Flamberen zonder ongelukken: de vijf geboden

Flamberen: het ziet er spectaculair uit, en dat is het ook. Toch is waakzaamheid geboden bij deze vlammende kooktechniek, want spelen met vuur houdt risico’s in. Laat dus niets aan het toeval over, en hou je aan onze vijf geboden. Flamberen zonder ongelukken: zo pak je het aan.

flamberen

1. Kies de juiste sterke drank

Om te flamberen overgiet je de ingrediënten eerst met een geurige, alcoholhoudende drank. Daarna laat je de vlam het werk doen. Meestal doe je dit terwijl je kookt, dus wanneer de pan nog op het vuur staat. Al flamberen sommige restaurants ook aan tafel. Welke sterke drank je gebruikt, hangt af van het gerecht en je persoonlijke voorkeuren. Pannenkoeken of crêpes Suzette flambeer je traditioneel met een sinaasappellikeur zoals cointreau of Grand Marnier. Ananas of banaan flamberen doe je met (bruine) rum. Voor vlees gebruik je geen fruitige likeur, maar iets neutralers als whisky of cognac.

2. Ga voor het correcte alcoholpercentage

Om te flamberen heb je sterke drank nodig met een alcoholpercentage van minstens 40 procent. Ligt het alcoholgehalte lager, dan wordt het moeilijk om het vuur in de pan te krijgen. Met bier, champagne of wijn zal flamberen dus niet lukken.

3. Veiligheid voor alles: dampkap uit!

Vóór je aan je flambeeravontuur begint, neem je het best een aantal voorzorgsmaatregelen. Spelen met vuur is gevaarlijk, dus beperk alle risico’s.

  • Zet alles op voorhand klaar, zodat je tijdens het flamberen al je ingrediënten en keukengerief bij de hand hebt.
  • Schakel de dampkap uit. Dit is de allerbelangrijkste veiligheidsmaatregel, want een dampkap die de vlammen aanzuigt zet in een mum van tijd je hele keuken in brand.
  • Leg een deksel klaar om in geval van nood de pan snel af te dekken en zo het vuur te doven.
  • Ga in geen geval met je hoofd boven het vuur hangen.
  • Draag geen synthetische kleding of keukenschort.

4. Flambeer volgens de regels van de kunst

Staan alle ingrediënten klaar? Is de pan warm? En is er aan alle veiligheidsvoorschriften voldaan? Dan ben je klaar om eraan te beginnen. Giet een scheut sterke drank in de pan en laat de vloeistof eventjes mee warm worden. Hoe warmer je drank, hoe makkelijker je de vlam in de pan krijgt. Wanneer de drank opgewarmd is, hou je de pan even scheef boven het vuur. Als het goed is, krijg je nu vlammen in de pan en worden je ingrediënten mooi geflambeerd. Haal de pan van het vuur om het flamberen te stoppen.

5. Keep calm and carry on

Flamberen kan best spannend zijn, zeker als het je eerste keer is. Laat je niet opjagen door omstaanders en weer ze ‘zachthandig’ uit je keuken, want een nerveuze kok laat het flamberen maar beter aan anderen over. Begin er dus alleen aan wanneer je zeker weet dat je er rustig bij kunt blijven, hou je aan de veiligheidsvoorschriften en laat niets aan het toeval over. Laat misschien wel één partner-in-crime toe in je keuken, zodat je er niet alleen voor staat.

Tip: Weinig ervaring met flamberen? Bekijk dan zeker onze tutorial:

Lees ook...