10 superhandige tips voor in de keuken

Tegenwoordig zijn we allemaal een beetje keukenprins of keukenprinses. Met de vele tips & tricks en de talloze gerechten op de njam!-website kan dat ook moeilijk anders! Maar zelfs bij de beste koks gaat het af en toe eens mis. Wij verzamelden daarom voor jullie 10 superhandige tips/probleemoplossingen voor in de keuken.

1. Te veel zout toegevoegd

Iedereen kent het probleem: heb je een heerlijk gerecht gekookt maar net iets te veel zout toegevoegd. Om die zoute smaak te neutraliseren zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Voeg meer massa toe (bijvoorbeeld meer water in soep, of meer pasta in een pastagerecht)
  • Voeg een andere sterke smaak toe (bijvoorbeeld azijn, citroensap of suiker)
  • Zorg voor een ongekruid bijgerecht waarmee het te zoute gerecht minder opvalt

Extra tip: bovenstaande mogelijkheden werken ook bij te zoete gerechten (voeg dan enkel geen suiker toe, maar zout ;-).

2. Gerecht is te pikant/te gepeperd

Pikant eten is iets minder gemakkelijk te neutraliseren. Je kan het proberen met bovenstaande mogelijkheden, maar vaak is het toevoegen van kokosmelk, yoghurt, alcohol of extra vetstof (boter of olie) een nog betere oplossing!  

3. Geschifte saus

Een saus kan schiften wanneer je vetstof niet goed wordt opgenomen. De oplossing(en)? Bij een roomsaus kan je extra room toevoegen om het schiften tegen te gaan, bij een geschifte béarnaise of hollandaise saus (of andere saus op basis van eieren) helpt een beetje ijskoud water.

4. Koelkast zit te snel vol

Vele mensen stoppen eigenlijk te veel in de koelkast waardoor deze ook sneller vol zit. Maar wist je dat je kiwi’s, avocado’s, bananen en ananas beter niet in de koelkast bewaard? Zo komt er snel wat plaats vrij. Een andere tip: haal je aankopen (indien mogelijk) uit de verpakking. Je zal merken dat je zo snel het dubbele in je koelkast krijgt! 

5. Kruiden worden snel slecht

Verse kruiden zoals munt, koriander en basilicum kunnen heel snel slecht worden. Om ze lekker vers te houden in de koelkast doe je best het volgende: was de kruiden, haal de blaadjes van de stengels, doe ze in een plat potje en bedek met nat keukenpapier. Je kan dit ook in lagen doen als je meer kruiden wilt vers houden. Extra tip: dit werkt ook prima bij de meesten soorten sla!

6. Geen tijd om wijn te koelen

Je hebt het zeker al eens voorgehad: je gasten komen eraan – blijkt dat het aperitief of de witte wijn nog niet koel staat! De oplossing: rol de fles in een natte keukenhanddoek en steek deze zo in de vriezer. Een andere (leukere) oplossing is het toevoegen van bevroren druiven in je aperitief of witte wijn. Een extra feestelijke toets! 

7. Boter is te hard om te smeren

Te harde boter is een veel voorkomend probleem. Onze tip? Rasp je boter rechtstreeks op je boterham. Zo voorkom je gaten in je brood bij het smeren! Als je gasten ontvangt, kan dit ook een creatieve variant zijn op het gewone boterpotje.  

8. Fruitvliegjes uit de keuken houden

Fruitvliegjes zijn vooral in de zomer een irritant probleem. Maar je kan ze gemakkelijk ‘vangen’ in een glas met de helft appelsap, de helft azijn, en enkele druppels afwasmiddel.

9. Aangekoekte pan

Voor een aangekoekte pan zijn er gelukkig verschillende oplossingen zonder dat je intensief moet gaan schrobben. Voor ons werkt een bodempje azijn dat je enkele minuten laat intrekken het beste. Maar ook een (halve) vaatwastablet in je pan oplossen, kan wonderen doen!

10. Barbecue schoonmaken

We verplaatsen ons voor de laatste tip naar de buitenkeuken: hoe krijg je dat aangekoekte barbecuerooster snel schoon? Eenvoudig! Gebruik een halve ajuin of citroen en ga daarmee een aantal keer over het rooster. Dan komen die hardnekkige restjes er zo af!

Sven van de njam!-redactie 

Beoordeling

Reacties

  • Njam is een zender waar je kan blijven naar kijken ! Meestal duidelijk uitgelegd , soms is het vinden van de ingrediënten een probleem . Gerechten zoals van Donna Hay zijn Super. Jammer dat de recepten niet op de site staan . Maar vele andere chefs , kan ik ook wel "smaken"! Zolang het niet te tijdrovend is , maar eenvoudig en vlug.!

    Leen Strubbe - 19/10/2017