De 5 beste adresjes voor ijsjes in Gent, volgens onze njam!-redactie

De lente is nu écht officieel begonnen. En wie lente zegt, zegt zon, bloemen en IJSJES! 

Gelukkig is njam!-redactrice Silke een echte ijspert in haar vak. Daarom trok ze eropuit naar Gent om voor jou de 5 beste ijskramen op een rijtje te zetten, en er ondertussen zelf van mee te smullen uiteraard. Wij weten al waar je ons dit weekend zal kunnen vinden. 

Cremerie Gérard - Sint-Baafsplein 36, 9000 Gent 

De favoriet van Silke als het op ijsjes aankomt. Als je op zoek bent naar een authentieke ijservaring, dan is Cremerie Gérard de place to be. Gelegen in het hart van de stad, biedt dit ijskraam een ruim aanbod aan homemade ijs dat je voor je ogen ziet maken. Van klassiekers tot vernieuwende smaken, hier vindt iedereen wel iets naar z’n voorkeur. Eens je dat ijsje in de hand hebt, vergeet dan niet om je even op hun terras, met zicht op de Sint-Baafs Katedraal, te zetten. Dé perfecte plaats om mensen te spotten die voorbij flaneren. 

Talamini - Ganzendries 1, 9000 Gent

Talamini is een begrip in Gent als het gaat om ijs. Het werd opgericht in 1959 en is tot op heden het oudste ijssalon van Gent. De traditionele receptuur van 60 jaar geleden wordt nog steeds toegepast, wat zorgt voor heerlijk ambachtelijke ijs met verse ingrediënten, zoals echte vanillestokjes en bananen. Als je nog eens wil proeven hoe echt ijs smaakt, moet je dus bij Talamini zijn. 

Weetje: je kan hun ijs ook kopen voor thuis, maar wij zijn persoonlijk het meeste fan van de full experience. Er gaat immers niets boven een heerlijk bolletje kiezen uit de vitrine en ter plaatse opsmullen. 

BAS Ice cream - Dampoortstraat 46, 9000 Gent 

Bij BAS Ice cream draait alles om creativiteit en unieke smaakcombinaties. Van sesamzaadjes met pistache en Chinese matcha tea tot aardbeien met sumac. Zoals hun ijsnamen (zoals Spiced Pumpkin, Italy in a Pint …) al doen vermoeden bestaat hun assortiment uit gedurfde experimenten en gewaagde smaken. Wanneer je dat hoorntje (of potje, als je een potjesmens bent) vol nieuwe smaakontdekkingen in de hand hebt kunnen we je aanraden om nog een beetje verder door de straat te wandelen richting Portus Ganda. Een leuk plekje aan het water, waar tijdens de zomer menig Gentenaar zich neervleit bij de boten. 

Coco Gelato - Walpoortstraat 7, 9000 Gent 

Coco Gelato is op en top zomer! Voor een vleugje tropische smaken moet je dus zeker bij hen zijn. Smaken zoals mango, kokosnoot en passievrucht zijn maar enkele voorbeelden uit hun aanbod. Af en toe maken ze ook wel eens gedurfde keuzes in ijssmaken, zoals appel strudel of banana split, een echte must try. Hun ijsjes worden trouwens gemaakt van organische melk van een lokale bioboerderij.
Extra leuk voor de veganisten onder ons. Ook voor jullie hebben ze een mooi assortiment aan heerlijke zuivelvrije opties.

Valeir Gent - Sint-Joriskaai 1, 9000 Gent

Eveneens aan Portus Ganda zit Valeir. Hier kan je niet alleen terecht voor overheerlijke ijsjes, je kan er ook ontbijten en brunchen. Met seizoensgebonden ingrediënten (zoals ijs van bloedappelsien) en een focus op lokale producten en pure smaken, is elk bezoek aan Valeir een feestje. Bovendien heeft Valeir een super cosy interieur, wat dan weer een plus is voor wie z’n ijsje graag rustig oplikt en geniet van de omgeving. En als je geluk hebt dat het zonnetje schijnt, kan je op hun terras aan het water nog meer smullen van dat bolletje ijskoud genot! 

Lees ook...