Duurzaam eten: alles over de oorsprong van je producten

Kunnen we duurzaam eten echt zo moeilijk in de praktijk brengen als ons wordt voorgespiegeld? Ja en neen. Wie in tijden van consumentisme zijn verantwoordelijkheid opneemt, kiest voor duurzaam eten. Dat is niet altijd even makkelijk, maar onze leefwereld vaart er wel bij. En daar worden we met z’n allen dan weer een beetje gelukkiger van. Ontdek hier hoe je met kleine stapjes al een groot verschil maakt.

duurzaam eten

Wat is duurzaam eten?

Duurzaamheid is meer dan een modewoord, en het heeft zijn geitenwollensokkenimago allang van zich afgeschud. Almaar meer mensen zijn zich bewust van de gevolgen die onze consumptiedrang heeft voor het milieu en onze maatschappij.  Bovendien beseffen we meer en meer dat bewust consumeren onmiddellijke voordelen oplevert. Een gezondere levenswijze, bijvoorbeeld. Duurzaam eten betekent automatisch eten wat de natuur te bieden heeft, en dat is doorgaans niet alleen gezonder maar ook goedkoper.

Duurzaam eten = biologisch eten?

Duurzaam eten hoeft niet noodzakelijk gelijk te staan aan biologisch eten, maar in de praktijk vallen de twee wel vaak samen. Het komt er vooral op neer dat je vooral lokaal geteelde producten eet en dat je bij de samenstelling van je dagelijkse menu rekening houdt met de seizoenen. Want hoe verder een product vervoerd moet worden, hoe meer energie het verbruikt. En dat is niet alleen eco-onvriendelijk, het maakt je eindproduct ook duurder.

Duurzaam eten in de praktijk

Duurzaam eten begint met kleine aanpassingen in je menu en je boodschappenritueel. Enkele praktische tips om alvast een goede start te maken:

  • Ga een keer per week naar de plaatselijke boerenmarkt om verse groenten en fruit in te slaan, in plaats van drie keer per week naar de supermarkt.
  • Kies voor inheemse producten die passen bij het seizoen: appels in de herfst, aardbeien in de zomer, witloof in de winter, primeurgroenten in de lente.
  • Doe je boodschappen te voet of per fiets. Ook dát maakt je eten duurzaam.
  • Kies voor energiezuinige producten. Dus liever vers dan diepgevroren.
  • Vermijd voedsel dat stevig verpakt is in plasticfolie, dozen of andere omhulsels.
  • Ook je dranken kun je duurzaam kiezen. Ga voor glazen flessen in plaats van vervuilend plastic, en drink water van de kraan.

Duurzaam eten heeft in de eerste plaats te maken met bewuste keuzes. Maar wie die kleine aanpassingen consequent doorvoert, zal dat op lange termijn merken aan zijn uitgaven. En met een beetje geluk wordt je conditie er nog beter van ook. Dubbele winst!

Lees ook...