Een Marokkaanse traditie: gemeenschappelijke ovens

Njam!-foodie Flo maakt een culinaire wereldreis en deelt daarbij haar ervaringen met de njam!-lezers. Ontdek hier haar bakavonturen in Marokko!

Wat zijn Marokkaanse ferrans?

‘Ferrans’ is het Arabische woord voor de gemeenschappelijke ovens in Marokko. Deze ovens zorgen niet alleen voor het lekkerste brood, maar ook voor een vorm van gemeenschap en een belangrijk deel van de Marokkaanse cultuur. Tijdens een interessante bakles in Marrakech werd ik meegenomen naar een van deze ovens om er wat meer over te weten te komen! 

Een ‘warme’ ontmoetingsplek

De ferrans zijn niet enkel letterlijk warm maar zorgen ook voor veel warmte in de gemeenschap. Bij zonsopkomst verzamelen vrouwen en kinderen bij de ovens om er hun gekneed en gevormd deeg af te bakken. De soorten brood die het meeste afgebakken worden zijn ‘kesra’ en ‘khobz’. Ik ging er mijn zelfgemaakte khobz afbakken! 

De broden worden gebakken door de lokale 'farnatchi', wat letterlijk de vredemaker betekent. Deze persoon zorgt ervoor dat alles goed verloopt. Terwijl de broden in de oven zitten kunnen de vrouwen en kinderen gezellig bijbabbelen, op deze manier zorgen de ovens voor een sociale ontmoetingsplek! In de namiddag zijn de ovens iets minder warm en is het tijd om alle koekjes te bakken. De hele dag door is er passage van mensen die hun brood en koekjes komen afzetten of komen ophalen. 

Marokkaans brood als een deel van het cultureel erfgoed! 

In Marokko worden ontelbare tradities in stand gehouden van generatie op generatie. Een daarvan is de manier waarop ze brood bakken. De recepten zitten vaak al decennialang in de familie, het is een echt familiegebeuren. Het verbaast me dan ook niet dat de traditie van de gemeenschappelijke ovens nog steeds zo levendig aanwezig is in Marokko. Ondanks de moderne vooruitgang zal je niet veel plekken tegenkomen waar ze hun brood in de keuken thuis bakken. 

Hoewel ik les kreeg van 2 chefs met een professionele opleiding, was dit een van de eerste dingen die ze zeiden: ‘In Marokko gebruiken we niet de technieken die we op school leerden, maar de technieken die we leerden van onze moeders.’ Dit beschrijft perfect hoe belangrijk familie en traditie zijn in Marokko!

Meer dan enkel kraakvers brood in deze ovens

Naast brood worden er ook heerlijke gerechten gebakken in de ovens, zoals tajines. De geuren die uit deze ovens komen zijn verrukkelijk. Vers krakend brood en de kruiden uit de tajines, onweerstaanbaar! Wanneer je een gemeenschappelijke oven bezoekt is de kans groot dat er enkele mensen een babbeltje met je beginnen te slaan. Dit is de perfecte plek om kennis te maken met de Marokkaanse cultuur, gastvrijheid en traditionele gastronomie! Mijn ultieme tip wanneer je in Marokko op vakantie bent: vraag aan een local waar je een van deze ovens kan vinden om er eens een kijkje te nemen! 

Lees ook...