Kom meer te weten over Karolien Olaerts

Vanuit haar passie voor koken en kennis uit haar studies startte ze in 2014 de foodblog Karola’s Kitchen. Nu in het programma ‘Karola’s Kitchen – gewoon gezond & goed’ bewijst Karolien Olaerts de njam!-kijkers dat koken met groenten alles behalve saai is. Dat is dan ook de reden waarom groenten de hoofdrol spelen in haar boeken. Hoog tijd dus voor een kennismaking!

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Ik haal mijn inspiratie een beetje overal, maar vaak uit de seizoenswisseling. Bijvoorbeeld nu met de lente die eraan komt, heb je de asperges en heel binnenkort de eerste aardbeien die in de winkel liggen. In de herfst heb je ook duidelijk die herfstgroenten. Denk dan aan verschillende soorten pompoenen die allemaal opkomen. In de zomer heb je dan weer de nectarines en in de nazomer braambessen. De seizoenswisseling zorgt altijd wel voor heel veel zin en inspiratie om te koken. Dat is zowat de belangrijkste inspiratiebron voor mij.

De tweede inspiratiebron is op restaurant of op reis gaan. In de zin van echt nieuwe smaken leren ontdekken. Vooral op reis natuurlijk want dat is ook wel het allerleukste, maar niet zo super laagdrempelig. Dus de reizen zorgen ook altijd wel voor veel nieuwe inspiratie.

Uit welke reis heb je al de meeste inspiratie gehaald?

 Ik denk uit mijn reizen naar Vietnam, omdat ik daar ook lang ben geweest en veel verschillende steden gedaan heb. Dat was zeker wel heel inspirerend. De Aziatische keuken ligt mij sowieso en dan de Vietnamese ook. Ik ben er dus een hele grote fan van geworden. Ze gebruiken veel groenten en maken hele pure gerechten met pure smaken en heel veel verse kruiden ook. De springrolls van in het programma zijn daar ook een beetje op geïnspireerd.  

Is er een groente waar je nog nooit mee hebt gewerkt?

Wel, witloof is een groente waar ik niet zoveel mee werk. Ik heb er wel al eens mee gewerkt, maar mijn man Pieterjan eet dat echt niet graag. Er zijn nog wel wat groenten die hij niet zo graag heeft, maar die hij toch wel zou mee-eten of eruit vist. Maar witloof mag het gerecht zelfs niet aangeraakt hebben bij hem. Daarom ga je die eigenlijk niet veel terugvinden op de blog, ook al eet ik dat zelf wel redelijk graag. Nog een andere groente zijn eigenlijk schorseneren. Ik heb ooit wel één receptje ermee gemaakt, maar ik vind het zo’n werk om die te schillen. Ik heb dat één keer vers klaargemaakt en echt de lijm… Er was van alles geruïneerd in mijn keuken door die lijm die vrijkwam. Dus daar begin ik gewoon zelfs niet meer aan. Dat vind ik dan toch de moeite niet waard, maar ik lust het eigenlijk wel graag dus als iemand anders het voor mij maakt dan is het wel oké.

Waaruit bestaat de perfecte maaltijd voor jou?

Wanneer ik mijn gerechten samenstel dan denk ik altijd in functie van smaken, maar zeker ook in functie van textuur. Ik wil dat er veel aan de gang is en veel laagjes zijn. Vandaar dat ik ook heel veel kruiden gebruik. Mijn ingrediëntenlijsten zijn dan ook vaak vrij lang. Nu het zijn wel allemaal ingrediënten die je sowieso in een gewone supermarkt vindt en die je vaak zelfs gewoon in huis hebt. Ik gebruik zoveel ingrediënten om het gerecht boeiend te maken. Ik denk dat het zeker in een keuken zonder vlees wel extra belangrijk is. Ik denk ook na over textuur. Onlangs had ik nog een berichtje gekregen en het was eigenlijk best wel frappant. Het was iemand die zei dat ze al heel lang geen smaak en geen geur meer had, maar wel mijn gerechten graag at omdat er vaak zoveel gebeurt qua gevoel in de mond. Je merkt toch die verschillende texturen en ook de kleuren vallen op. Dat zei ze ook: “Ik eet heel erg met mijn ogen.” Dat is zeker iets waar ik ook aan denk. Voor mij is een perfecte maaltijd boeiend, met veel texturen en veel smaken. Een goeie balans tussen sappige groenten en harde groenten, wat koolhydraten en eiwitten erbij. Het moet boeiend zijn. Het moet mentaal en fysiek verzadigen. 


Kook je liever alleen of samen met iemand?

Absoluut 100% alleen. Hier thuis kook ik alleen. Ook als ik voor mijn familie kook. Mijn broer en mijn zus zijn hier vaste gasten elke week. Ik doe alles en wil ook graag alles doen. Ik heb mijn systemen, ook voor het opruimen zelfs. Daar laat ik mij af en toe helpen omdat het anders heel moeilijk wordt. Nee, ik kook heel graag in mijn eentje, op mijn tempo en op mijn manier. Bij het maken van mijn kookboek was dat zoiets. Er was dan wel een assistent maar het was heel snel duidelijk dat ik alles gewoon alleen ging doen. Ik weet ook hoe ik het gesneden wil hebben en naar kruiding toe zijn dat wel dingen die ik belangrijk vind. 

Je gerechten staan in het teken van groenten.
 Heb je dan ook een ultieme tip voor ons om meer groenten te eten?

Ik denk dat dit vooral tweeledig is. Eerst en vooral zet zeker in op successen. Er is niks mis mee met kiezen voor groenten die je echt lekker vindt. Je hoeft niet direct heel hard te gaan variëren. Variatie is natuurlijk absoluut te verkiezen en iets om naar te evolueren. Maar als je moeite hebt met het eten van veel groenten of met groenten eten tout court, zet dan al in op die groenten, op die smaken die je graag hebt. Ook voor uw gezin bijvoorbeeld. Zoals Pieterjan, hij eet heel graag tomaat en paprika. Dan weet ik ook dat ik daar heel veel kanten mee op kan als ik die ingrediënten gebruik. Dus ik manoeuvreer ook heel vaak rond die ingrediënten. Of omgekeerd door bijvoorbeeld pasta te gebruiken want hij eet heel graag pasta en er zijn wel veel mensen die dat graag eten. Dat kan dan een goede manier zijn om extra groenten te eten. Bij hem is het al oké als er dus pasta is. Daardoor leg je de lat direct lager om aan die groenten ook te beginnen. 

Een tweede tip is om bepaalde idee-fixen die je bijvoorbeeld hebt uit je kindertijd los te laten of toch proberen om die los te laten. Of gewoon idee-fixen in het algemeen. Venkel is bijvoorbeeld zo eentje. Heel veel mensen denken dat ze niet graag venkel eten. Terwijl heel veel afhangt van de manier waarop het is klaargemaakt en met wat het gecombineerd is. Vaak zeg ik dan dat ze het eens een keer moeten proberen roosteren in de oven. Dat is een manier waarop ik zelf heel graag venkel klaarmaak. Het is sowieso zonder enige twijfel de groente die er met kop en schouders bovenuit steekt waarvan ik de reactie krijg: “Amai, zo lekker. Ik dacht dat ik geen venkel lustte.” Terwijl het geroosterd in de oven juist heel anders smaakt. Probeer dus idee-fixen los te laten en sta open om groenten op een andere manier te proberen en andere combinaties zoals een andere kruidencombinatie. Dat kan heel aangenaam verrassen.

Op welke eigen prestatie ben je het meeste trots?

Dat is op het feit dat ik een kind in leven weet te houden en weet op te voeden. Ja, zeker op het feit dat ik een kind heb gemaakt, gebaard en in leven weet te houden. Nu al 2 jaar en 2 maanden. Dat vind ik bijna een bovenmenselijke prestatie. Ik vind het ook van andere vrouwen trouwens. Dus ja, daar ben ik het meeste trots op dat dat goed gaat en dat we nog allemaal leven.

Zenuwachtig voor de eerste aflevering?

Ja, wel voor de reacties. Ik heb de aflevering zelf al gezien en vind het eigenlijk heel tof. Ik ben echt wel blij met het resultaat. Toch ben ik wat zenuwachtig voor de reacties aangezien mensen mij vaak in een heel ander format zien. Ook voor de reacties op de recepten… Ik ben heel tevreden over de recepten, maar op tv is het toch anders. Het wordt anders in beeld gebracht. Dan ik denk van: “Gaat dat duidelijk genoeg zijn? Gaat dat toegankelijk genoeg zijn voor de mensen om daaraan te beginnen?” Dat zijn wat van die zenuwachtigheidjes momenteel. Uiteindelijk kijk ik er vooral naar uit. Ik ga blij zijn als de kop eraf is en als de trein vertrokken is.

Kijk elke zondag om 11u, 16u of 23u naar Karola's Kitchen!

Lees ook...