Kitchen hacks: 5 tips om je keukenmateriaal efficiënt op te bergen

Lekker thuis kokerellen, het is een van onze (en waarschijnlijk ook wel jullie) favoriete bezigheden. Het koken zelf is na het opeten voor velen het leukste aspect, maar er zijn ook wat minder leuke zaken aan koken. Zo is afwassen voor velen een minder leuk tijdverdrijf en doet niet iedereen even graag inkopen. Opbergen en de keuken organiseren is ook een kunst op zich die niet bij iedereen even populair is. Je hebt er wat ruimtelijk inzicht voor nodig en organisatietalent komt eveneens van pas. Wij helpen je bij njam! graag uit de nood en geven je vandaag 5 tips om je keukenmateriaal efficiënt op te bergen.

Verdeel je keuken in zones 

Bewaar de spullen waar je ze gebruikt. Dat klinkt logisch, maar toch zijn vele keukens niet op deze manier georganiseerd. Een goede tip is daarom om je keuken onder te verdelen in zones. Dat kunnen bijvoorbeeld de voorbereiding-, kook-, afwas-, opberg- en ontbijtzone zijn. In elke zone moet je dan proberen om vooral die tools te stockeren die je ervoor nodig hebt. Zo kan je afwaszone de vaatwasproducten, sponsjes, doekjes en keukenhanddoeken bevatten, en je ontbijtzone de koffieapparaten en -tassen, ontbijtgranen, enzovoort. De voorbereiding- en kookzone zijn meestal aan elkaar gelinkt en bevatten zo goed als altijd het kookvuur en werktablet. Probeer daaronder, daarboven en tegen de muren (zie hieronder) je pannen, potten, messen en ander kookgerei op te bergen.

Gebruik lege muren 

In vele keukens gaat opbergruimte verloren omdat er grote vlakken muur leeg blijven. Maar ook op muren kan je verschillende kooktools kwijt. Dat kan gewoon door op de muur gemonteerde planken, maar ook meer creatieve oplossingen zoals hangende rekjes, een design wijnrek op de muur, hangers of andere oplossingen zijn mogelijk. Een leuke variant die je steeds vaker ziet, zijn magnetische strips die op de muur worden bevestigd en waartegen messen, pannen of ander ijzeren materiaal bevestigd wordt.

Lades heb je nooit te veel

Keukenlades zijn wellicht de meest efficiënte opberghulpjes. Lades laten je immers toe om in de hoogte te werken. Zo kan je een kast indelen in verschillende verdiepen en dus veel plaats winnen. Trek daarom je kasten eens open en denk na over waar je misschien wat extra lades kan (laten) inbouwen. Denk daarbij niet alleen aan horizontale lades: ook verticale lades zijn, voor bijvoorbeeld kruidenpotjes, een zeer efficiënte opbergoplossing. Dubbele lades in verschillende hoogtes zijn de voorbije jaren sterk in trek en laten je toe om keukenmateriaal van allerlei hoogtes efficiënt te stockeren.

Hang moeilijk opbergbare keukentools op

Grote pannen, pollepels en sommige potten zijn niet gemakkelijk op te bergen in lades of kasten. De oplossing? Hang ze gewoon op! Deze techniek werd reeds in de middeleeuwen toegepast, toen de gietijzeren potten boven de kookvuren een vaste plaats kregen. Maar ook vandaag blijft dit relevant. Probeer ze wel niet te dicht tegen het kookvuur te hangen zodat ze niet beschadigd geraken door de hitte.

Creëer een extra (mobiel) werkplateau 

Het werkplateau is vaak een van de grootste zones in de keuken. Ze wordt echter enkel tijdens het koken zelf gebruikt en daarom kan het interessant zijn om ze los te koppelen van de keuken zelf. Dat kan je doen door een vast of mobiel werkplateau te creëren. In vele keukens die vandaag nieuw gebouwd worden, zit zo’n werkplateau of kookeiland reeds ingebouwd. Maar ook in reeds bestaande keukens is er vaak de mogelijkheid om in het midden van de keuken een eiland te plaatsen. Dit kan zeker ook mobiel zijn (op wieltjes), zodat je het naargelang het moment van de dag kan verplaatsen. Aan sommige van deze werkplateaus kan je tevens eten, en dat is vaak mooi meegenomen. Want wat is er nu leuker dan genieten van je eigen creaties in het midden van je eigen keuken?

Sven van de njam!-redactie 

Lees ook...