Bij njam! zetten we regelmatig een ingrediënt in de kijker. Van aardbeien tot aardpeer, van pompoen tot polenta. Maar af en toe mag het eens wat specialer zijn. Of zelfs bizar. Daarom gaan we deze week op zoek naar 10 wel zeer vreemde ingrediënten. Durf jij ze aan?
Mieren
Laten we braaf beginnen. Mieren zijn immers niet meer zo bizar, toch? Toprestaurants Noma in Denemarken en D.O.M. in Brazilië plaatsten deze insecten als eerste op hun menu. En sindsdien zie je (levende) mieren steeds vaker, zelfs in toprestaurants, op de kaart staan. Wist je dat mieren trouwens naar limoen smaken?
Escamoles
Escamoles zijn de larven van mieren die vooral in Mexico en enkele andere Zuid-Amerikaanse landen populair zijn. En dat niet alleen bij de mensen thuis, ook in vele restaurants worden ze gebruikt. Zo serveert het toprestaurant Quintonil in Mexico-City een gerecht met escamoles, avocado en groentekrokantjes. De mierenlarven hebben een nootachtige smaak en worden weleens de Mexicaanse kaviaar genoemd.
Luizen
In tegenstelling tot de mierenlarven hierboven zal je gelukkig geen ‘rauwe luizen’ op je bord krijgen. Maar waarschijnlijk heb je ze wel al gegeten. Luizen worden immers gebruikt om karmijnzuur te maken. En dat karmijnzuur wordt in veel rode en roze voedingswaren gebruikt. Enkele voorbeelden? Melkdrankjes, worst, surimi en yoghurt. Smakelijk!
Eendenfoetus
Ben je in Zuidoost-Azië en zie je ergens ‘balut’ op de menukaart staan, denk dan twee keer na vooraleer je de bestelling plaatst. Balut betekent immers eendenfoetus. Het is een eendenei met een bijna volledig ontwikkeld embryo dat men zacht kookt. Deze hartige snack zou zogezegd het libido stimuleren. Heb jij het al geprobeerd?
Bevergeil
Bever-wat? Je leest het goed: bevergeil. Castoreum of ‘bevergeil’ is een stof die komt uit de geslachtsklier van bevers. Het is een ‘natuurlijke’ smaakstof die gebruikt wordt in bijvoorbeeld snoep, ijs, alcoholische dranken en pudding.
Haggis: ontbijt van schapeningewanden
In Schotland kom je gegarandeerd Haggis tegen op de menukaarten. Het is een bereiding waar de maag van het schaap wordt gevuld met de ingewanden zoals het hart, de lever, de longen en het niervet. Het beste nieuws? Ze serveren het als ontbijt!
Levende octopus
Octopus, oké, maar levende octopus? Dat liever niet! Toch wordt dit glibberige zeedier in bijvoorbeeld Korea levend gegeten. Het gerecht “Sannakji” of “sannakji hoe” bestaat uit stukjes levende inktvis met sesamzaadje en sesamolie. Wel opletten als je dit wilt proberen: de zuignapjes op de tentakels kunnen nog actief zijn waardoor je kan stikken.
Vleermuizen
Een vleermuisje op de barbecue, het is eens iets anders. In verschillende landen is vleermuis een populaire snack die op vele manieren kan gegeten worden. Wat denk je bijvoorbeeld van een smakelijke vleermuizensoep of een vleermuiscurry?
Eekhoornhersentjes
In België worden kalfshersenen wel vaker geserveerd op restaurant. In het Amerikaanse Kentucky zijn ze echter meer te vinden voor een kleinere variant: eekhoornhersentjes. Ze worden er bereid in soep of geserveerd op toast.
Elandsneus
Je hoort de laatste tijd wel vaker de uitdrukking “van neus tot staart”. Daarbij bedoelt men dat alles van het dier bruikbaar is in of naast het bord. En dat geldt blijkbaar ook voor de Eland. In Alaska bestaat er immers een soort paté van de neus van elanden. Of het lekker is op de boterham? Dat moeten we nog ondervinden!
Sven van de njam!-redactie