Nu het wat warmer wordt, is het weer een leuke uitdaging om op zoek te gaan naar verfrissende, creatieve drankjes. Vooral voor mensen die graag warme dranken zoals thee of koffie drinken, is het vaak wat zoeken naar een waardig alternatief met hetzelfde smaakprofiel. De laatste jaren kwamen er steeds meer mogelijkheden: verschillende soorten ice tea en iced coffee, en sinds kort ook cold brew. Maar wat is dat eigenlijk, zo’n cold brew? Zoals de naam het zegt, wordt deze koffiedrank koud gebrouwen. Eigenlijk is het gewoon water dat over gemalen koffie wordt gegoten en je dan laat trekken. De smaak wordt zo geïnfuseerd in het water. Niet enkel de smaak trouwens: ook de cafeïne wordt door het vaak lange trekken opgenomen in het water. Een cold brew bevat daarom vaak meer cafeïne dan gewone koffie of iced coffee. Drink er dus niet direct té veel van. Wij geven je vandaag 5 tips om aan de slag te gaan met je eigen cold brew.
1. Zorg voor de juiste verhoudingen en temperatuur
De juiste verhouding tussen het water en de koffie is eigenlijk afhankelijk van hoe sterk je jouw cold brew wilt. Normaal gesproken is 200 gram gemalen koffie op 1 liter water een goede standaardhoeveelheid. Wil je een intensere smaak (en meer cafeïne), gebruik dan 250 gram koffie. Wil je het juist niet te sterk, doe er dan meer water bij (tot 2 liter op 200 gram is mogelijk). Belangrijk: het water moet koud zijn en mag niet warmer zijn dan kamertemperatuur. Voor de bereiding ga je als volgt te werk:
2. Laat je koffie lang genoeg weken
Bij cold brew koffie wordt het water direct over de gemalen koffie gegoten en heeft het water minstens 12 uur direct contact met de koffie. Maar nog beter is om je koffiemengsel 24 uur te laten trekken. Het beste kan je de cold brew in de koelkast laten trekken.
3. Serveer de koffie in een frisdrankglas
Cold brew koffie wordt zeer koud gedronken, bij voorkeur in een hoog (frisdrank)glas met veel ijsblokjes. Je kan er jouw eigen ‘koffiegarnituren’ bij doen: verschillende soorten melk, suiker, siropen, … Maar je kan er ook zeer creatief mee aan de slag gaan, met bijvoorbeeld zure toetsen en kruiden.
4. Wees creatief met zuren en kruiden
Het leuke aan cold brew koffie is dat het mengsel niet gekookt wordt en daardoor minder bittere of zure toetsen bevat. Je kan deze dus zelf toevoegen. Zo kan je jouw cold brew aanlengen met wat spuitwater en citroen. Of met tonic en wat tijm. Je kan zelfs aan je mengsel dat je laat weken wat kruiden toevoegen. Probeer bijvoorbeeld eens wat munt of tijm te laten meetrekken voor een verrassend resultaat.
5. Bewaar je cold brew ook ‘cold’
Je cold brew kan je lang bewaren in de koelkast. Afgedekt blijft het drankje wel tot zo’n twee weken goed. Je kan de drank ook invriezen, bijvoorbeeld in de vorm van (grote) ijsblokjes. De bovengenoemde mixen (met kruiden, spuitwater of andere ingrediënten) bewaar je best niet te lang, maak deze dus vlak voordat je ze gaat consumeren.
Sven van de njam!-redactie