De kerst- en eindejaarsfeesten staan voor de deur. In een jaar dat velen waarschijnlijk snel willen vergeten, voelt dat misschien wat vreemd aan. Maar ook kleinschaliger feesten, blijft feesten. Als je het positief bekijkt, kan je zelfs stellen dat het met minder des te gezelliger wordt. En je hebt bovendien minder werk in de keuken. Al is een heuse feestmaaltijd bereiden altijd wel een beetje stress, zelfs voor twee personen. Wij steken je graag een handje toe en geven je vandaag 6 tips of ‘cooking hacks’ om de feestperiode vlot door te komen.
Houd rekening met je gezelschap
Misschien wel de belangrijkste tip voor de feestdagen: houd rekening met je gezelschap. Als dat je partner is, denk dan eens na over wat zij of hij graag eet. Zijn er kinderen bij, ga dan voor kindvriendelijke hapjes en gerechten en voorzie wat kinderanimatie. Een zeer eenvoudige en voor de hand liggende regel die de kans op succes aanzienlijk zal vergroten. Vergeet echter ook niet aan jezelf te denken, maar daarvoor lees je al dit artikel .
Schrijf je menu minstens een week voordien uit
Goed plannen betekent een beter resultaat nadien. Deze regel geldt ook voor jouw feestmenu. Wij plannen ons menu daarom altijd minstens 1 maar vaak 2 of 3 weken vooraf. Zo heb je tijd om na te denken over de menuopbouw, de hoeveelheden, de nodige producten en de planning de dag zelf. Je zal zien dat je waarschijnlijk nog enkele zaken zal aanpassen. En meestal betekent dat aanpassen, optimaliseren.
Test je recepten op voorhand
Deze tip hangt wat samen met de vorige. Er is eigenlijk niets zo stresserend als een nieuw recept klaarmaken op een zeer belangrijk moment in het jaar. Kies dus voor gerechten die je eerder hebt gemaakt, of maak eens een testversie van het recept dat je gaat maken. Zo heb je de mogelijkheid om het bij te stellen en te perfectioneren. En minder stress op het moment van de waarheid!
Bestel je ingrediënten vooraf
Zeker in dit bijzondere jaar willen we lange wachtrijen (en/of lege schappen) vermijden. Bestel daarom zoveel mogelijk van je ingrediënten vooraf. Je bespaart daardoor tijd en bent er zeker van dat je alle ingrediënten in huis zal hebben. Bovendien zullen je bestelde ingrediënten vaak verser of van betere kwaliteit zijn.
Maak plaats in je keuken, voorraad- en werkzones
Plaatsgebrek leidt vaak tot wanorde in de keuken en verhoogt de kans op ongelukjes of mindere kookresultaten. Bedenk dus een paar dagen op voorhand jouw actieplan om dit zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Maak waar mogelijk de koelkast leeg, plaats een bijzettafeltje om meer werkruimte te hebben en haal alle onnodige voorwerpen weg uit de keuken.
Durf het jezelf gemakkelijk te maken
We zeiden het reeds hierboven: denk aan jezelf en maak het niet te moeilijk. Je hoeft echt niet alles per se zelf te maken en truckjes of hacks zal iedereen maar al te graag door de vingers zien. Gezelligheid primeert! Denk dus goed op voorhand na hoe je het jezelf gemakkelijk(er) kan maken. Bereide hapjes zullen je bijvoorbeeld al een rustmoment geven bij de start van de maaltijd. Ook bijgerechten, zoals puree of kroketjes, kan je van zeer goede kwaliteit aankopen. Desserts en koffiegarnituren zijn nog twee zaken die je zeker niet zelf hoeft te bereiden om er een groots feest van te maken. Je mag daarnaast gerust hulp vragen voor, tijdens en na de maaltijd. Wees daarbij creatief en ‘doop’ iemand tot sommelier of stel een afwasteam samen.
Dit jaar is er trouwens een bijkomende optie om het je gemakkelijk te maken: zeer veel (top)restaurants bieden Take Away aan. Zo kan je een volledige feestmaaltijd op restaurantniveau in huis halen. Lekker, gemakkelijk én je steunt ermee de horeca. Fantastisch, toch?
Sven van de njam!-redactie