5 te ontdekken culinaire topbestemmingen in Europa

We kunnen stilletjes aan terug op reis. Na de moeilijke coronaperiode gaan de grenzen terug open en we kunnen alleen maar hopen dat dit zo zal blijven! Want reizen betekent ook culinair ontdekken. Ook al zijn we in eigen land zeer goed bedeeld voor wat betreft de restaurants en heerlijke producten, in het buitenland is culinair genieten toch steeds dat tikkeltje anders. Je proeft er zaken die je misschien nog niet kende en eet er vaak op onvergetelijke locaties. Europa is rijk aan culinaire topbestemmingen, zowel op het gebied van de meer traditionele keukens als de verfijnde topkeukens. Vandaag gaan we op culinaire trektocht door ons continent en plaatsen we vijf bestemmingen in de kijker die niet direct bekend staan om hun bijzondere keuken.

Israël

Israël is up & coming voor wat betreft culinaire reizen. Daar zit de populariteit van Ottolenghi zeker voor iets tussen. De chef leerde de wereld kennis maken met de rijkdom van de Midden-Oosterse keuken en schreef zelfs een boek over zijn culinaire Jeruzalem. Deze stad is de hoofdstad van Israël en een prima start voor je bezoek aan het land. Je vindt er talloze marktjes en kan er kennismaken met de authentieke Israëlische keuken. Tabbouleh, komkommersalade, heerlijke olijven en een diversiteit aan koosjer gerechten vindt je er overal op de menu’s. Een bezoek aan de stad Tel Aviv is naast Jeruzalem ook een (culinaire) must. Het is een fantastische stad aan het strand en je kan er onwaarschijnlijk lekker eten. Ga er op zoek naar de beste pita, proef zeker de techina saus (op basis van sesam) en maak er kennis met de talloze soorten hummus. 

Zeker proeven in Israël: hummus, choemoes (romige hummus), baba ganoush (hummus met aubergine), falafel (balletjes met kikkererwten).

Denemarken 

Denemarken is als culinaire bestemming al iets bekender dan Israël. Of toch zeker de hoofdstad Kopenhagen. Daar vind je verschillende van de beste restaurants ter wereld, maar ook verrassende en creatieve minder bekende restaurants. Bovendien is de kwaliteit van het (internationale) street- en fastfood er uitzonderlijk goed. Zo kan je er een van de beste cheeseburgers ter wereld proeven bij Gasoline grill, en kan je bij Kebabistan terecht voor uitmuntende kebabs. Maar ook buiten Kopenhagen kan je in Denemarken fantastisch eten. Gepekeld voedsel is er zeer belangrijk en de kwaliteit ervan is meestal zeer goed. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt op het bekende Smørrebrød, de Deense open sandwiches. Daarnaast zijn de Deense hot dog en de Deense balletjes must tries, maar ook de oesters en andere zeevruchten zijn er van topkwaliteit.

Zeker proeven in Denemarken: Smørrebrød (Deense sandwiches), Rød Pølse (de rode worst die gebruikt wordt in de echte Deense hot dog), Frikadeller (Deense balletjes), Stegt flæsk med persillesovs og kartoffler (gebakken varkensvlees met aardappelen en peterseliesaus).

Slovenië 

Slovenië is een land dat vooral bekend staat omwille van de prachtige natuur. Maar je kan er ook prima eten. Het is vooral dankzij de bekende chef Ana Roš dat het land aan een heuse culinaire opmars bezig is. Haar restaurant Hiša Franko werd door de Michelin gids bekroond met twee Michelin sterren. Chef Ana werkt vooral met lokale ingrediënten uit de natuur en van de lokale bevolking. Daardoor kregen deze ingrediënten, en de Sloveense keuken in het algemeen, een plaatsje op de internationale foodie-map. Slovenië ligt tussen Italië, Hongarije, Kroatië en Oostenrijk en de keuken kent invloeden van deze verschillende landen. Tijdens een reis doorheen Slovenië ontdek je deze diversiteit. Zo proef je er heerlijke kazen, worsten, dumplings, soepen, pasta’s en patisserie. Maar ook de wijnen en de schnaps zijn er verrukkelijk.

Zeker proeven in Slovenië: Dumplings, Potica (dessert op basis van deeg met een vulling), Nanos kaas, belokranjska pogač (platbrood).

Libanon 

Libanon verovert snel de harten van foodies over de hele wereld. Net zoals in andere Midden-Oosterse landen wordt er veel gekookt met groenten, granen, fruit, vis en zeevruchten. Look, olijfolie, verse kruiden, citroensap en specifieke kruidenmengsels zoals Za’atar geven de keuken een heel eigen identiteit. De food-hoofdstad is er Beirut, waar je een enorme diversiteit vindt aan zowel authentieke als meer moderne restaurants. Volgens sommigen is dit zelfs de culinaire hoofdstad van Europa! In Antwerpen kan je trouwens vandaag al kennismaken met de Libanese keuken bij Little Beirut op ’t Eilandje. Je zal na je restaurantbezoek merken dat de tickets richting Libanon snel geboekt zullen worden!

Zeker proeven in Libanon: kibbeh (een soort kroket met vlees en pijnboompitten), kafta (vleesballetjes met kruiden), hummus, fattoush (een heerlijk kruidig slaatje).

Kroatië

Kroatië is nog zo’n land dat vooral bekend staat voor de prachtige natuur, maar – onterecht – minder voor het eten. Nochtans maakt de mix van de Italiaanse, Hongaarse, Turkse en Mediterrane keuken het culinaire landschap van het land zeer interessant. Wist je bijvoorbeeld dat je zowat overal in Kroatië fantastische pizza’s kunt eten? Ook vis en zeevruchten zijn er van topkwaliteit (proef er zeker de vissoep “brudet”). In het wildseizoen proef je er vers wild en… truffels! Die zijn er in overvloed en kosten er veel minder dan bij ons. 

Zeker proeven in Kroatië: verse truffels, brudet of brodetto (vissoep), fritule (een soort donuts met rum en rozijnen), buzara (mosselen of andere schelpdieren met witte wijn, look en peterselie).

Veel reis- en proefplezier! 
Sven van de njam!-redactie

Lees ook...