​Dagen Zonder Vlees met Steffi

Voor Steffi Vertriest, healthy foodie en njam!-presentatrice van ‘De gezonde goesting’, is het bijna altijd ‘Dagen Zonder Vlees’. Groenten, fruit, zaden en noten vormen immers een belangrijk onderdeel van Steffi’s levensstijl. Maar gezond is voor Steffi zeker geen synoniem aan saai, integendeel! In haar programma voorziet ze de kijkers en enkele proevers van inspiratie rond gezonde, creatieve én lekkere gerechtjes. Steffi geeft deze maand haar eerste boek ‘De Gezonde Goesting’ uit en heeft net de opnames voor de tweede reeks van ‘De gezonde goesting’ achter de rug. Hoog tijd voor een nieuw gesprek met deze bezige bij!

Dag Steffi, uit ons laatste gesprek herinneren we ons dat je toen heel druk bezig was. Is het al wat rustiger ondertussen?

Integendeel (lacht)! Het is alleen nog erger geworden. Ik heb gisteren net de laatste draaidag gehad van de tweede reeks van ‘De gezonde goesting’. En morgen wordt mijn eerste boek gelanceerd en daar is natuurlijk ook heel veel werk in gekropen. De officiële lancering vindt plaats boven De Burgerij in Antwerpen. En die plek is bewust gekozen, gezien mijn verleden en mijn blog ‘Bye Bye Cheeseburger’ (lacht). Ik kende de locatie van de yogaschool die ook in het pand zit en de keuze was snel gemaakt.

Wat verwacht je zelf van het boek en de reacties?

Het boek ligt pas vanaf morgen in de winkel maar mensen konden wel al via mijn website bestellen zodat ze het morgen direct in de bus hebben. Er zijn al vele exemplaren besteld en dat is fantastisch! Verder vind ik het heel moeilijk om grote verwachtingen te hebben. Ik heb er heel lang aan gewerkt en ben natuurlijk heel fier. Alle toppers van ‘De Gezonde Goesting’ staan erin en daarvan weet ik alvast dat de reacties goed zijn (lacht).

Binnenkort start ook het tweede seizoen van ‘De gezonde goesting’ op njam!. Kan je ons hier iets meer over vertellen?

Het was heel intens en heel tof om het programma terug op te nemen. En helemaal anders dan de eerste keer. De mensen kennen het programma en het concept nu en dat merk je. Ze zijn beter voorbereid, stellen directe vragen en refereren naar eerdere afleveringen. Mensen schrijven zich bewuster in en dat zorgt voor een nog leuker programma. Ze hebben er ook echt iets aan, zo zijn er bijvoorbeeld gasten die direct na de aflevering de ingrediënten willen gaan kopen om onmiddellijk aan de slag te kunnen.

Waarin verschilt dit seizoen van het vorige?

Het concept op zich is hetzelfde gebleven (3 gasten worden aan Steffi’s toog geïnspireerd door gezonder eten) maar zelf ben ik wel geëvolueerd. En dat vertaalt zich in andere gerechten, nieuwe producten en ingrediënten, enzovoort. Ik doe iets meer met thee (ice tea, Japanse thee, …) omdat ik zelf ook voor theesommelier studeer. Verder blijft het laagdrempelig, blijven de ingrediënten toegankelijk, de gerechten niet te moeilijk, en moet iedereen mee kunnen. Er komt ook helemaal geen vlees meer aan te pas en ik werk slechts tweemaal met vis. Alles wordt dus meer plantaardig.

Dat brengt ons naadloos bij de volgende vraag. Ondertussen zitten we volop in ’40 Dagen Zonder Vlees’. Verandert er voor jou veel in deze periode?

Ik vind het een heel tof initiatief en zet er natuurlijk graag mijn schouders onder. Het is fantastisch om te zien dat er zoveel mensen aan mee doen! Wat mij dit jaar vooral opvalt is dat ook de oudere generatie nu begint mee te doen, het sijpelt dus wat door naar de klassieke keuken. Voor mezelf verandert er weinig gezien ik sowieso bijna geen vlees eet. Wat wel moeilijk is, is dat ik nu ook niet meer van anderen kan proeven – iets wat ik normaal wel graag doe! Normaal ben ik niet moeilijk als ik bij anderen ga eten, maar in deze periode geef ik toch altijd even door dat vlees uit den boze is. De enige keer dat ik tot nu toe gezondigd heb, was tijdens de opnames van ‘De gezonde goesting’. Maar dat was slechts 1 visballetje dus hopelijk wordt me dat vergeven (lacht)!

Welke groenten zou je aanbevelen om te gebruiken als vleesvervanger?

Champignons, omdat ze veel gelijkaardige eiwitten bevatten. Maar ook bonen en kikkererwten bevatten wel wat proteïnen en geven een voldaan gevoel. Of een eitje of wat yoghurt. Je moet vlees ook niet per se vervangen hoor, als je gevarieerd en gezond eet ga je echt niets merken van die 40 dagen zonder vlees. Vaak is het eerder psychologisch, al is het daarom natuurlijk niet minder belangrijk! Met de echte vleesvervangers heb ik het moeilijker, deze zijn vaak heel bewerkt en ook niet echt gezond. Dan kies je beter voor puur natuur. Zo maakten we in de Gezonde Goesting al een burger van zoete aardappel en bonen.

Welke tips heb je nog voor mensen die het moeilijk hebben om vlees te laten?

Inspiratie is mijn grootste tip: ga op zoek naar leuke alternatieven, een breed repertoire aan recepten, enzovoort. Probeer ook te zorgen voor een goed gevuld bord en dat mag best wat zwaardere producten bevatten zoals zoete aardappel en kikkererwten. Zo krijg je toch een voldaan gevoel zonder vlees te eten.

Bedankt Steffi! Meer weten over Steffi en haar programma’s op Njam!? www.njam.tv/chefs/steffi-vertriest

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...