Lekker thuis koken: zalig, toch? Maar die berg afwas nadien… Een zomerse barbecue met vrienden, top! Maar dat vuile barbecuerooster achteraf… Aperitief met vrienden, gezellig! Maar hoe krijg ik snel 25 wijnglazen proper? Bovenstaande zijn slechts enkele voorbeelden van vaak voorkomende keukenproblemen. Bijna iedereen staat graag in de keuken, waar weinigen staan te springen voor de afwas of het onderhoud van de keuken en materiaal nadien. Geen nood, njam! to the rescue!
1. Houten snijplank onderhouden
In hout kruipen snel veel bacteriën, dus een goed onderhoud is belangrijk. Een houten snijplank steek je best niet in de vaatwasmachine. Neem in de plaats wat keukenzout en schrob daarmee de snijplank (bijvoorbeeld met keukenpapier). Nadien neem je een halve citroen en wrijf je hiermee de plank goed in. Tenslotte rest je enkel nog de plank af te spoelen en af te drogen en je hebt een goed gereinigde snijplank!
2. Messen onderhouden
Goede messen kosten veel geld en vragen dan ook een goed onderhoud. Wassen doe je met warm water, een propere doek en afwasmiddel. Dus niet in de vaatwasser! Als je mes bot is, laat je het best slijpen in de winkel. Je kan dit natuurlijk ook zelf doen indien je een slijpsteen hebt. Opbergen doe je best in een messenblok. PS: een houten snijplank is het beste voor je messen.
3. Wijnglazen wassen
Propere, glanzende wijnglazen hebben toch altijd dat tikkeltje meer. De glazen wassen in de vaatwasser zorgt voor kalkaanslag of een matte schijn en dat wil je dus juist niet. Was ze daarom zelf, in warm water met een beetje (niet te veel!) afwasmiddel. Laat ze maximum enkele minuten omgekeerd ‘uitlekken’ en droog ze dan met een droge linnen doek. Wijnglazen bewaar je best in een kast met de kop naar boven, anders kan het zijn dat de geur van de kast in het glas trekt.
4. Zilverbestek onderhouden
Ook zilverbestek houd je best weg uit de vaatwasmachine. Je kan het zelf afwassen, liefst zo snel mogelijk na gebruik, in heet water met mild afwasmiddel. Gebruik daarvoor een zachte doek om krassen te voorkomen! Spoel het bestek erna nog even onder lauw water en veeg het droog met een zachte handdoek. Op deze manier blijft het lang en mooi blinken!
5. Insecten weghouden
Insecten vormen vaak een bron van frustratie in onze keukens. Etensresten goed opruimen is natuurlijk de basis om ze weg te houden. Het plaatsen van geurende planten (basilicum, lavendel, citroentijm) is daarnaast een eerste en plezierige tip om ze buiten te houden. Nog geen succes? Probeer dan eens een kommetje azijn met daarin wat kruidnagels.
6. Olievlekken verwijderen
Olie op de vloer gemorst? Doe er wat zand over, die neemt de olie op. Erna kan je de vloer gemakkelijker kuisen. Olie op je kleding? Gebruik afwasmiddel en warm water of een ontvlekker. Erna mag het kledingstuk gewoon de wasmachine in. Olie op je handen? Gewone zeep, groene zeep, of een beetje boter (stoot olie af) kunnen helpen.
7. Vuren schoonmaken
Een robuust fornuis (bv. een gasfornuis in metaal) kan je reinigen met een metaalspons en wat keukenzout. Erna even met afwasmiddel en klaar is kees. Het rooster zelf kan je ook even laten weken in cola. Inductiekookplaten maak je best proper met gewoon afwasmiddel en een vezeldoek.
8. Oven en microgolfoven schoonmaken
Kruimels gemorst in de oven? Haal de stofzuiger erbij, dat gaat vaak het snelste. Reinigen van gemorste en/of aangekoekte sauzen of vetten kan je gemakkelijk doen met schijfjes citroen die je in een schaaltje opwarmt (10 minuten in de oven, 2 minuten in de microgolfoven). Het vuil gaat er nadien veel gemakkelijker af.
9. Aangekoekte/aangebrande pan
Voor een aangekoekte of aangebrande pan zijn er verschillende oplossingen zonder dat je intensief moet gaan schrobben. Voor ons werkt een bodempje azijn dat je enkele minuten laat intrekken het beste. Maar ook een (halve) vaatwastablet in je pan oplossen, kan wonderen doen!
10. Barbecue schoonmaken
We verplaatsen ons voor de laatste tip naar de zomer én de buitenkeuken: hoe krijg je dat aangekoekte barbecuerooster snel schoon? Eenvoudig: gebruik een halve ajuin of citroen en ga daarmee een aantal keer over het rooster. Dan komen die hardnekkige restjes er zo af!
Sven van de njam!-redactie