop, een term die vaak geassocieerd wordt met laagdrempelig, zouden we de zaak echter niet noemen. Voor een maaltijd met een hapje vooraf, gevolgd door een voor-, hoofd- en nagerecht, moet je gemiddeld zo’n 75 euro rekenen (zonder dranken). Maar daarvoor krijg je natuurlijk wel topkwaliteit. De gerechten in de keuken worden overigens bereid door twee jonge en gedreven chefs: Alex Buiten en Nicolas Misera.

3 – Zee

Over naar de menukaart. Daarop ontdek je, met de zee zo dichtbij, veel vis en schelp- en schaaldieren. Wij kozen als hapje voor de scheermesjes met zure room maar ook de oesters zagen er heerlijk uit. De gegrilde langoustines met verveineboter (voorgerecht) en de griet BBQ (hoofdgerecht) zijn inmiddels legendarisch.

4 – Familie

Een deel van de bereidingen op de kaart zijn een ode aan Sergio’s vader en stonden ooit op de kaart van zijn restaurant. Denk daarbij aan de gemarineerde mosseltjes, oesters met champagnesaus en de langoustines. AIRrepublic is daarnaast het meest geschikte restaurant uit Sergio’s imperium voor een bezoek met de familie en je vindt er verschillende kindergerechten op de kaart.

5 - Frites

Ja hoor, ook hier pakt Sergio uit met zijn ‘frites’. Wij proefden ze bij een sappig stukje Holstein, in het gezelschap van een prima béarnaise. En zoals we eerder in dit interview met Sergio mochten vernemen, zijn de inderdaad frietjes krokant vanbuiten, smeuïg vanbinnen, en hebben ze nog een stukje van de schil.

6 - Oud Sluis

Bij AIRrepublic is ook de invloed van Oud Sluis merkbaar. Zo genoten wij van een heerlijke vissoep ‘Oud Sluis’, geserveerd met vis, kokkels en scheermesjes. Apart kwam een krokant toastje en een lekkere variatie op de rouille-saus.  

7 – Klassiekers

Op de kaart vind je verder enkele klassiekers, perfect bereid en steeds met een Sergio Herman-touch. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een Caesar Salade of een Dame Blanche. Wij konden niet weerstaan aan deze laatste en smulden van heerlijk vanille-ijs, overgoten met een bittere chocoladesaus, vergezeld van vers geklopte room met chocoladeschilfers.

8 - Honger

Met honger zal je bij AIRrepublic niet buitengaan. De porties, zeker die van de hoofdgerechten, zijn meer dan royaal. Drie gangen volstaan - wat het kiezen extra moeilijk maakt!

9 - Café

Krijg je moeilijk een plaatsje te pakken in AIRrepublic? Ga dan alvast eens langs bij AIRCafé. Hier kan je zonder reservatie terecht voor een hapje en een drankje. Superieure croque-monsieurs, heerlijke tapas, garnaalkroketten, oesters, charcuterie, … Ook hier is kiezen moeilijk! In de zomer is het er heerlijk op het grote terras en draait er ook soms een D.J..

10 - Ibiza

Het is ondertussen geen geheim meer dat Sergio een grote fan is van het Spaanse eiland Ibiza. En dat merk je ook in AIRrepublic. De zwoele beats weerklinken door de – talrijke aanwezige – boxen en dat versterkt alleen meer de (Ibiza) vakantiesfeer!

Meer informatie over AIRrepublic vind je op www.air-republic.com

© Foto's Pieter D'Hoop

Beoordeling

Geef jouw score

Reacties

  • Wees de eerste om te reageren