10 tips voor de beste ‘quality burgers’ en ‘gourmet fries’ in België

De betere Fast en Street Food restaurants zijn de laatste jaren aan een heuse opmars bezig. Want als we zondigen, doen we dat graag kwalitatief. Binnen dat kader gaven we je enkele maanden geleden reeds een overzicht van de beste pasta en pizza adresjes in ons land. Vandaag gaan we nog een stapje verder en maken we het nog iets vettiger (maar daardoor misschien ook prettiger). We gaan op zoek naar de beste ‘quality burgers’ en ‘gourmet fries’ in België. Want ook binnen dit segment is er de voorbije jaren een heuse evolutie geweest van de standaard frituur in een container naar de luxeversie zoals we die kennen van top chef Sergio Herman. Wij selecteerden voor jullie 10 adresjes waar ‘vettig zondigen’ ‘prettig genieten’ wordt. 

Jilles Beer & Burgers (Brugge, Gent en Oostende)

Starten doen we bij Jilles met bier en burgers. Hier kan je terecht voor gourmet en vegan burgers, maar ook voor salades en bereidingen met kip. Bij elke burger werd er door biersommelier Sofie Vanrafelghem trouwens een passend biertje gekozen. Heb je grote honger? Kies dan voor de ‘Il Commodore’ burger met een duo van rundsburgers met emmentaler, gebakken uitjes, bacon, salade en huisgemaakte tartaarsaus. Omdat het af en toe wat meer mag zijn!


Ellis Gourmet Burger (verschillende locaties)

Ellis Gourmet Burger kan en mag in dit lijstje niet ontbreken. Dit is tenslotte een van de eerste gourmet hamburger conceptrestaurants. Inmiddels zijn er meer dan 10 vestigingen in België, Frankrijk en Nederland. Er zijn naast de vaste burgers op de kaart ook seizoen burgers die zeker het proberen waard zijn. Zo proefden wij recent van de Black Lamba burger: een zwarte burger met lamsschouder, geitenkaas en broodje van houtskool. Verrassend lekker!

Frites Atelier (verschillende locaties)

Van de ene gevestigde waarde naar de andere. Frites Atelier is ook een adres dat in dit lijstje absoluut niet kan ontbreken. Hier kom je echter niet voor de burgers, maar natuurlijk voor de frietjes. En wat voor frietjes! Sergio Herman en zijn team proefden anderhalf jaar lang aardappelen om zo de perfecte exemplaren voor hun frietjes te selecteren. En het resultaat mag er zijn. Heerlijk krokant, met een beetje schil, en vol van smaak. De sauzen zijn hier eveneens uitzonderlijk lekker.

Il Cardinale Burgerbar (Mechelen, Lier, Geel en Kapellen)

Il Cardinale maakte in korte tijd furore met hun fantastische en origineel opgevatte burgers. Zo kan je er kiezen voor ‘The Godfather’, een burger van rund met gedroogde tomaten, mozzarella, pesto, Italiaanse ham en een krokantje van parmezaan. Of ga je liever voor de ‘You must be Nuts’, met een burger van hazelnoot, currydressing en koolsla met appel en rozijn? Om het met de woorden van Il Cardinale te zeggen: “Thank God for Burgers”!


Friture René (Anderlecht)

Friture René is een van onze persoonlijke favorieten. Oké, het interieur is minder trendy en hip dan de andere adresjes in deze lijst. Maar bij Friture René serveerden ze reeds ‘gourmet fast food’ nog voor de trend bestond. Je kan hier terecht voor fantastische frietjes, legendarische mosselen en het betere vleeswerk. Het restaurant is zo cool dat ze zelfs geen website (nodig) hebben.

Burgerfolie (Leuven)

Quality burgers in studentstad Leuven? Daarvoor moet je bij Burgerfolie zijn. Burger Folie is een familierestaurant en heeft als missie de lekkerste gourmetburgers in Leuven en omstreken aan te bieden. En dat lukt aardig. Wij kiezen er graag voor de ‘Hot & Spicy’ rundsburger van Charolais rund met Cheddar, hot tomatenrelish van pikante chorizo en chipotles, jalapenos, tomaat, sla en rode ui. 

De blauwe frituur (Gent)

De blauwe frituur is nog een goede oude frituur zoals we ze kennen van vroeger, maar wel met een kwalitatief aanbod. Deze frituur werd in 2017 zelfs verkozen als beste frituur van het land. Hoe dat komt? Niet gemakkelijk te zeggen, maar de homemade tartaarsaus, de knapperige verse frietjes gebakken in frietvet dat drie keer per dag ververst wordt en de verse snacks zitten er zeker voor iets tussen! 

Manhattn’s (verschillende locaties)

Manhattn’s is een bekende gourmet burgerketen met vestigingen op steeds meer locaties. De keten werd opgericht door twee broers die de betoverende New York burgerervaring naar België wouden brengen. Dat doen ze aan de hand van burgers met namen gelinkt aan de beroemde stad. De Empire Cheeseburger vinden wij er heerlijk, maar ook de Harlem Chicken Burger is het proberen meer dan waard. 

Frituur de Bosrand (Sint-Michiels)

Frituur de Bosrand is de tweede ‘gewone’ frituur in deze lijst. Al is het eigenlijk een understatement om de favoriete frituur van Topchef Gert De Mangeleer als ‘gewoon’ te bestempelen! Naast de frieten moet je hier zeker proeven van de huisgemaakte snack specialiteiten zoals de vol-au-vent, het stoofvlees, de kroketten en de brochettes. Allemaal even lekker!

Houtsiplou (Brussel)

Ons lijstje sluiten we af met een bekende brasserie in Brussel: Houtsiplou. De brasserie is vooral gekend voor de fantastische burgers en de heerlijke krokante verse frietjes. Maar je kan hier ook smullen van gerechten van de brasseriekaart zoals smeuïge eieren, steak tartaar en rundscarpaccio. Onze tip is echter ongetwijfeld de ‘Seguin’ burger met rund, geitenkaas, pijnboompitten en balsamico.

Smakelijk! 

Sven van de njam!-redactie