Meet healthy & happy foodie Steffi Vertriest

Honger? En vooral ‘goesting in gezond’? Dan moet je vanaf vanavond bij njam! zijn voor het nieuwe programma ‘De Gezonde Goesting’. Healthy foodie & blogster Steffi Vertriest zal je in deze reeks voorzien van kilo(tje)’s inspiratie rond gezonde én lekkere gerechtjes. Steffi eet trouwens niet alleen goed, ze ziet er ook goed uit! Ze is immers veel bezig met sport, yoga, gezondheid en beauty. Hoog tijd voor een gesprekje met deze ‘straffe madam’.

Steffi Vertriest

We beginnen bij het begin: waar is bij jou de liefde voor lekker eten ontstaan?

Ik heb een ‘eetgrage’ familie en daar is de liefde voor al het lekkers ontstaan. Het gezonde komt echter van ergens anders: mijn familie is nogal Bourgondisch (lacht)! Een volle puree met veel boter, een stevige lap vlees, … Lekker, maar gezond kunnen we het niet noemen. Vroeger was ik zelf ook een heel ongezonde eter. Zeker toen ik op kot zat, maakte ik het mezelf niet al te moeilijk en at ik veel fast food. Toen ik echter de positieve gevolgen merkte van gezonde voeding, is dat gelukkig snel veranderd.

Hoe ben je dan bij gezonde voeding terechtgekomen?

Het moment dat ik gezond wou gaan eten, kan ik me nog heel goed herinneren: het was een ‘filosofisch douchemoment’ (lacht). Ik dacht na over mijn toekomst en vroeg me af als ik eigenlijk wel goed bezig was. Zo ging ik vroeger geregeld naar de zonnebank om er mooi en fris uit te zien, maar eigenlijk maak je je huid juist sneller oud en doe je dus het omgekeerde. Met eten is dat juist hetzelfde. Ik moest niet echt naar mijn lijn kijken, maar dat wil niet zeggen dat je gezond eet en gezond bezig bent. Ik ben me toen begin informeren en heb heel veel gelezen over een gezonde levensstijl. Langzamerhand begon ik zo natuurlijker en gezonder te leven. En dan gaat het zeker niet alleen over voeding: ook cosmetica, sport, planten in huis, … zorgen er voor dat je je beter en gezonder voelt. Ik ben in die periode ook heel intensief met yoga begonnen, ook een activiteit waardoor je je zoveel beter voelt!

Van gezond te eten krijg je vooral veel energie en dat merk je echt.  Zo zorgen minder koolhydraten voor een directe energieboost. En natuurlijk ook veel groenten en fruit, dat blijft de basis voor een gezonde voeding.

Van welke keuken houd je zelf het meeste?             

Ik ben heel fel voor natuurlijke voeding te vinden en vind de keuken van Pascal Naessens dan ook fantastisch. Maar ook van de Aziatische keuken kan ik genieten en ik probeer deze keuken vaak te verwerken in mijn eigen gerechten. Je zou kunnen zeggen dat de natuur mijn referentiekader is en bij alles wat ik eet stel ik me dan ook de vraag als het in de natuur past. Gezond verstand, dus (lacht)!

Wat zijn je favoriete restaurants in binnen- en buitenland om lekker maar gezond te eten?

In Copenhagen in Denemarken heb ik heel fijn gegeten. Een tip daar is zeker de ‘Oatmeal bar’ Groed. En natuurlijk ook Noma: een heel pure, maar toch verrassende en inventieve keuken. In Brussel ga ik vaak bij God save the Cream en daar kan je trouwens ook afhalen. Heel gezond én heel lekker! Ook bij de Fiskebar en Native in Antwerpen ben ik vaak te vinden. En tenslotte is TAN (Brussel en Antwerpen) een heel leuk concept: slow food op een heel hoog niveau!

Hoe ben je met je blog begonnen?  

Ik blog eigenlijk al sinds 2009. Destijds schreef ik vooral over mode en lifestyle maar door mijn ‘switch’ naar gezonde voeding is ook dit thema op mijn blog gekomen. Ik kreeg veel vragen van mensen die geïnteresseerd waren in het gezonde en het natuurlijke en de stap om erover te schrijven was dan ook snel gemaakt.  

Momenteel gaat mijn blog over ‘healthy lifestyle’ in het algemeen: healthy food, beauty, sporten, stressvermindering, … Allemaal zaken waardoor je je beter voelt (lacht)! Over het eten valt natuurlijk het meest te vertellen, omdat je heel vaak nieuwe zaken zoals gerechtjes kan brengen.

Vanwaar komt de naam van je blog?

Dat is heel eenvoudig en mag je eigenlijk vrij letterlijk nemen! Toen ik op kot zat, pendelde ik elke dag naar school. Mijn ontbijt bestond toen steevast uit 2 bicky burgers en 2 blikjes red bull. Toen ik de switch maakte naar gezonde voeding, was het dan ook bye bye burgers (lacht)!

Wat zijn de leukste reacties die je al op je blog hebt gehad?

Mensen die me een mailtje sturen dat ze zijn afgevallen is altijd leuk, hoewel dit zeker niet de bedoeling is van mijn blog. Het gaat over gezond eten in het algemeen en zeker niet over diëten.

Ooit kreeg ik van een jong meisje een berichtje dat ze al even sukkelde met haar gewicht en het door mijn blog gelukt was om af te vallen. Op dat moment besef je dat de mensen echt iets hebben aan je blog en dat is een heel fijn gevoel.

Welke andere bloggers vormen voor jou een inspiratie?

Instagram is ongelofelijke bron voor inspiratie en vooral het visuele spreekt me aan. Ik volg zowel chefs die gezonde gerechtjes maken maar ook sporters, fashion bloggers, enzovoort. Hun posts motiveren me om zelf aan de slag te gaan. Zo zijn Rens kroes, Pascale Naessens en Madeleine Shaw zeker de moeite om te volgen. Ze maken allemaal heel natuurlijke gerechtjes, echt mijn keuken dus.

Welk thema vind je zelf het leukste om over te schrijven?

Als ik zelf iets ontdekt heb, kan ik er heel lyrisch over zijn. Bijvoorbeeld de eerste keer zelf ketchup maken, nieuwe producten ontdekken, een nieuwe yogapose, … Al die eerste ontdekkingen zijn fantastisch om over te schrijven.

Hoe ben je bij njam! terechtgekomen?

Via via zijn we samengekomen en we hebben de eerste afspraak uren gepraat over gezond eten en wat we daarmee allemaal konden doen. Njam! is zelf ook vragende partij naar meer gezondere, natuurlijke gerechten en we hebben dan samen beslist om er iets mee te doen.

Kan je ons iets vertellen over je nieuwe programma?

Het wordt keileuk. Het programma zal ‘De Gezonde Goesting’ noemen en het is eigenlijk een barretje waarin ik verschillende zaken zal bereiden. De inrichting is echt mijn ding met veel pastelkleuren en Scandinavische invloeden. Elke aflevering komen er 3 mensen langs die interesse hebben in gezonde voeding maar nog met nog enkele vragen zitten. We gaan gerechtjes maken voor ‘on the go’, die je op voorhand kan maken, maar ook alternatieven op bekendere gerechtjes zoals sushi met quinoa. Ook veganistische, lactose- of glutenvrije, ‘low carb’ en ‘slow carb’ zaken komen aan bod. Zo gaan we een heel grote groep mensen kunnen aanspreken. En natuurlijk hoop ik dat we mensen gaan kunnen inspireren om gezond(er) en natuurlijker te gaan eten.

En… wat is je favoriete njam!-programma ;-)?

Ik ben zeker fan van Dagny Ros omdat zij ook bezig is met de gezonde, natuurlijke keuken. Maar eigenlijk kan je van elke chef iets leren en vind ik alle programma’s tof om naar te kijken. Het programma ‘Toasted’ vond ik heel leuk omdat het ontbijt mijn favoriete maaltijd is van de dag.

Bedankt Steffi, en nog veel succes!

 


* De Gezonde Goesting, vanaf vanavond, elke dinsdag om 17u30, 21u15 en 23u30 op njam!

Ontdek hier alles over 'De Gezonde Goesting'  

Steffi haar blog ‘Bye Bye Cheeseburger’ kan je ontdekken op www.byebyecheeseburger.be.  

 

 

Lees ook...