Een nieuw jaar, dat betekent een nieuwe start! Zoals elk jaar blikken wij bij de start van het nieuwe jaar graag even vooruit op de culinaire toekomst. Want ook dit jaar zal er in de keuken en het bord weer een en ander veranderen. Vandaag presenteren we jullie daarom de 10 food trends voor 2022.
1. Alles wordt (veel) duurder, ook ingrediënten en restaurants
Je kan er niet naast kijken: de prijzen van talloze ingrediënten en andere zaken zijn sterk gestegen. Vooral bij energie vallen de prijsstijgingen op, maar ook bijvoorbeeld vis en zeevruchten zijn vandaag een stuk duurder. Gezien restaurateurs & aankopers ook meer moeten betalen voor hun ingrediënten en energie, zal de consument dit voelen op de eindrekening – en dat zowel in restaurants als in de supermarkt.
2. Kleinere menu’s op restaurant
De voorbije twee jaar was een moeilijke periode voor de restaurants. Verschillende verplichte sluitingsperiodes, personeelsproblemen en stijgende ingrediëntenprijzen zorgden ervoor dat chefs en restaurateurs hun aanbod wat moesten hertekenen. Dat vertaalt zich niet alleen in duurdere prijzen, maar ook in menuaanpassingen. Daarom zullen we steeds vaker kleinere menu’s zien of restaurants waar bijvoorbeeld maar één menu geserveerd wordt.
3. Meer suikervrij
Dat suiker niet goed is voor de gezondheid, weten we ondertussen al langer. In 2022 verwachten we nog meer producten zonder suiker of met gezondere suikervervangers. Ook de overheid zal daartoe een steentje bijdragen. In steeds meer landen bestaat er nu reeds een suikertaks, een belasting op ongezonde voeding zoals snacks, snoep en suikerhoudende dranken. Zo hoopt men de bevolking gezonder te doen eten en te laten kiezen voor goedkopere producten zoals fruit en groenten.
4. Pre-made cocktails
Voorgemaakte en voorverpakte cocktails zijn al een tijdje aan een opmars bezig. In de restaurant- en cateringsector is dit type van cocktails al goed ingeburgerd. En dat is begrijpelijk: er zijn vandaag talloze hoogkwalitatieve pre-made cocktails die op allerlei creatieve wijzen verpakt worden. Ze komen in zakken, brikken of blikken en je hoeft ze enkel uit te gieten en te pimpen met ijs en eventueel wat garnituur. Lekker én gemakkelijk!
5. Digitaal wordt de norm
Ook in de voedselindustrie is de digitale revolutie meer dan ooit merkbaar. Dat zie je op verschillende niveaus. Zo zijn de menukaarten in restaurants en cafés steeds vaker volledig digitaal. Maar ook in de supermarkt gebruik je steeds vaker je smartphone, bijvoorbeeld voor het scannen van QR-codes op verpakking en voor betalingen.
6. Planeet versus plezier
De klimaatdiscussie is vandaag een van de meest pertinente gespreksonderwerpen. De voedselindustrie is mede verantwoordelijk voor de klimaatwijzigingen en daarom wordt er steeds meer ecologisch gewerkt. Verantwoord eten en drinken hangt steeds meer samen met zorg dragen voor de planeet. Dat merk je zowel op restaurant als in de supermarkt. Zo zijn verpakkingen vandaag bijna standaard milieuvriendelijk of herbruikbaar.
7. Belgische producten (wijn, saffraan, vis)
Deze trend hangt wat samen met de voorgaande. Want lokale producten zijn meestal beter voor het milieu en je steunt er bovendien de lokale economie mee. Ze zijn trouwens ook vaak gewoon lekkerder. Dit jaar mogen we ons daarom verwachten aan meer Belgische producten, zoals Belgische wijn, vis uit de Noordzee of zelfs Belgische saffraan.
8. Vegan junk food
De veggie en vegan trend blijft zich ook dit jaar verder zetten. In 2022 gaan we zelfs een stapje verder: vegan junk food wordt hot. Denk aan vegan burgers, vegan loaded fries, vegan pizza, vegan hot dogs en vegan mac ‘n’ cheese. Of het gezonder is, dat valt nog te betwijfelen, maar lekker is het in ieder geval wel!
9. Nostalgische zoete zondes
Zoete zondes zijn nooit weggeweest, maar de invulling ervan varieert van jaar tot jaar. In 2022 verwachten we dat zoete lekkernijen vaker een nostalgische toets zullen hebben. Van petit beurre taart tot rijstpap met bruine suiker: een zoete zonde smaakt altijd beter met een knipoog naar het verleden!
10. Food delivery gaat een stapje verder
Take-away en bezorging aan huis was in 2020 en 2021 reeds een echte trend. Dit jaar gaan we ook hiermee een stapje verder. Zo zullen we niet alleen maaltijden aan huis laten leveren, ook boodschappen laten we steeds vaker bezorgen. Zelfs exotische ingrediënten uit verre landen of snoepgoed uit de States: online bestellen was nog nooit zo eenvoudig!
Sven van de njam!-redactie