De 10 favoriete bakkers in Vlaanderen van onze njam! - redactie

Als er iets is wat echte foodies in elke stad weten zijn, is het wel de beste bakkers. Van desembrood tot kraakverse pistolet of croissant… onze njam!-redactie verteld je waar jij de  allerlekkerste bakgeuren en -smaken kan scoren in Vlaanderen. 

Bakkerijen in Antwerpen 

Bakkerij Funk

Bakkerij Funk staat in Antwerpen op stip nummer 1 voor redactrice Stephanie! De bakkerij staat bekend om zijn hipster look & feel en plantaardige gebakjes en koffiekoeken. Bestel er zeker ook een heerlijke kop koffie, die is zo lekker dat je gebakje ineens naar een hoger niveau wordt getild. Gooi je het graag over de apero boeg? Ook de natuurwijnen zijn bij Funk een echte aanrader! Kortom, the place to be voor alle hipsters onder jullie. 

Kronenburgstraat 41a, 2000 Antwerpen

Domestic

Ook in hartje Antwerpen vind je het andere uiterste van Funk, namelijk Domestic, een traditionele Franse bakkerij met de zaligste taartjes. Redactrice Stephanie is een echte sucker voor de high tea bij deze bakkerij. Je bent volgens haar nog niet bij Domestic geweest als je deze high tea nog niet hebt geprobeerd. Een extra reden om een bezoekje te brengen aan deze traditionele bakkerij is het interieur. De girly touch maakt van Domestic dé plek voor een cosy vrijgezellige of babyshower get together met de vriendinnen. 

Lange Gasthuisstraat 5, 2000 Antwerpen

Bakkerijen aan de kust 

Boulangerie Henri – Knokke

Boulangerie Henri is dé meesterbakker in Knokke! Alles wordt er huisgemaakt met liefde voor ambacht. Bij het binnenwandelen voel je je instant thuis in het antiek Frans interieur met oude elementen en lichte kleuren. Extra leuk is het open atelier bij Boulangerie Henri waardoor je the magic vanop de eerste rij kan aanschouwen. Zowel ter plaatse als thuis kan je proeven van hun zalig assortiment ovenverse koffiekoeken, knapperige artisanale broden, zoete taarten en hemels drooggebak. En, als kers op de taart ;-), kan je er ook terecht voor huisgemaakte confituren en chutneys, vers roomijs en nog veel meer lekkers. Als redactrices Stephani of Silke in Knokke zijn kan je ze dus steevast vinden bij Henri. 

Duinenwater 3, 8300 Knokke-Heist

Bakkerij Decock – Oostende

Bij Bakkerij Decock in Oostende vind je voor ieder wat wils. Terwijl je een wandeling maakt rond de toonbank kan je kiezen uit dagvers brood, patisserie, vers schepijs en een aanbod van 40 verschillende soorten pralines. Wij zijn vooral fan van hun lokale aanpak. Zo werken ze samen met lokale fruittelers voor seizoensgebonden gebakjes van top kwaliteit en wordt het schepijs gemaak met gepateuriseerde melk van de lokale melkboer. Een bezoekje aan Oostende is dus zeker een stop bij Bakkerij Decock waard. Neem je gebakjes mee naar het strand en geniet van het zand tussen je tenen terwijl je van je taartje of koffiekoek smult. 

Langestraat 60, 8400 Oostende

Bakkerijen in Limburg 

Bakkerij Knapen

In Limburg is Bakkerij Knapen zeker een bezoekje waard! Al 4 generaties lang bereiden ze brood met een verhaal. De bakkerij bestaat al sinds 1889 en is intussen uitgegroeid tot een waar begrip in de regio .Ze hebben een ruim assortiment van brood, pistolets, gebak, koffiekoeken en uiteraard Limburgse vlaaien. Maar waar de bakkerij écht om bekend staat is haar ‘Bakkemoezevlaai’, een erkend Vlaams streekproduct sinds 2017, dat je volgens ons eens moet geproefd hebben. 

De lekkernij is gemaakt van vlaaideeg, gevuld met gedroogde peren.

Oorspronkelijk werd het gemaakt van overgebleven peren die niet meer bruikbaar waren voor consumptie. De peren werden in de oven gedroogd tot ze helemaal verschrompeld waren en gebruikt konden worden als vulling van de befaamde vlaai waar Limburgers tot op vandaag nog steeds heel trots op zijn. Breng Bakkerij Knapen een bezoek en je krijgt er met veel plezier de geschiedenis van de specialiteit bij. 

Dorpsstraat 13, 3950 Bocholt

Bakkerij Swerten

Een andere bakkerij waar je heel wat lekkers kan scoren in Limburg is Bakkerij Swerten in Haspengouw. Ze staan al jaren bekend om hun heerlijk verse producten en warme bediening en werden in 2022 verkozen als Beste bakker van Limburg door Het Nieuwsblad.

Al meer dan 65 jaar bereiden ze broden, gebakjes, (feest)taarten, ontbijtmanden en meer. Ze staan bekend om hun artisanale broden en eigen creaties zoals een verrassend champignonbrood, met gedroogd fruit, zaden en noten. Een echte must try volgens ons! Verder bieden ze heel wat speciallekes aan zoals een Tumulus chocomousse en een horpmaals gebakje. Bij Bakkerij Swerten kan je trouwens ook terecht voor een beetje meer, want naast hun bakkerij hebben ze een koffie- en wijnbar geopend. Geef toe, daar wil je toch zijn? 

 Cartuyvelstraat 21, 3870 Horpmaal

Bakkerijen in Gent 

Bakkerij Kultur

Bakkerij Kultur in Gent is dé plaats voor de lekkerste cinnamon roll en amandelcroissant van de stad. Stap binnen in het autenthieke pand en wordt instant ondergedompeld in de geur van desembroden, gebak en koffiekoeken. Bij mooi weer raden we je aan om je gebakje mee te nemen naar buiten en je op het terras van de buren, koffiebar Take Five, te zetten. De combinatie van een kwalitatieve barista koffie en de lekkerste amandelcroissant van Gent is volgens redactrice Silke The best of both worlds. Bovendien is de volderstraat bij mooi weer best een gezellig straatje om in te vertoeven. 

Voldersstraat 8, 9000 Gent

The Bakery by Joost Arijs

The Bakery is het jongere broertje van de, daarnaast gelegen, patisserie zaak van Joost Arijs. In tegenstelling tot de eerste zaak van top patissier Joost Arijs vind je in deze bakkerij geen taartjes en ander gebak, maar uitsluitend desembroden en koffiekoeken van buitenaards niveau. Joost Arijs staat bekend om zijn streven naar perfectie, en dat merk je bij de eerste stap die je in de bakkerij zet. Het pand zelf is strak en minimalistisch, de koffiekoeken zijn net van porselein. Elk koekje is zo perfect dat je er bijna niet in durft te bijten. Maar toch raden we aan om dat zeker wél te doen. De croissant met praliné is de favoriet van redactrice Silke, samen met het n°10 speltbrood. En als je daar dan toch bent… spring dan even binnen naast de deur en scoor nog een extra gebakje van Joost Arijs. 

Vlaanderenstraat 28, 9000 Gent

Bakkerijen in Brussel 

Charli

Bakkerij Charli in Brussel is echt een juweeltje! Ze staan bekend om hun heerlijke assortiment aan ambachtelijke broden, gebak en patisserieën. Wat deze bakkerij zo speciaal maakt, los van de meest originele gevel die je al gezien hebt voor een bakkerij, is niet alleen de kwaliteit van hun producten, maar ook de aandacht voor detail en de passie waarmee ze hun ambacht uitoefenen.

Vanuit de winkel/koffiebar kijk je binnen in de bakkerij waar je de bakker aan het werk ziet. Als je geluk hebt om nog een plaatje te bemachtigen kan je ok heerlijk ontbijten ter plaatse. Probeer zeker hun overheerlijke croissants met amandelen en het brioche brood met verse koffie als ontbijt. Oh ja, en neem voor thuis minstens 1 van hun overheerlijke zuurdesem (stok)broden mee. En misschien ook nog een taartje? Onze favoriet is hun zoute tarte tartin.

Anyway, van knapperig stokbrood tot zachte croissants en verrukkelijke taarten, Bakkerij Charli weet hoe ze je smaakpapillen moeten verwennen. Hun assortiment varieert van traditionele favorieten tot creatieve nieuwe creaties. Of je nu op zoek bent naar een snelle traktatie voor onderweg of iets speciaals voor een feestje, Bakkerij Charli heeft zeker iets dat aan je verwachtingen zal voldoen.

Dus, als je in Brussel bent en op zoek bent naar een authentieke bakkerijervaring, dan is een bezoek aan Bakkerij Charli een absolute must!

Rue Sainte-Catherine 34, 1000 Bruxelles

Renard bakery

Bij Renard Bakery moet je zeker even stoppen. Niet alleen voor hun overheerlijk desembrood, maar ook voor het perfecte gebakje, taartje of koekje stop je aan dit broodpaleis. Bovendien is de bakkerij ook nog eens gelegen is aan het prachtige Fernand Cocq’s plein te Elsene.

Het pand bestaat uit twee ‘delen’: de shop enerzijds en het atelier anderzijds. Het is enorm leuk om de bakker en zijn team ook effectief aan het werk te zien terwijl je aanschuift voor je bestelling. 

Om lekkernijen zoals Croûte Cappuccino (chocolade cappuccino taart) of croissants met room en aardbei vulling te scoren moet je echter wel wat over hebben, want hier sta je nooit alleen. Maar het is zoooooo hard de moeite waard om de file te trotseren.

Pl. Fernand Cocq 3, 1050 Ixelles

Lees ook...