De opkomst van AI (of Artificial Intelligence) en vooral het online programma ChatGPT is een van de grootste digitale trends van de voorbije jaren. ChatGPT is echter nog niet bij iedereen bekend. Daarom vroegen we ChatGPT zelf wat het eigenlijk is: “ChatGPT is een AI-model ontwikkeld door OpenAI, getraind op enorme datasets van tekst om natuurlijke taal te begrijpen en te produceren. Het wordt gebruikt voor diverse toepassingen zoals chatten met gebruikers, het genereren van tekst op basis van input, en het uitvoeren van taken zoals klantenservice en contentgeneratie. Kort gezegd, ChatGPT is een krachtig instrument voor het begrijpen en produceren van tekst, en wordt vaak ingezet voor verschillende taalkundige taken.”
Je kan ChatGPT dus vragen stellen en daarop krijg je onmiddellijk een uitgebreid antwoord. Dat kan gaan van kleine praktische vragen tot volledig uitgeschreven brieven. Je kan antwoorden op die vragen en zo echte gesprekken aangaan. Zowel in het zakenleven als in het onderwijs kent de online tool reeds vele mogelijkheden. Maar ook in de keuken zijn er steeds meer toepassingen. In dit artikel delen we 5 praktische tips hoe je vandaag ChatGPT kan integreren in jouw keuken.
1. Krijg snel een antwoord op praktische kookvragen en -problemen
Twijfel je hoe je best een mango snijdt? Weet je niet hoe lang je een bepaald type pasta moet koken? Is je puree te zout? Moet je de oven voor jouw recept voorverwarmen? Op al deze praktische vragen of problemen heeft ChatGPT direct een antwoord. Je kan werkelijk alles vragen, van snijtechnieken tot gaartijden. Het is daarom gemakkelijk om de app geïnstalleerd te hebben op je smartphone of tablet, zo heb je altijd een digitale (kook)assistent in huis!
2. Vraag receptadvies op basis van bepaalde criteria
Een fantastische toepassing van ChatGPT is dat je heel snel receptsuggesties kan krijgen op basis van bepaalde specifieke criteria. Heb je bijvoorbeeld 4 bepaalde ingrediënten in huis, vraag dan aan ChatGPT om daar een gerecht mee te creëren. Je kan ook omgekeerd werken en bijvoorbeeld alternatieven vragen voor ingrediënten die je niet in huis hebt. Merk je bijvoorbeeld bij het bakken dat je eieren vergeten bent, vraag dan aan ChatGPT wat je als alternatief kan gebruiken.
3. Versnel meal prepping en menuplanning
Naast het uitdenken van recepten kan je ChatGPT ook vragen om een volledig menu te creëren. Daarbij kan je verschillende criteria aangeven, zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid groenten of vlees die je wilt gebruiken of het aantal calorieën dat elke maaltijd mag bevatten. Je kan dit zelfs combineren met de prijs die je wilt betalen en de tijd die je wilt spenderen. Meal prepping was nog nooit zo eenvoudig! Ook in de winkel kan je de applicatie gebruiken om bijvoorbeeld snel te checken hoeveel je juist nodig hebt van een ingrediënt of welke andere toepassingen dat ingrediënt heeft.
4. Creëer je eigen dieet
ChatGPT kan je (deels) gebruiken als voedingscoach of diëtist. Je kan daarvoor doelen ingeven in het programma (bijvoorbeeld “ik wil 5 kilogram vermageren” of “ik wil minstens 10 porties warme groenten per week eten”) en dit koppelen aan bepaalde recepten, een weekmenu of een tijdsperiode. Zo creëer je eigenlijk een tailor-made dieet. Ook indien je allergieën of intoleranties hebt, kan je ChatGPT vragen om gerechten aan te bevelen die geschikt zijn voor jouw dieetbeperkingen. Belangrijk is wel te melden dat ChatGPT geen rekening houdt met je persoonlijke context en bepaalde andere factoren. Vandaar dat het programma zelf ook aangeeft dat het raadzaam is om altijd een arts of een gekwalificeerde voedingsdeskundige te raadplegen voordat je begint met een nieuw dieetplan of gewichtsverliesprogramma.
5. Leer gastronomische weetjes en culinaire informatie
Het gebeurt best vaak in de keuken dat wij ons afvragen van waar een ingrediënt komt, hoe iets wordt gemaakt, wat de geschiedenis is van een bereiding, enzovoort. Op al deze vragen heeft ChatGPT onmiddellijk een antwoord. Vraag daarom eens van waar vol-au-vent komt, hoe curryworsten gemaakt worden, of als de kip of het ei eerst kwam. Wedden dat je jouw culinaire expertise in geen tijd zal bijschaven?
Afsluiten doen we graag met een kleine waarschuwing van onze nieuwe digitale vriend, ChatGPT:
“Onthoud dat ChatGPT een AI-model is en het altijd verstandig is om zijn advies te combineren met je eigen kennis en gezond verstand, vooral als het gaat om voedselveiligheid en dieetbehoeften”.