Maak kennis met de nieuwe - gezonde - njam!-chef Michaël Sels

Groot nieuws: we mogen bij njam!-TV vanaf 21 maart een nieuwe chef verwelkomen. En wat voor een. Michaël Sels is ondertussen een van de bekendste boegbeelden van gezonde voeding in België. Michaël is trouwens niet alleen chef: hij is ook auteur en veelgevraagd gastspreker. Als hoofddiëtist is hij bovendien verbonden aan het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen. In zijn boek ‘Lekker lang leven’ zet hij aan de hand van 50 heerlijke recepten de theorie om in de praktijk. Hij geeft graag zijn kennis van gezonde voeding door aan anderen. Dat doet hij via zijn boeken, lezingen en dus nu ook via njam!-TV. Wij laten je via 9 vragen kennismaken met onze kersverse njam!-chef.

Dag Michaël, welkom bij njam!. Laten we starten bij het begin: waar komt jouw liefde voor lekker eten vandaan? 

De liefde voor lekker eten ontstond in mijn jeugdperiode. Mijn grootouders hadden een brasserie in een pittoresk dorpje in de Kempen. Daar stond ik reeds als kind mee in de keuken en werd ik deels grootgebracht tussen de potten en de pannen. Het was een klassieke brasserie, met heerlijke authentieke gerechten zoals vol au vent. Als kind had ik dan ook snel beslist dat ik kok wou worden. Ik koos daarom voor een koksopleiding aan de bekende hotelschool Ter Groene Poorte.  

Hoe ben je bij gezonde voeding terechtgekomen?

Tijdens mijn opleiding heb ik verschillende stages gedaan waar ik het belang leerde kennen van zowel lekker eten als gezonde voeding. Ik kreeg besef van wat voeding juist met ons lichaam kan doen. De connectie tussen het lekkere en het gezonde aspect fascineerde me. Na de hotelschool besloot ik dan ook dat ik daar meer over wou weten en volgde ik nog een opleiding voeding en dieetleer. Daarna volgde ik nog een specialisatiejaar oncologie, waar ik de relatie tussen voeding en kanker verder bestudeerde.

In mijn boek Lekker lang leven komen de twee aspecten, lekker eten en gezond eten, samen. Het is echter absoluut geen vorm van extremisme. Een voedingspatroon mag geen religie zijn en er zijn geen superkrachten toe te schrijven aan bepaalde ingrediënten of diëten. Het gaat meer over het vinden van een voedingsstijl die bij jou past en daarbij wil ik de lezers van het boek helpen. Een op drie kankers zou vermeden kunnen worden door een gezond gewicht en genoeg beweging. Dat is niet moeilijk te bewerkstelligen, maar toch slagen weinig mensen erin om meer groenten, fruit en volle granen te eten. Daar wil ik ze op een toegankelijke en gemakkelijke manier mee helpen.

Vanwaar ken je njam!-TV en vanwaar de keuze om met een eigen programma te beginnen? 

Ik ken njam!-TV al een heel tijdje als leuke inspiratiebron voor toffe recepten om een weekmenu mee samen te stellen. Er zijn ook verschillende van mijn ex-medestudenten van de hotelschool die op de zender figureren. Na het uitkomen van mijn boek kwam de vraag om een programma te maken rond gezonde voeding. Daar was ik snel voor te vinden.

Kan je ons al iets vertellen over jouw nieuwe programma?

Het programma wilt net als mijn boek een antwoord bieden op een vraag die veel mensen hebben: hoe combineer ik lekker eten met zaken die goed zijn voor mijn lichaam. Het zijn haalbare recepten voor thuis, met ingrediënten die je in de supermarkt kan vinden en waarmee je eigenlijk nu reeds je inkopen doet. Ik probeer vooral om meer groenten, fruit en volle granen in de dagelijkse eetroutine te krijgen. Zo maak ik een ontbijtgerecht met groenten of een dessert met groenten, zoals een chocoladetaart met courgette. Het zijn allemaal manieren om dat “lekker lang leven” toe te passen zonder strenge diëten te moeten volgen. Het mag sowieso niet te extreem zijn. Als je meer groenten en fruit eet, dan zal je ook minder andere vaak ongezonde zaken eten. Je zal zien dat je eigenlijk zelfs meer mag eten, niet minder. In het programma worden telkens twee recepten gemaakt, met ertussen quotes waarom de recepten passen binnen een lekker lang leven.

Tijd voor enkele van jouw favorieten. Wat is jouw favoriete gezond gerecht?

Dat is toch wel de chocoladetaart met pecannoten en courgette. Een verrassend gerecht en vooral verslavend lekker!

Als je toch eens zondigt, wat komt er dan in het bord?

Ik gebruik niet graag het woord zondigen. Dat doet wat denken aan een religie en dat mag eten juist niet zijn. Af en toe iets eten wat minder gezond is, moet zeker kunnen. Maar dan kies ik steevast voor kwaliteit. En ik ben een zoetekauw (lacht). Een lekker stukje chocolade, maar dan wel van een top chocolatier, moet dus eens kunnen. Of een lekkere koffiekoek van een goede bakker met een espresso op zondagmorgen.

Voor wanneer het terug mag: wat zijn jouw favoriete restaurants in binnen- of buitenland om lekker maar gezond te eten?

Ik houd wel van de Libanese keuken. Zij hebben daar een hele leuke manier om andere smaken in het bord te brengen. Diepe, aardse smaken zoals gegrilde aubergine, vind ik fantastisch. Middle eats in Antwerpen bijvoorbeeld is een zeer goed adres voor de Libanese keuken.

Wat zijn volgens jou echte don’ts in een goede voedingsstijl?

Laat jezelf niet verleiden tot dieet- of voedingskuren. We eten elke dag van ons leven, meerdere keren per dag. Het effect van voeding moet je dus altijd op lange termijn zien. Je moet niet wachten tot maandagavond of 1 januari om te starten. Je kan het elke keer goed doen, verschillende keren per dag. Begin daarom bij je volgende maaltijd. Let er vooral op om alles met mate te eten of te drinken, dat is sowieso een gouden leidraad. Suiker bijvoorbeeld heeft geen meerwaarde voor de gezondheid, maar heeft voor een chef wel een meerwaarde om smakelijke gerechten te creëren. Die mag je dus gerust eten, maar niet voor elke maaltijd. Houd die uitzonderingen voor speciale momenten.

Afsluiten doen we met de do’s: wat zijn enkele gemakkelijke, haalbare tips & tricks die je de lezers graag wilt meegeven voor een gezondere voedingsstijl?

Probeer zeker al eens mijn boek “Lekker lang leven” te lezen (lacht)! Een goede tip kan zijn: ga voor meer, maar gezonder, niet minder. Eet meer groenten, fruit en volle granen. Je zal zien dat het daardoor alleen gemakkelijker wordt om andere zaken te laten staan. Een andere tip: let eens op wat je momenteel al goed doet op het gebied van gezonde voeding. Noteer dat enkele dagen en probeer die positieve zaken verder uit te bouwen. Probeer daarop te focussen, dit werkt verhelderend.

Bedankt Michaël, en veel succes met het programma!

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...