Binnenkijken bij toprestaurant Hertog Jan at Botanic in Antwerpen

Restaurant Hertog Jan at Botanic is het flagship restaurant van horeca-goeroes Gert De Mangeleer en Joachim Boudens. Het is een unieke plek die kort na de opening bekroond werd met maar liefst 18 punten op 20 door Gault&Millau en 2 sterren bij Michelin. Wij trokken op proefonderzoek naar Antwerpen.

Oase van rust in een prestigieus kader

Hertog Jan at Botanic is – zoals de naam doet vermoeden – gevestigd in het nieuwe en fantastische Botanic Sanctuary in hartje Antwerpen. Dit prestigieuze horecaproject biedt onderdak aan een 5-sterrenhotel van wereldklasse (daarvan getuigt ook het lidmaatschap van “The Leading Hotels of the World”), maar liefst 6 restaurants en bars, en een prachtig spa- & fitnesscentrum. Ook het restaurant van Roger van Damme, Het Gebaar, maakt sinds de opening deel uit van het complex. Het moge duidelijk zijn: voor een culinair weekend in Antwerpen op hoog niveau is Botanic Sanctuary hét adres bij uitstek.   

Het management van Botanic Sanctuary trok van bij de opening in 2021 enkele gerenommeerde chefs uit zowel België als Nederland aan. Daartoe behoorden ook Gert De Mangeleer en Joachim Boudens, die na de sluiting van de vorige Hertog Jan in Brugge in dit unieke kader de juiste ruimte, sfeer en mogelijkheden vonden voor de wedergeboorte van hun voormalige driesterrenrestaurant. Hertog Jan at Botanic vond onderdak in een historische vleugel van het complex, gelegen aan de kant van het Mechelseplein. Door een impressionante houten poort komt men het restaurant binnen en wordt men door de chefs vanuit de keuken begroet. De eetzaal bevindt zich in een bescheiden ruimte, gekarakteriseerd door intimiteit en sereniteit. Het interieur werd bewust puur gehouden, met natuurlijke, ruwe materialen, zachte beige kleuren en organische vormen. Het is een omgeving waar de tijd komt stil te staan, en die de aandacht op een trefzekere manier naar het bord en het glas dirigeert. 

Omakese-menu

Chef Gert De Mangeleer werd in de vorige Hertog Jan beroemd door een kookstijl op technisch zeer hoog niveau. Door verschillende reizen naar Japan raakte de chef gebeten door de Japanse kookfilosofie en het respect voor (kwalitatieve) ingrediënten. Die Japanse invloeden bracht hij mee naar Antwerpen. Het is zelfs een cruciaal onderdeel van het nieuwe concept, dat Gert en Joachim graag vergelijken met het Japanse "Omakase". Die term betekent letterlijk: ‘Ik laat het aan de chef over’. De gasten worden binnen deze filosofie allen hetzelfde menu geserveerd, in een langere of iets kortere vorm (tijdens bepaalde lunchservices). Dat menu bestaat uit 10 tot 15 bereidingen waarbij een uitzonderlijke finesse en productkwaliteit opvallen. Net zoals in de Japanse keuken. De ingrediënten beperken zich echter zeker niet alleen tot Japan: Chef Gert laat zich dirigeren door de seizoenen en is continu op zoek naar de beste producten, van lokaal geteelde asperges tot witte truffels uit Italië. 

In zeewier gerijpte Belgische kaviaar

Door die unieke kookstijl bij Hertog Jan at Botanic groeiden bepaalde gerechten snel uit tot ware signaturen. Zo is er de in kombu of zeewier gerijpte Belgische kaviaar. Voor deze bereiding gebruikt Gert zijn eigen selectie kaviaar van het kwaliteitsmerk Royal Belgian Caviar. Deze komt voornamelijk onbewerkt toe in het restaurant en Gert rijpt de steureitjes zelf in kombubladeren. Daardoor krijgt de kaviaar een unieke umamitoets. Aan tafel kan de gast de kaviaar eerst puur proeven, vervolgens volgt een ronduit fantastische bereiding met dry-aged rode biet, zeewierolie en een witte botersaus met sake. Voor dit gerecht baseerde Gert zich op de bekende ‘rundstartaar met kaviaar’. De combinatie van rund en kaviaar vindt hij zelf minder passend en daarom creëerde hij een variant waarbij de smaken beter verweven zijn. En dat kunnen we beamen: de combinatie tussen de aardse, zoete smaak van de rode biet, de zilte, umami kaviaar en de rijke botersaus zorgt voor een ronduit memorabel gerecht waar je maar niet genoeg van kan krijgen. 

Wijn én bediening op topniveau 

Manager Joachim Boudens en sommelier Pieter Fraeyman nemen hun gasten mee op wijnreis bij Hertog Jan at Botanic. Zowel het standaard als het meer prestigieuze wijnarrangement zorgen voor een optimale wijn & spijs combinatie en een pairing die je gerust tot een van de betere van ons land mag rekenen. Maar ook de wijnkaart is hier uitzonderlijk en biedt een uitgebreide selectie van bekende en minder bekende referenties. In een kader waar rust en intimiteit centraal staan, draagt ook de bediening sereniteit hoog in het vaandel. Steeds aanwezig maar nooit opvallend, is de bediening professioneel, attent en bovenal vriendelijk. Je merkt het: Hertog Jan at Botanic is een beleving voor alle zintuigen die je nog lang zal bijblijven.

Praktische informatie

Hertog Jan at Botanic
Lange Gasthuisstraat 51, 2000 Antwerpen 

Het lunchmenu ‘Omakase’ kost € 265, het avondmenu ‘Omakase’ € 360. Een aangepast wijnarrangement is verkrijgbaar voor € 165 of € 360.

Lees ook...