De beste alternatieven voor zout op een rijtje

Zout is lekker, maar bepaald niet goed voor je gezondheid. Hoeveel zout mag je per dag eten? Hoe zorg je ervoor dat je minder zout eet? En wat is nou een lekkere zout vervanger? We leggen het je graag uit!

Zout: we houden ervan. We houden er zelfs zoveel van dat maar liefst 85% van de Nederlanders te veel zout eet. Mannen zelfs nog een beetje meer dan vrouwen. Terwijl de dagelijkse norm slechts 3 gram is, eten vrouwen gemiddeld 7,5 gram zout per dag, en mannen zelfs bijna 10 Dat is omgerekend dus al gauw bijna twee kilo zout per jaar teveel! 

Gezondheidsrisico's 

We hebben zout nodig om onze vochtbalans, spierwerking en bloeddruk op peil te houden, maar teveel is niet goed voor je. Het zorgt ervoor dat je meer vocht vasthoudt, je bloeddruk stijgt en je hart harder moet werken om bloed rond te pompen. Dat kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Bovendien kan te veel zout onherstelbare schade aan de nieren veroorzaken. Afvalstoffen worden niet meer voldoende uit je bloed gefilterd, waardoor je lichaam zichzelf langzaam vergiftigt.

Minder maar anders

Minder zout eten is dus het advies. Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan, want slechts 20 procent van al het zout dat we binnenkrijgen voegen we zelf toe. 80 procent is al toegevoegd aan ons industrieel bewerkte voedsel. Denk aan broodbeleg, kant en klare sauzen, brood en kruidenmixen. 

Bovendien ben je door de jaren heen misschien gewend geraakt aan grote hoeveelheden zout en vind je je eten zelfs minder lekker als er minder zout in zit. Maar je zult merken dat als je een tijdje geminderd bent, je de andere ingredienten beter gaat proeven. Zout is immers een smaak die alles overheerst! 

De beste alternatieven voor zout op een rijtje

1. Kruiden en specerijen

Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings. Nootmuskaat werkt perfect als smaakmaker bij je groenten. Lekker koken is immers niet meer dan gerechten op smaak brengen.

2. Kruidenmixen

Probeer ook eens te experimenteren met kruidenmixen. Meesterchef Michel Hanssen, die noodgedwongen na een hartinfarct zoutloos moest gaan eten, deelt de meest fantastische combinaties in zijn boeken Spice Wise. Combineer eens fenegriek met uienpoeder, mosterdzaad en witte peper en je hebt al een fantastische smaakmaker. Of maak een mix van paprikapoeder, uienpoeder, selderijzaad, peper, knoflookpoeder en een beetje cayennepeper. Heerlijk voor over de frietjes of gebakken aardappelen.

3. Basissmaken

Zoek je juist een ingrediënt om je zoutloze gerecht op te frissen denk dan eens aan een beetje citroensap of voeg gedroogde paddenstoelen toe voor een hartige basissmaak. Pittiger maak je het eenvoudig met een beetje chilipeper. Kortom werk met de andere vier basissmaken want naast zout kan je mond ook zuur, zoet, bitter en hartig waarnemen.  

Myra Madeleine

Lees ook...