Je eigen kruidentuin in 5 stappen

Eindelijk, het is lente. Veel groen in en naast het bord luiden dit prachtige seizoen in. En als je graag de handen uit de mouwen steekt, betekent de lente ook het (her)starten van de werken in de tuin. En dat hoeft zeker niet negatief te zijn! Werken in de tuin betekent voor velen (waaronder wijzelf) immers een moment van rust en het is heerlijk om je eigen creaties te zien groeien. De kruidentuin is daarbij een van de leukste zaken om zelf te doen. Dit tuintje vraagt niet veel werk, tijd en ruimte, maar je kan er wel snel en vaak van genieten. Afhankelijk van je smaakvoorkeuren kies je gemakkelijk wat je waar en wanneer plant. Wij maakten een overzichtje van hoe je aan je eigen kruidentuin kan beginnen in 5 stappen.

1. Kies de ideale plaats (binnen of buiten)

Het mooie van een kruidentuin is dat iedereen ze kan zetten. Het kan immers binnen of buiten en op een beperkte of grotere oppervlakte. In het algemeen raden we aan om de kruidentuin dicht bij (of in) de keuken te plaatsen omdat je daar de kruiden zal verwerken. Een tweede belangrijk punt is natuurlijk (zon)licht: daar kan je niet genoeg van hebben. Tocht kan je beter vermijden, net als te veel water. Als ze buitenstaan is het daarom belangrijk ervoor te zorgen dat het regenwater weg kan.

2. Zorg voor een goede voorbereiding

Eenmaal je de plaats hebt gekozen, is het tijd voor de voorbereiding. Denk daarbij aan volgende zaken:

- De aankoop van geschikte potten, rekening houdend met de plaats waar je ze gaat zetten. Probeer potten te kopen die je gemakkelijk kan verplaatsen zodat je ze bij warm weer even uit de zon kan halen. Koop verschillende potten voor verschillende kruiden:

  • Zuiderse kruiden zet je best samen (in de zon). Denk daarbij aan oregano, rozemarijn, salie en tijm.
  • Munt zet je best alleen in een pot (of een afgebakend stuk grond): dit kan immers fel woekeren

- Aankoop van potgrond en meststoffen.

- Voorbereiding van de grond. Potgrond kan je vooraf altijd even bemesten zodat een goede voeding van in het begin aanwezig is. De grond moet over het algemeen vochtig zijn, maar niet te nat.

3. Kies je kruiden

Dit klinkt eenvoudig, maar toch goed om hier even over na te denken. Er zijn tientallen soorten kruiden en in de winkel is het soms moeilijk kiezen. Stel je daarom eerst even volgende vragen vooraleer je gaat shoppen:

- Welke kruiden gebruik je het vaakst in de keuken?

- Welke kruiden gebruik je het vaakst in de zomer?

- Zijn er kruiden waarvan je meer zou willen gebruiken maar die duur zijn om aan te kopen?

- Welke kruiden zou je graag invriezen voor in de winter? Deze koop je best op het einde van het zomerseizoen.

4. Zaadjes of plantjes

Een volgende stap is de keuze voor zaadjes of plantjes. Plantjes zijn natuurlijk fijn omdat je eigenlijk direct kan beginnen ‘plukken’ en je minder lang moet wachten om te oogsten. Ze zijn echter later op het seizoen verkrijgbaar (april/mei) en vaak ook sneller vatbaar voor ziektes. Zaadjes zijn dan weer goedkoper, sneller verkrijgbaar en je kan ze volledig opkweken hoe jij het graag wilt. Eenjarige planten zoals peterselie en basilicum lenen zich beter om te zaaien. Meerjarige planten, zoals rozemarijn en tijm, koop je beter als plantje.

5. Ga voor een gezond tuintje

Met een gezond tuintje bedoelen we hier vooral een tuintje dat er gezond uit ziet en dus goed onderhouden wordt. Hoe beter je je plantjes immers onderhoudt, hoe vaker en hoe meer je zal kunnen oogsten. En ook de smaak heeft hier voordeel bij! enkele tips:

- Zorg voor voldoende water in droge periodes

- Gezonde plantjes zien er groen uit. Als de kleur minder fel wordt, probeer dan bij te mesten, zet ze uit de zon of geef extra water

- Oogst regelmatig zodat je nieuwe blaadjes de kans geeft om te groeien. Doe dit best bovenaan de plant, dan krijgen de blaadjes eronder terug meer licht.

Veel succes!
Sven van de njam!-redactie 


Lees ook...