Bartender Didier Van den Broeck stoot door naar de Bacardi Legacy wereldfinale in Mexico

Deze week vond in Amsterdam de Noord-Europese finale van de Bacardi Legacy Competition plaats. In deze wedstrijd strijden ’s werelds beste bartenders tegen elkaar om dé nieuwe cocktail-klassieker te ontwikkelen. Na de nationale finales eerder dit jaar streden deze week 28 winnaars uit 10 verschillende Noord-Europese landen voor een ticket naar de wereldfinale in Mexico. België leverde 2 van de 28 deelnemers aan: Didier Van den Broeck (Dogma Cocktails, Antwerpen) en Rob Biesmans (Koks & Tales, Hasselt).

Beide heren kregen de taak een cocktail te bedenken die past in het rijtje van de Mojito, de Daiquiri en de Cuba Libre. Een rum-cocktail die wereldwijd gesmaakt én gemaakt kan worden. Een moeilijke opgave want de cocktail moet innovatief genoeg zijn om de juryleden te overtuigen, maar ook eenvoudig genoeg zijn zodat elke bar ‘m zou kunnen maken. Voor de bartenders stopt het echter niet bij een lekker drankje maken. Ze moeten ook bewijzen dat hun cocktail heeft wat nodig is om een toekomstige klassieker te worden. En wat is daar voor nodig? Een eenvoudig maar creatief recept, een goede naam en vooral ook een goed verhaal. Zelfs een marketingplan hoort er ook bij. Bacardi Brand Ambassador Marc Colfs verzekerde wel dat smaak toch de doorslaggevende factor is in de wedstrijd. Ook al heb je een sterk verhaal, als het drankje niet lekker genoeg is, kan je het vergeten.

Voor de twee Belgische finalisten lag de lat dit jaar extra hoog. Vorig jaar won Ran Van Ongevalle immers als allereerste Belg de wereldwijde finale. Dat zorgde toch voor enige extra druk op de schouders van Rob Biesmans en Didier Van den Broeck, maar ze wilden vooral bevestigen dat de Belgische cocktailscène in de lift zit en dat de winst van Ran geen toevalstreffer was.

Rob Biesmans ontwikkelde de "Blazing Britt", een cocktail die hij zelf vergelijkt met een Daiquiri en een Mai Tai, of iets daartussen. Een cocktail die eenvoudig te maken is, maar wel heel complexe smaken in de aanbieding heeft. Zoals het wedstrijdreglement voorschrijft kan je de cocktail maken met ingrediënten die overal te wereld beschikbaar zijn. Met de Blazing Britt ontwikkelde Rob een cocktail die hij omschrijft als een Umami-cocktail. In Amsterdam pakte hij de jury in met een indrukwekkende presentatie waarin hij zelfzeker verklaarde hoe hij de naam van de cocktail bedacht. Rob heeft de gewoonte om zijn cocktailcreaties naar zijn vaste klanten te vernoemen. 

De Blazing Britt werd vernoemd naar Britt Valkenborghs, een jonge Vlaamse actrice en journaliste. Maar dus ook vaste klant van Rob's bar. Toen ze hoorde dat Rob een Speakeasy Bar op Pukkelpop ging uitbaten, vroeg ze hem of ze de bar mocht gebruiken voor interviews. Rob stemde toe maar Britt werd tegengehouden door de security van het festival. Toen ze na enige tijd toch binnen geraakt was, stormde ze de bar van Rob binnen. De cocktail die ze bestelde werd prompt de Blazing Britt gedoopt. Voor deze creatie gebruikte Rob Biesmans Bacardi Ocho-rum, limoensap, falernum, 2 soorten suikersiroop en Soba, een soja-saus met boekweit. Dit laatste ingrediënt is niet heel bekend, zeker niet als cocktailingrediënt, maar het is wereldwijd verkrijgbaar in Aziatische supermarkten en dus toegestaan in de wedstrijd. Het is tevens ook de factor die alle smaken aan elkaar bindt en voor de Umami-smaak in de cocktail zorgt. 

Didier Van den Broeck presenteerde zijn cocktail "Mr. Dogma" aan de jury. Zijn drankje was een eerbetoon aan de giganten van de cocktailwereld, beroemde grootheden zoals Harry Johnson, Jerry Thomas en Don Facundo Bacardi. Net zoals Rob werkte Didier met Bacardi Ocho als basis. Rob koos voor een stijlvolle cocktail in een coupe, Didier voor een heerlijk verfrissende longdrink. Didier voegde rode vermouth, amaro, sinaasappelsap, citroensap en grenadine toe en imponeerde de jury met een stevige double shake. Hij noemt de Mr. Dogma zelf de ideale cocktail als afsluiter na een avondje stappen met vrienden. 

Zowel Rob als Didier waren al op jonge leeftijd bezig met smaken. Op 14-jarige leeftijd genoot Rob van alle geuren en aroma's van de sterkedranken in het restaurant van zijn vader. Hij doorliep alle facetten van de horeca-wereld en besloot enkele jaren geleden het koken om te ruilen voor cocktails maken. Iets wat hij trouwens vergelijkt met koken, maar dan met vloeibare ingrediënten. Didier werd op jonge leeftijd door zijn vader meegenomen naar dure sterrenrestaurants. Hij genoot van alle nieuwe smaken en combinaties die hij daar ontdekte, maar vond het stijve karakter van die zaken heel saai. Zijn passie voor cocktails ontstond dan ook pas toen de New Yorkse en Londense cocktailbars afstapten van hun stijve stijl en overschakelden op pure Rock 'n Roll. Gezien de culinaire interesse van beide heren verbaast het ook niet dat hun cocktails perfect gekoppeld kunnen worden aan een lekker hapje. Rob Biesmans stelt zeevruchten voor als pairing bij zijn cocktail, maar ook donkere chocolade. Van den Broeck gaat voor extreme smaken zoals wild of foie gras. Rood fruit kan ook.

Rob Biesmans en Didier Van den Broeck maakten allebei indruk op de jury. De bekendmaking was dus heel spannend, maar uiteindelijk werd het Didier Van den Broeck die als Belg doorgaat naar de wereldwijde finale in Mexico. We zijn benieuwd of hij daar de waanzinnige prestatie van Ran Van Ongevalle kan evenaren en zich als tweede Belg ooit mag uitroepen tot wereldwijd Bacardi Legacy winnaar. We wensen hem alvast alle succes!

Recepten

Mr. Dogma
Ingrediënten:
50ml Bacardi Ocho rum
10ml amaro
10ml rode vermouth
20ml sinaasappelsap
10ml citroensap
20ml grenadine 

Bereiding:
Verzamel de ingrediënten in een shaker met ijs. Shake stevig en strain in een vooraf gekoeld longdrink-glas met ijs.

Blazing Britt
Ingrediënten:
50ml Bacardi Ocho rum
35ml limoensap
25ml gember/agave-siroop
10ml demerara suikersiroop
10ml falernum
2,5ml sojasaus

Bereiding:
Verzamel de ingrediënten in een shaker met ijs. Shake stevig en strain in een vooraf gekoelde coupette. Garneer de cocktail met een stukje gekonfijte gember en munt.

Lees ook...