Foodfotografie: Steffi Vertriest geeft tips

Een goeie foto is altijd leuker dan een slechte foto, maar als het op het fotograferen van eten aankomt dan is het extra belangrijk om alles goed in beeld te brengen. Iedereen heeft het wel eens meegemaakt; je gaat ergens ‘super fancy’ eten, je eet het allerlekkerste gerecht ooit – dat er ook nog eens bijzonder mooi uitziet – en wanneer je een foto trekt lijkt het alles behalve appetijtelijk.. In deze blogpost wil ik graag wat tips delen over foodfotography. Zowel voor thuis als op restaurant.

1. Licht is ALLES

Het juiste licht maakt of kraakt je foto. Natuurlijk heb je het niet altijd in de hand, maar probeer waar het kan daglicht te vangen. Vermijd rechtstreeks zonlicht want dan krijg je vaak een gelige schijn en veel schaduw. Idealiter zet je je bord bij een raam waar de zon niet rechtstreeks op schijnt. Moet je het toch met kunstlicht doen? Probeer dan een eerder koud licht te kiezen.


2. 
De juiste hoek

Durf uit te proberen. In foodphotography kunnen verschillende hoeken goed werken. Trek je bordje vanuit verschillende hoeken en bekijk wat het mooiste geeft. Ook tegenlicht kan soms heel mooi werken bij een gerechtje. Heel hip is het om je eten van bovenaf te trekken – topview. Je kan zo niet enkel de tafeldecoratie mee opnemen maar veel gerechtjes kan je gewoon beter zien van bovenaf. Niemand heeft wat aan het zijaanzicht van een granola.. Gelukkig is foto’s van je eten maken helemaal sociaal ingeburgerd en hoef je je dus niet te schamen om je in wat gekke posities te wringen voor de ‘perfect picture’.


3. De juiste ondergrond

Het is soms verleidelijk een leuke kleurige ondergrond voor je gerechtje te kiezen. Maar das niet altijd het verstandigste. Het gaat ten slotte om het gerecht en het is belangrijk dat dit er zo goed mogelijk uit springt. Een drukke achter- of ondergrond neemt soms wat aandacht weg van je bord. Laat je eten de ster zijn en zorg dat het er mooi uitspringt.

4. Crop je foto 
Soms moet je wat creatief zijn. Zelfs de lekkerste bruine bonen soep van de wereld kan je niet bepaald visueel aantrekkelijk noemen. Soms helpt het je foto zo te croppen dat je slechts een stuk van het bord ziet. Als het gerecht an sich niet zo aantrekkelijk is, wees dan origineel in je manier van presenteren.. Door een iets ruimere foto te kiezen kan je achteraf nog alle kanten uit.


5. 
Extra’s toevoegen

Op dezelfde manier kan je dingen bijvoegen aan je foto. Een cliché – maar wel eentje die werkt – is de gebruikte ingrediënten erbij te leggen of bijvoorbeeld de pot waarin je gekookt hebt erbij te plaatsen. Alles wat mee het juiste verhaal vertelt is goed. Al is ‘less is more’ ook iets om in het achterhoofd te houden.


6. 
Foto’s bewerken

Je hoeft heus geen photoshop-genie te zijn om een foto te bewerken, tegenwoordig heb je daar allerlei handige apps voor – Afterlight bijvoorbeeld vind ik zelf heel makkelijk in gebruik. Op deze manier kan je het licht nog wat manipuleren, je foto scherper of lichter maken en door filters te gebruiken kan je ook eenheid creëren in je foto’s en je socialmedia feed.

7. Durf ruimte laten

Het is helemaal oké om wat ruimte te laten op je foto, zeker op een neutrale achtergrond wordt je gerechtje dan echt te ster van de foto. Wederom trek je beter vanuit een iets ruimer kader en cropt dan achteraf de foto in de gewenste vorm.

8. Creër een verhaal

Foto’s van gerechten zijn extra leuk als ook het achterliggende verhaal duidelijk wordt. Drink je cocktails met vrienden, laat dan iedereen z’n glas vasthouden. Drink je warme chocolademelk op een koude dag, laat dan een stukje van je winterse trui mee op de foto staan. Ben je in een leuk barretje, terk eens van bovenaf en laat een stukje van je schoenen mee op de foto staan.


Veel succes! XOXO Steffi 

Lees ook...