Koken met chiazaad

Ik ben dol op chiazaden! Ik ben vaak voorzichtig om iets een superfood te noemen maar de chiazaden verdienen deze term dubbel en dik als je het mij vraagt. En dan bedoel ik dat op verschillende vlakken. Ze zijn gezond maaaaar ze bevatten ook een aantal kwaliteiten waar je handig gebruik van kan maken in je keuken. Bovendien hoef je niet meer naar gespecialiseerde zaken gaan om ze te vinden, de Nutridia chiazaden bijvoorbeeld kan je gewoon in de supermarkt vinden.

Chiaconfituur

Chiazaden zijn één van de beste plantaardige bronnen van omega 3. Per gram bevatten chiazaden meer omega 3 dan zalm bijvoorbeeld – om je even een idee te geven. Hoewel we niet altijd alle omega 3 daarvan kunnen opnemen blijft het wel een zeer mooie extra boost voor het lichaam. Omega 3 is ten slotte een essentieel vet dat we dus uit onze voeding moeten halen.

Chiazaden bevatten heel wat belangrijke mineralen. De combinatie van calcium, fosfor, magnesium en ook nog eens een mooie dosis proteïnen maken dat ze kunnen bijdragen aan de gezondheid van je botten.

Ze zijn glutenvrij en laag in koolhydraten. Bijna alle koolhydraten die erin zitten zijn vezels en die zijn niet verteerbaar door het lichaam, waardoor ze dus niet met de bloedsuikerspiegel rommelen. Tegelijkertijd kan je darmflora de extra vezels dan weer goed gebruiken.

Chiapudding

Met chiazaden koken is super gemakkelijk; de kleine zaadjes zijn zeer mild van smaak waardoor je ze basically met alles kan combineren. Maar behalve dat staan ze je ook bij op verschillende vlakken. Je hebt misschien al gemerkt dat ik in De Gezonde Goesting vaak kook met de chiazaden van Nutridia. Door hun eigenschap om heel veel vocht op te nemen – tot 12 keer hun eigen gewicht – en daarbij een gelei-achtige substantie vormen, gebruik ik ze bijvoorbeeld om een chiapudding en chiaconfituur van te maken.

Redenen genoeg om eens wat te experimenteren met chiazaden dus!

Succes!
xoxo Steffi


Lees ook...