De favoriete adressen van de Belgische njam!-chefs in Nederland - Deel 2

Njam! het kookkanaal is nu ook in Nederland te bekijken via kanaal 39 bij KPN ! Net zoals in Vlaanderen willen we graag ons culinair platform in Nederland op de kaart zetten. Gepassioneerde Nederlandse chefs met veel expertise en knowhow zullen het kookkanaal ook bij onze Noorderburen uitbouwen. Driesterrenchef Jacob Jan Boerma (van restaurant 'De Leest' en 'The White Room') werd recent als eerste Nederlandse njam!-chef aangekondigd en er volgen er binnenkort nog veel meer. Onze doelstelling? Culinaire expertise op een haalbaar niveau in de huiskamers van kijkend Nederland halen.

Wij vroegen onze Belgische njam!-chefs naar hun favoriete adressen in Nederland. Want culinair moeten ons Noorderburen absoluut niet onderdoen voor de Belgische restaurantsector! Met onderstaande tips van Dominique Persoone, Roger Van Damme en Bart Desmidt heb je direct een leidraad voor een heerlijke culinaire trip in Nederland.

Tips van Michaël Vrijmoed (Vrijmoed)

Restaurant Bak is een adresje waar Michaël steevast reserveert wanneer hij een weekend in Amsterdam verblijft. Waarom? De originele en lekkere keuken, de toffe ongedwongen sfeer in een unieke setting en het prachtige zicht op de haven.

Chef Thijs Meliefste is naast een supersympathieke kerel een van de meest gepassioneerde mensen die Michaël kent. Hij brengt een schitterende keuken en het restaurant is prachtig gelegen naast het Veerse Meer. Michaël houdt van het water en een mooie wandeling na een uitgebreide lunch of diner bij Meliefste doet hem dan ook altijd deugd.

Ook Michaël is fan van sterrentempel De Librije. Hij heeft er al geregeld gegeten en telkens weer werd hij verbaasd van de originaliteit en creativiteit van de gerechten. Jonnie Boer is voor Michaël een van de grootste chefs in de Benelux en De Librije is dan ook meer dan een omweg waard.

Tips van Peppe Giacomazza (La Botte)

Voor Peppe is de White Room in hartje Amsterdam een mooi voorbeeld van hedendaagse fine dining. Het restaurant van njam!-chef in wording Jacob Jan Boerma is prachtig en luxueus vormgegeven en kent een hele fijne sfeer. De gerechten zijn zeer mooi gepresenteerd en vol van smaak.

Maris Piper is een fantastische brasserie zoals Peppe ze graag heeft: stijlvol, gezellig en hedendaags. En natuurlijk met een focus op topproducten in de keuken. De njam!-chef komt er graag voor de traditionele gerechten en de warme sfeer. Je kan er aan de bar ook heerlijk smullen van verfijnde hapjes, kaviaar en oesters.

Een echt Italiaans restaurant kon in Peppe zijn lijstje natuurlijk niet ontbreken. En dat is Mediterranea in Maastricht. Peppe heeft zeer veel respect voor de uitbaters Pino en Angelika. Een echte top Italiaan met in het seizoen zeer lekkere wild- en truffelgerechten.

Tips van Jan Tournier (Cuchara)

De Lindehof is het bijzondere restaurant van top chef Soenil Bahadoer in Nuenen, dichtbij Eindhoven. Soenil heeft Surinaams-Hindoestaanse roots en vertaalt die naar een creatieve fine dining keuken, gecombineerd met klassiek Franse technieken. Volgens Jan een van de meest creatieve en smaakvolle restaurants in Nederland.

Bij Zarzo komt Jan Tournier graag voor een keuken zoals hij ze zelf serveert: eigenzinnig en verfijnd. Een keuken met een heel eigen stijl en met veel Spaanse invloeden, afkomstig van het geboorteland van chef Adrian Zarzo. Probeer er zeker ook enkele van de verrassende cocktails!

212 is een uniek restaurant in het centrum van Amsterdam. Je eet er aan een grote eettoog met zicht op de open keuken waar de chefs verrassende gerechten creëren. Kies er voor het “212 menu” en laat je verrassen!

  • Extra tips Jan Tournier

Jan Tournier komt dan geregeld in Nederland en vindt de keuken er fantastisch. De Njam!-chef kon het dan ook niet laten om ons nog enkele extra tips te geven: